Anna Geniushene

Piyanist

Anna Geniushene’in iç açıcı, çok katmanlı ve güçlü performansları; 2022 Van Cliburn Uluslararası Piyano Yarışması’na katılışına damgasını vurur ve gıpta edilen gümüş madalya ile dünya çapındaki hayranlarının ilgisini kazanmasına olanak tanır. Eleştirmenler onunla ilgili ne söyleseler azdır: “Güçlü bir ses, güçlü bir müzikal kişilik ve saf bir ustalık...” (Musical America); “Ender görülen bir bağlılık ve kavrayış performansı" (Onstage NTX). Anna, Cliburn Yarışması’nı Çaykovski’nin 1 no’lu Piyano Konçertosu’nun unutulmaz performansıyla kapattığında, Gramophone onu yarışmanın saygın adaşı ile karşılaştırdı: “Deneyimli Anna Geniushene’in piyano üslubunu en yüksek noktasına kadar Cliburn’unkiyle bağdaştırmaktan kendimi alıkoyamadım.”
Önümüzdeki 2022-2023 sezonunun öne çıkanları arasında Grand Teton Müzik Festivali, Uluslararası Roque d’Anthéron Festivali ve Amerika Birleşik Devletleri’ndeki resitaller; piyanist Andrey Gugnin ile Japonya turu; Wolf Trap ve La Musica festivallerinde Wu Han ve Dmytro Choni ile ikili piyano konserleri; Litvanya Devlet Senfoni Orkestrası ve Taipei Senfoni Orkestrası ile anlaşmalar ve ikinci çocuğunun doğumu yer almaktadır.
1991 yılında Moskova’da doğan Anna, ilk resitalini yalnızca yedi yıl sonra Berlin Filarmoni Orkestrası’nın küçük salonunda verir. O zamandan bu yana bir sanatçı olarak çeşitli ve çok yönlü bir kariyer geliştirir: Leeds Belediye Binası, Dublin Ulusal Konser Salonu, Tel Aviv Sanat Müzesi, Cenova’daki Teatro Carlo Felice, Moskova Konservatuvarı Büyük Salonu, Bergamo’da Sala Greppi gibi dünya çapındaki önemli mekânlarda performanslar sergiler; Marin Alsop, Edward Gardner, Nicholas McGegan, Arvo Volmer, Gintaras Rinkevičius ve Valentin Uryupin gibi ünlü orkestra şefleriyle konserlerde sahne alır; eşi Lukas Geniušas ile ikili piyano repertuvarı ve Quartetto di Cremona ile yakın iş birliği de dâhil olmak üzere oda müziğine büyük bir bağlılık gösterir ve kendi kolektif müzik festivalini (NikoFest) yaratır.
Pandemi sırasında Anna’nın yaratıcılığa olan eğilimi; Vancouver Chopin Topluluğu için çevrimiçi bir resital dizisi, Filarmoni Orkestrası’nın Moskova’daki «Koltuk Sezonu»na katılım ve YouTube’daki ConSpirito müzik kanalı için kayıt oturumları gibi çevrimiçi projelerde kendini gösterir. İlk CD’si Mart 2020’de LINN Kayıtlarından çıkar. Büyük uluslararası piyano yarışmalarını kazanan sanatçı, daha önce Leeds (finalist), Çaykovski (yarı finalist) ve Busoni (üçüncülük ödülü) yarışmalarında da güçlü sonuçlar elde etmiştir.
Anna Geniushene, 2015 yılında Profesör Elena Kuznetsova ile çalıştığı Moskova Çaykovski Konservatuvarından mezun oldu. Yüksek lisansını üstün başarıyla tamamladı ve 2018 yılında Emeritus Profesör Christopher Elton’un yönetiminde Kraliyet Müzik Akademisinden (Londra) ileri derece diplomasını aldı. Şu anda eşi ve oğulları Tomas ve Mark ile birlikte Litvanya’da yaşıyor.