Lukas Geniušas

piyanist

“Geniušas, her şeyi herkesten daha iyi yapmayı biliyor gibi görünüyor…” Diapason Ocak 2019
Rus-Litvanyalı piyanist Lukas Geniušas, neslinin en heyecan verici ve özgün sanatçılarından biri olarak kendini kanıtlamıştır.
«Parlaklığı ve olgunluğu» (The Guardian) ile övülen sanatçı, Wigmore Hall, Concertgebouw Amsterdam, Salle Gaveau, Auditorium du Louvre, New in Frick Collection, York, Phillips Koleksiyonu, Teatro Carlo Felice, Milano’daki Sala Verdi ve Moskova Konservatuvarı Büyük Salonu gibi dünyanın en prestijli yerlerinde resitaller vermeye davet edilir. Ayrıca Gilmore Keyboard Festivali, La Roque d’Anthéron, Piano aux Jacobins, Rheingau, Ruhr Piyano Festivali, Schloss-Elmau ve Lockenhaus Müzik Festivalleri gibi festivallere düzenli olarak davet edilmektedir.

Lukas Geniušas, Fransa Radyo Filarmoni Orkestrası, Lyon Ulusal Orkestrası, NHK Senfoni Orkestrası, City of Birmingham Senfoni Orkestrası, Stavanger Senfoni Orkestrası, Saint Petersburg Filarmoni Orkestrası, Kremerata Baltica, Rus Ulusal Orkestrası, Mariinsky Tiyatro Orkestrası, Toronto Senfoni gibi birçok orkestrayla konserler veriyor. Valery Gergiev , Mikhail Pletnev, Leonard Slatkin, Charles Dutoit, Andrey Boreyko, Tugan Sokhiev, Saulius Sondeckis, Antoni Wit ve Rafael Payare gibi şefler yönetimindeki Orkestra, Varşova Filarmoni Orkestrası ve St Gallen Senfoni Orkestrası bunlardan birkaçıdır.

Lukas Geniušas, 2020/21 sezonuna Esa-Pekka Salonen ve Orchester de Paris ile Philharmonie de Paris’te performans sergileyerek başladı. Makao ve Japonya turnesinde orkestraya katılma davetlerinin yanı sıra Philadelphia Orkestrası, Stavanger Senfoni Orkestrası ve Andris Poga, Ulusal Tayvan Senfoni Orkestrası ve John Nelsons ve Orchester national des pays de la Loire ve Jonathan Heyward ile olan anlaşmalar salgın nedeniyle ertelendi. Ancak bu dönemde Lukas, başta Moskova, Saint-Petersburg ve Novosibirsk Filarmonileri, Varşova Ulusal Filarmoni Orkestrası ve Nohant Chopin Festivali olmak üzere çok sayıda performans sergiledi.
2021/22’nin öne çıkan çalışmaları arasında İskoç Oda Orkestrası ve Maxim Emelyanchev, Royal Northern Sinfonia ve Marta Gardolinska, Aalborg Senfoni Orkestrası ve Andris Poga ile performanslar, Flanders Senfoni Orkestrası ve Kristiina Poska ile bir turne, Lyon’daki Piyano serisinde Folle Journée de Nantes ve Sociedad Filarmónica de Las Palmas de Gran Canaria için resitaller yer aldı. Sanatçı sezonun ilerleyen zamanlarında soprano Asmik Grigorian ile Cenevre ve Frankfurt’taki opera binaları, Hamburg’daki Laeiszhalle ve Milano’daki La Scala gibi Avrupa’nın en prestijli mekânlarında konserler verecek.

Doğuştan gelen merakı ve büyük müzik ilgisiyle tanınan Lukas Geniušas, Baroktan çağdaş bestecilerin eserlerine kadar geniş bir repertuvar yelpazesini keşfediyor. Repertuvarı Beethoven’ın Piyano Konçertosu’ndan Hindemith’in Ludus Tonalis ve John Adams’ına kadar uzanıyor ve ayrıca Tchaikovsky, Rachmaninoff ve tabiki Prokofiev gibi Rus repertuvarına büyük ilgi duyuyor. Tutkulu bir oda müzisyeni ve son derece meraklı bir icracıdır. Modern bestecilerin yeni eserleri üzerinde çalışmaktan ve nadiren icra edilen repertuvarı canlandırmaktan keyif alıyor.

Kariyerinin bu yönleri, Lukas Geniušas’ın Beethoven, Brahms, Rachmaninoff (tam Prelüdler); Chopin (Etudes opus 10 ve 25) ve oda müziği kayıtları (Melodiya için Aylen Pritchin ve Alexander Buzlov ile Ravel, Stravinsky, Desyatnikov, Shostakovich ve Tchaikovsky’nin eserlerini içeren ve eleştirmenlerce beğenilen diskografisine yansımıştır. MIRARE Prokofiev Sonatları üzerindeki ilk kaydı ’Choc’ de Classica and the Diapason’ aldı. 2019’da Yılın Resital CD’si seçildi, ikincisi Chopin’e (Sonata n°3 ve bir Mazurka seçkisi) ve en son - Popüler Şarkılar - Desyatnikov, Bartok ve Tchaikovsky’ye ithaf edildi.

1990 yılında Moskova’da doğan Lukas Geniušas, 2008 yılında Moskova’daki Chopin Müzik Kolejinden mezun oldu. Moskova’daki 2015 Çaykovski Yarışması’nda Gümüş Madalya ve 2010 Uluslararası Chopin Yarışması da dâhil olmak üzere birçok prestijli uluslararası yarışmayı kazandı.

Lukas Geniušas, 2015’ten bu yana, amacı klasik müziği insanların geleneksel bir ortamda canlı olarak deneyimleme fırsatına sahip olamayabilecekleri kurum ve kuruluşlara (hapishaneler, hastaneler ve sığınaklar) getirmek olan Toronto merkezli bir hayırseverlik projesi olan “Looking at the stars”ın öne çıkan sanatçılarından biridir.