- NDS Sürdürülebilir Yaşam Kulübünün Doğal Ürünler Pazarı NDS Sürdürülebilir Yaşam Kulübü öğrencileri, 23 Ekim Pazartesi günü okul bahçesinde doğal ürünler pazarı kurdu. Atölye çalışmasında, kendi yaptıkları elma sirkesi, kuruttukları ada çayı, elma püresi ve sirke ile granolanın satışının yapıldığı pazarda, öğrencilerimizin Alpagut köyünden getirdikleri Iza bulguru, Seben elması ve köy tarhanası da satışa sunuldu. Öğrencilerin kendi yaptıkları önlüklerle pazar konseptini oluşturdukları dogal ürünler pazarı büyük ilgi gördü. Satıştan elde (…) daha fazla bilgi
- NDS Sürdürülebilir Yaşam Kulübü 2017-2018 yılı permakültür çalışmalarına Bolu-Seben Alpagut köyunde başladı Notre-Dame de Sion Fransız Lisesi ve Saint Michel Fransız Lisesi Sürdürülebilir Yaşam Kulübü öğrencileri, öğretmenleri ile birlikte permakültür çalışmaları için, 6-8 Ekim 2017 tarihlerde Alpagut köyündeydi. Haziran ayında yüksek yataklara diktikleri domates, soğan, biber, fasulye vb ürünleri ayrı ayrı sepetlere topladıktan sonra ürünlerin fazla olgunlaşmış olanlarını tohumluk, yeşil olanları turşuluk olarak ayırdılar. Yatakların etrafına dikilen kadife çiçeklerinin de tohumlarını alan (…) daha fazla bilgi
- NDS Sürdürülebilir Yaşam/Çevre Kulübü «THE ADVENTURE OF OLİVE» Projesi ile okulumuzu ABD’de temsil etti CARETAKERS OF THE ENVIRONMENT 2017 USA WESTERN OREGON UNIVERSITY 30 HAZİRAN Bu yıl 31. kez düzenlenen ve 20 farklı ülkeden öğretmen ve öğrencilerin katıldığı “Caretakers of the Environment USA 2017 ” konferansına biz de Sürdürülebilir Yaşam Kulübü öğretmenimiz Seval Erol eşliğinde arkadaşım Berkin Toy’la birlikte katıldık. Her yıl farklı ülkelerde düzenlenen ve bu sene Amerika’da olan konferansa ulaşmak için sabah erkenden uçağa bindik ve uzun bir yolculuğun sonunda konferansın (…) daha fazla bilgi
- NDS Sürdürebilir yaşam Kulübü permakültür çalışmaları için Bolu-Seben Alpagut köyündeydi Notre-Dame de Sion ve Saint-Michel Fransız Lisesi Çevre/Sürdürülebilir Yaşam Kulübü öğrencileri kulüp danışman öğretmenlerinin eşliğinde 2-4 Haziran da Bolu-Seben Alpagut köyündeydiler. İlk önce iki okulun getirdiği 70 adet çam fidesi öğrenciler ve köy sakinleri işbirliği ile köy okulu etrafına dikildi. Boş alanın ağaçlandırılması ile; bir yandan korunaklı bir kamp alanı oluşturulurken bir yandan da karbon ayak izinin azaltılması hedeflendi. Yeni dikilen fidelerin sulama işlemi 2 okul (…) daha fazla bilgi
- Sürdürülebilir Yaşam/Çevre Kulübü Fide Yetiştirme Çalışmaları Sürdürülebilir Yaşam/Çevre Kulübü 2016-2017 öğretim yılı içerisinde fide çalışmalarını sürdürdü. Öğrenciler sırasıyla tohumları saksılara yerleştirdikten sonra saksılar tüm sınıflara dağıtıldı.Sınıfların sorumluluğunda tohumlar gelişerek fide haline geldi. Daha sonra fideler okul bahçesindeki büyük saksılara aktarıldı.Öğrencimiz Batuhan Arslan’ın oluşturduğu sulama sistemleri ile fidelerin sulanması daha pratik ve kolay oldu. Kendisine teşekkür ederiz. Yetiştirilen fidelerin bir kısmı (…) daha fazla bilgi
- NDS Sürdürebilir Yaşam/Çevre kulübü atölye çalışmaları 4 : kefir ve peynir yapımı Sağlıklı beslenmek için dikkat edilmesi gereken en önemli konu doğal beslenmedir. Bu amaçla başladığımız atölye çalışmalarının dördüncüsünü 5 Nisan tarihinde Saint-Michel lisesinde gerçekleştirdik. Notre-Dame de Sion Fransız Lisesi Sürdürülebilir Yaşam/Çevre Kulübü ve Saint-Michel Fransız Lisesi Çevre Külübü öğretmen ve öğrencileri Eğitmen Ferdağ Sezer’den peynir ve kefir yapımını öğrendiler. Peynir yapımı: 5 kg kaynayan çiftlik sütü içine 2 su bardağı yoğurt ya da yarım su bardağı sirke (…) daha fazla bilgi
