Sıkça Sorulan Sorular

  • Okulun taban puanı nasıl belirlenir? Puan ne zaman duyurulur?

2024 LGS puanları açıklandıktan sonra hemen sonra 28 Haziran 2024 tarihinde okulun 1. Ön Kayıt ve Kayıt dönemi taban puanı belirlenecek ve duyurulacaktır.
Puan belirlenirken eski yıllarda kayıt olan öğrencilerin ortalama sıralamaları ve bu yılki karşılığı öncelikli olarak dikkate alınmaktadır. Bu konuda bilgi için Kaydolan Öğrencilerin Yüzdelik Dilim ve Sıralama Bilgisi ve NDS’ye Giriş Puan İstatistikleri makalelerinden yararlanabilirsiniz.

  • Ön kayıt nasıl yapılır? Ön kaydın gerçekleştiği nasıl anlaşılır?

Ön kayıt, 2024-2025 Kayıt Takvimi ve Kılavuzu’nda belirtilen gün ve saatlerde okulun internet sitesinde verilen linkten çevrim içi olarak yapılır. Ön kayıtlarla ilgili daha fazla bilgi için tıklayınız.
Ön kayıt başvurusu sırasında verilen veli e-posta adresine öncelikle başvurunun alındığı ve değerlendirildiği maili gönderilir. Değerlendirme sonucunda, öğrencinin taban puanı duyurulan taban puana eşit ve üstündeyse ön kaydın gerçekleştiği yönünde ikinci bir mail gönderilir; aynı anda öğrencinin adı ön kayıt listesinde yayınlanır.
Öğrencinin puanı duyurulan taban puanın altındaysa başvurunun geçerli olmadığı bilgisi e-posta ile gönderilir.

  • Kayıt sürecinde taban puan değişir mi?

Belli bir ön kayıt/kayıt dönemi için duyurulan puan sabittir.
Kayıtlara bağlı olarak bir sonraki ön kayıt/kayıt döneminde duyurulan puan ilk puana göre düşük, aynı veya daha yüksek olabilir.

  • Kız ve erkek öğrenciler için farklı puan uygulaması var mı?

Kız ve erkek öğrenciler için tek puan açıklanır; sırası gelen öğrenci kayıt şartlarını yerine getirerek kaydını gerçekleştirir.

  • Okulunuzun yatılılık imkanı var mı?

Okulumuzda yatılılık imkanı yoktur ancak gencin Notre-Dame de Sion’da okuyabilmesi için şehir değiştiren veya aile büyüklerinin desteğini isteyen ailelerle çok sık karşılaşıyoruz. Özel yurt seçeneğini değerlendiren aileler de olmakla birlikte bu duruma daha az rastlanmaktadır.

  • Burs başvuruları ne zaman ve nereye yapılmaktadır?

Kayıt işlemlerinin tamamlanmasının ardından 2024-2025 eğitim-öğretim yılına mahsus olmak üzere yeni kayıtlı öğrencilerin burs başvuruları alınır. Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğinin Ücretsiz veya Burslu Okuyacak Öğrenci ve Kursiyerler bölümü ilgili maddeleri uyarınca, içinde bulunulan öğretim yılı için ücretsiz okuma hakkından yararlanacak olan öğrenciler belirlenir. Yönetmelik gereği şehit ve gazi çocuklarına ek olarak öğrencilerin %3’ü ücretsiz okur. %3 oranı %25, %50; %75 indirim veya ücretsiz okuma şeklinde değerlendirilebilir. Burs başvuruları her yıl tekrarlanır. Başvurular ile ilgili daha detaylı bilgi için buraya tıklayınız.

  • Başarılı öğrencilere burs veriyor musunuz?

Öğrencinin LGS puanına bağlı olarak burs verilmesi sistemi okulumuzda bulunmamaktadır.
Milli sporcular %25 indirimli okumaktadır.
Sınıf birincilerine, okul adına herhangi bir etkinliğe katılan öğrenciye vs. herhangi bir indirim yapılmamaktadır.

