Etsuko Hirose

piyanist

Japonya’nın Nagoya kentinde doğan Etsuko Hirose, üç yaşında piyano çalmaya ve altı yaşında da orkestra eşliğinde Mozart’ın 26. Konçertosu’nu seslendirmeye başlar. İlkin Paris’teki “École Normale de Musique” yüksekokuluna; ardından da oda müziği için Bruno Rigutto, Nicholas Angelich ve Christian Ivaldi’nin sınıflarında müzik ve dans alanındaki devlet konservatuvarı “Conservatoire National Supérieur de Musique et de Dance”a girer. Kendileri için çalma ayrıcalığına sahip olduğu ve tavsiyelerini aldığı Marie-Françoise Bucquet, Jorge Chaîné ve Alfred Brendel’in yanında kendini geliştirir. Piyano dalında Birincilik Ödülü’ne layık görülen sanatçı, aynı zamanda -Moskova’daki Frédéric Chopin Yarışması, İtalya’daki Viotti, Münih’teki ARD Uluslararası Müzik Yarışması ve kendisine kayda değer bir uluslararası kariyerin kapılarını açan meşhur Martha Argerich Yarışması gibi- pek çok prestijli uluslararası yarışmanın da galibidir. Münih’teki Herkulessaal, Washington’daki Kennedy Center, Buenos Aires’teki Teatro Colon ve Tokyo’daki Suntory Hall gibi saygın salonlardan davet alan Hirose, Charles Dutoit, Marcello Viotti, Augustin Dumay, Fayçal Karoui, Dmitri Liss ve Jacek Kaspszyk gibi orkestra şeflerinin yönetiminde büyük üne sahip orkestralarda –Bavarya Radyosu Orkestrası, Sinfonia Varsovia, Varşova Ulusal Orkestrası, Moskova Filarmonisi, Orpheus Oda Orkestrası, Ural Filarmoni Orkestrası, NHK Senfoni Orkestrası gibi- sahne almaktadır. Roque d’Anthéron, Nantes, Tokyo, Bilbao, Yekaterinburg ve Varşova’daki “Folle Journée”, “Lisztomanias”, Olimpiya’daki “Festival Radio Classique”, “Festival des Forêts”, Bonn’daki “Beethovenfest”, Würzburg’daki “Mozartfest”, “Festival Berlioz”, Saint-Tropez’deki “Printemps Musical”, Brüksel’deki “Piano Festival”, “Festival Piano-Pic”, Coimbra’daki (Portekiz) “Festival das Artes”, “Festival Chopin de Bagatelle” gibi festivallerde alkışlanan Hirose; Misha Maisky, Henri Demarquette, Tatjiana Vassilieva, Gérard Caussé, Pierre Lenert, Fanny Clamagirand, Pascal Moraguès, Romain Guyot, Maurice Bourgue veya Cyprien Katsaris gibi büyük sanatçılarla sahneyi paylaşarak Japonya, Tayvan ve İtalya’daki Martha Argerich festivallerine de katılmaktadır. Performansları, özellikle Arte, France3, France Musique, Radio Classique veya NHK gibi kanallarda düzenli olarak yayınlanmaktadır. Denon, Warner, Piano 21, Danacord ve Mirare stüdyolarında kaydedilmiş pek çok albümü bulunmaktadır. Mirare etiketi ile bir Chopin resitali, Béarn’deki Pau Pays Orkestrası ile Liszt ve Schuman Konçertoları, Balakirev ve Lyapunov’un iki resitali (ileri icra çalışmaları) ve daha yakın zamanda da Friedrich Kalkbrenner tarafından Beethoven’in 9. Senfonisi’nin sadece piyano için transkripsiyonu da çıkmıştır. Danacord etiketiyle yayınlanan Moritz Moszkowski’nin piyano eserlerinden oluşan kayda değer bir albüm ve Cyprien Katsaris ile iki piyano için Rus balelerinin transkripsiyonlarından oluşan bir diskin ardından, son diski Vladigerov’un eserlerine ayrılmış ve 2021 sonbaharında Mirare tarafından piyasaya sürülmüştür.