- NDS Çevre/Sürdürebilir Yaşam Kulübü atölye çalışmaları-3:doğal sirke yapımı Doğal gıdaya ulaşma konusunda pratik bilgileri öğretmeyi hedeflediğimiz atölye çalışmalarının üçüncüsünü 1 Mart Çarşamba günü gerçekleştirdik. Notre-Dame de Sion Fransız Lisesi Çevre/Sürdürülebilir Yaşam Kulübü ve Saint-Michel Fransız Lisesi Çevre Kulübü öğrencilerinin birlikte çalıştığı atölyede eğitmen Ferdağ Sezer doğal sirkenin önemi ve yapılışı hakkında öğrencilere bilgi verdi. Daha sonra öğrencilerimizle birlikte soyulan elmaları cam kavanoza koyduk. Üzerine içme suyu, biraz şeker (…) daha fazla bilgi
- NDS Sürdürülebilir Yaşam/Çevre Kulübü Atölye Çalışmaları - 2:Yoğurt Yapımı Notre-Dame de Sion Sürdürülebilir Yaşam/Çevre Kulübü doğal ve temiz gıdaya ulaşma amacıyla Saint-Michel Lisesi öğrencileri ile doğal yoğurt yapımını 28 Aralık ayında öğrendiler. Raf ömrü artsın diye kimyasal katkı malzemeleri kullanılarak yapılan yoğurtlar sağlığımızı tehdit etmektedir. Oysa sağlıklı beslenmede doğal olarak yapılan yoğurtun faydası tartışılamaz. Özel olarak çiftlikten getirilen organik sütler kaynatıldıktan sonra sıcaklığı el yakmayacak dereceye kadar bekletildi. (…) daha fazla bilgi
- NDS Fransız Lisesi ve Saint-Michel Çevre/Sürdürebilir Kulübü öğrencileri ortak çalışması: zeytin ve zeytin hasadı NDS ve Saint-Michel Fransız Liseleri Çevre/Sürdurebilir kulübü öğrencileri 9-11 Aralık 2016 tarihlerinde zeytin sonu hasadına katılarak zeytinin toplanmasından, işlenmesine ve yağ haline getirilmesine kadar tüm çalışmaları yerinde gördü. En verimsiz toprakta bile yetişebilen ama en fazla Akdeniz ikliminde hayat bulan, toprağı sımsıkı tutan kökleriyle yüzlerce yıl yaşayan zeytin ağacı ülkemiz coğrafyasının adeta bir parçasıdır. Yapılan çalışmalar göstermiştir ki Zeytin ağacının anavatanı (…) daha fazla bilgi
- NDS Sürdürülebilir Yaşam/Çevre Kulübü Atölye Çalışmaları 1:Doğal Turşu Yapımı NDS Sürdürülebilir Yaşam/Çevre Kulübü doğal ve temiz gıdaya ulaşma amacıyla atölye çalışmalarına başladı. (turşu, yoğurt, sirke, peynir ve kefir) Günümüzde doğal ürünlere ulaşımın zor olması ve şehir hayatının insanları hazır ürün tüketimine teşvik etmesi sebebiyle doğal beslenme alışkanlığı günden güne azalmakta ve buna bağlı olarak hastalıklar hızla artmaktadır. İlk atölye çalışması 14 Aralık tarihinde Notre-Dame de Sion Fransız Lisesinde Saint Michel Lisesi öğrenci ve öğretmenlerinin (…) daha fazla bilgi
- Sürdürlebilirlik Sertifikasyon Eğitimi çok başarılı geçti. Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri Ağı (UN SDSN) ile ortak yürütülen Sürdürülebilirlik Sertifikasyonu Eğitiminin ikincisi yoğun istek üzerine 12-13 Ocak 2019 tarihlerinde okulumuzda gerçekleşti. Sayın Prof. Dr. Levent Kurnaz ve Sayın Gülin Yücel tarafından verilen eğitimde Birleşmiş Milletler 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi kapsamında ve 17 hedef doğrultusunda iklim değişikliği, gezegenin sınırları, gelir eşitsizliği, sorumlu tüketim, yiyecek sistemleri ve açlık, (…) daha fazla bilgi