NDS Fransız Lisesi ve Saint-Michel Çevre/Sürdürebilir Kulübü öğrencileri ortak çalışması: zeytin ve zeytin hasadı

NDS ve Saint-Michel Fransız Liseleri Çevre/Sürdurebilir kulübü öğrencileri 9-11 Aralık 2016 tarihlerinde zeytin sonu hasadına katılarak zeytinin toplanmasından, işlenmesine ve yağ haline getirilmesine kadar tüm çalışmaları yerinde gördü.

En verimsiz toprakta bile yetişebilen ama en fazla Akdeniz ikliminde hayat bulan, toprağı sımsıkı tutan kökleriyle yüzlerce yıl yaşayan zeytin ağacı ülkemiz coğrafyasının adeta bir parçasıdır.

Yapılan çalışmalar göstermiştir ki Zeytin ağacının anavatanı Ön Asya’dır. Zeytinin leziz meyvesi dışında sıkılması sonucu elde edilen sarı yağ ise adeta şifa kaynağı olarak bilinmektedir.

Sürdürülebilir yaşamda zeytin önemlidir. Çünkü zeytinin her şeyinden yararlanılır ve atık oluşturmaz. Zeytin; meyvesi, yaprağı, posası, çekirdeği ile soframızdan, kozmetiğe, hayvan yemine ve doğal yakıta kadar her alanda bize tüm nimetlerini sunmaktadır.

Bu çalışmada; Zeytin yetiştiriciliğinin öğrenilmesi, zeytin alanlarının korunması, zeytinin tüm boyutları ile değerlendirilmesi ve ekonomiye kazandırılması konularında öğrencilerin bilgilendirilmesi ve uygulama yapması hedeflendi. Öğrencilerimiz sabah erkenden zeytin işçileriyle birlikte zeytinin toplanmasına katıldı. Elleriyle topladıkları zeytinleri çuval ve sepetlere doldurdu. Ve daha sonra toplanan zeytinlerin yağ haline getirilme aşamalarında bulundu.

Öğrenciler Ayvalık, Gömeç, Burhaniye ve Edremit ilçe ve mahallelerinde bulunan çeşitli zeytinyağı fabrikalarını gezerek, kontinü, sulu baskı, sabun yapımı ve şişeleme yöntemleri hakkında bilgi aldı.

Son olarak Keremköy’de 2700 yaşındaki anıt zeytin ağacını ve zeytin müzesinde zeytinin ilk işleme aletlerini inceleyen öğrenciler, uygarlık tarihi boyunca zeytine neden ölmez ağacı denildiğini ve bu ağacın neden önemli olduğunu kavradılar.

Tüm bu çalışmalar fotoğraf eğitmeni Haşmet Demirbil ve Alberto Modiano tarafından fotoğraflandı. Bu çekilen fotoğraflar mayıs ayında Notre Dame de Sion Fransız Lisesinde sergilenecek.

Aşağıda bu ortak çalışma hakkında Hürriyet ve bölgesel gazetelerde yayınlanmış haberleri okuyabilirsiniz.