  • Ücretsiz okuyacak öğrenci sayısı nasıl belirlenir?

Özel okullarda, yönetmeliğe bağlı olarak öğrenci mevcudunun %3’ü kadar ücretsiz öğrenci okutulmaktadır. Bu olanak ihtiyacı olan ve burs komisyonu tarafından başvurusu uygun bulunan öğrencilere tanınmaktadır.

  • NDS mezunuyum. Kızım/oğlum/torunum/yeğenim herhangi bir indirimden yararlanabilir mi?

Aile boyu NDS’li olmayı düşündüğünüz için çok teşekkür ederiz.
Okulumuzda mezun indirimi uygulaması bulunmamaktadır.

  • Kardeş indirimi var mı?

Aynı anda lisemizde okuyan iki kardeşten birine %10 ya da her iki öğrenciye %5 indirim yapılmaktadır.

  • Kesin kayıt yaptırmadan önce ücretsiz okuma başvurusu yapılabilir mi?

Hayır, yürürlükte olan yönetmeliğe göre kesin kayıt yaptırmadan ücretsiz okuma başvurusu yapılamaz.

  • Ücretsiz okuma başvurusu yaptık, okul taksitlerini yatırmalı mıyız?

Okul taksitleri ücretsiz okuma başvurusu sonuçlanana kadar düzenli olarak yatırılmalıdır. Ücretsiz okuma hakkı kazanan öğrencinin velîsinin ödediği taksit tutarı kalan taksitlerden düşülür veya artan kısım iade edilir.

  • Ücretsiz okuma hakkını kazanan öğrenci bir sonraki öğretim yılında tekrar başvurmak zorunda mıdır?

İlgili yönetmeliğe göre ücretsiz okuma hakkı sadece içinde bulunulan eğitim-öğretim yılı için geçerlidir. Bir sonraki yıl tekrar başvurulması zorunludur.

  • Ücretsiz okuma hakkı hangi olanakları kapsar?

Ücretsiz okuma hakkı sadece öğrenim ücretini kapsar. Kitap, kırtasiye, kıyafet, yemek, servis, yaz okulu gibi diğer hizmetleri kapsamaz.

  • Notre Dame de Sion mezunu olmanın Galatasaray Üniversitesine girişte sağladığı avantaj nedir?

Fransızca eğitim veren bir devlet üniversitesi olan Galatasaray Üniversitesi, kontenjanının bir bölümünü birinci yabancı dili Fransızca olan liselerin öğrencilerinin sadece mezuniyet yıllarında katılabildiği Galatasaray Üniversitesi Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavında başarılı olan öğrencilere ayırıyor.
Bu sınavda başarılı sayılmak için öncelikle AYT’de ilgili puan türünde ilk 25 000 de yer almak gerekiyor. Bu kontenjan sayesinde çok sayıda NDS öğrencisi Galatasaray Üniversitesine AYT’ye göre daha avantajlı puanlarla girebiliyor.

  • Notre Dame de Sion diplomasının özellikleri nelerdir?

Notre-Dame de Sion Fransız Lisesi diploması Fransız Bakaloryası’na denk kabul edilmiştir (1963). Bu sayede öğrenciler aynı Fransa’da yaşayan öğrenciler gibi dosya ile Fransız üniversitelerine başvurabilirler.
Notre Dame de Sion diplomasının yabancı dil bölümünde iki dil «Fransızca-İngilizce» yazar.

  • Okulunuzun yurt içi ve yurt dışı üniversite sonuçları nedir?

Öğrencilerimizin yıllara göre yurt içi ve yurt dışı üniversite başarıları internet sitemizde yayınlanmaktadır.
Öğrenciler hangi üniversite/bölümde eğitimlerine devam edecekleri yönünde kararı tüm kabulleri ve sınav sonuçları belirlendikten sonra vermektedir.
Öğrencilerimizin kabulleri Yurt içi ÖSYM, Yurt içi Galatasaray Üniversitesi, Fransa Üniversiteleri, İngilizce öğrenim yapan üniversiteler (ABD, Kanada, İngiltere, Hollanda..) olarak 4 ayrı makalede duyurulur; ayrıca tüm sonuçlar tek dosyada toplanarak öğrencilerin son tercihleri belirtilir. Son beş yıla ait veriler aşağıda yer almaktadır.

2022-2023 Üniversite sonuçları
2021-2022 Üniversite sonuçları
2020-2021 Üniversite sonuçları
2019- 2020 Üniversite sonuçları
2018-2019 Üniversite sonuçları
2017-2018 Üniversite sonuçları

Daha önceki yıllara ait verilere internet sitemizde Geçmiş Yıllara Ait Yerleştirme Sonuçları linkinden ulaşılabilir.

  • Okulda öğretilen Fransızca seviyesi nedir?

Fransızca, (FLE-Français Langue Etrangere-Yabancılar İçin Fransızca ) yöntemiyle öğretilmekte olup Fransızca bilmeyen öğrenci, Hazırlık yılının sonunda lise öğrenimini Fransızca sürdürecek seviyeye gelmektedir. Fransızca derslerinin yanında matematik ve fen dersleri de Fransızca işlenmektedir. Sosyal ve kültürel etkinliklerde Fransızcanın çokça kullanılması, öğrencilerin Fransızcayı ileri düzeyde öğrenmelerine büyük katkı sağlar. Lise bitiren öğrencilerin tamamı DELF/DALF sınavlarında B2, büyük bölümü C1, bazıları C2 seviyesine sahip olurlar.

  • Okulunuzda 2. yabancı dil olarak hangi dil okutulmaktadır ve haftalık ders saati nedir? Okulunuzun İngilizce seviyesi nedir?

Okulumuzun 2. yabancı dili tüm öğrenciler için İngilizcedir. Hazırlık sınıfında 3, diğer sınıflarda haftada iki saat olarak okutulur. Hazırlık ve 9. Sınıflarda Elementary ve İntermediate olmak üzere iki farklı seviyede İngilizce dersi yapılır. Elementary grubunda olan öğrenciler ders programlarına ek olarak 2 saat ders yaparlar. Tüm seviyelerde sınıf ikiye ayrılarak 2 farklı öğretmen tarafından küçük gruplarda ders yapılır. Liseyi tüm öğrenciler en az B2 seviyesi ile tamamlarlar. 11. Sınıf seviyesinden itibaren özellikle yurt dışına gidecek öğrenciler İELTS ve/veya TOEFL sınavlarına girerek İngilizce bilgilerini belgelerler.

  • Okulunuzda Fransızca ve İngilizce dışında yabancı dil var mı?

Zorunlu programlarımızda, yabancı dil olarak Fransızca ve İngilizce yer almaktadır.
Arzu eden öğrencilerin, sosyal kulüp etkinlikleri kapsamında başlangıç düzeyinde İspanyolca ve İtalyanca öğrenmelerine imkan tanınmaktadır.

  • Çocuğum sayısal alanda üniversite öğrenimi almayı hedefliyor. Okulunuzun ne gibi bir desteği ya da yönlendirmesi yapılıyor?

Git gide daha çok sayıda öğrenci sayısal alanda yüksek öğrenim görmeyi hedeflemektedir.
Son yıllarda okulumuza gelen öğrencilerin %65’i Fen alanında, %35’i Türkçe Matematik alanında üniversite öğrenimi görmeyi tercih etmektedir.
Öğrencinin tercih ettiği alan sayısal, sözel, sanatsal, üniversite okuma seçimi yurt içi/yurt dışı olabilir. Öğrenci, her koşulda gerekli destek ve yönlendirmeyi okulumuzda almaktadır.
Öğrencilerin tercihleri zaman içinde değişebilmektedir; okulumuz bu esnekliğe de olanak tanımaktadır.
9. ve 10. Sınıflarda tüm öğrenciler aynı dersleri alırlar. 11. Sınıftan itibaren öğrenciler Fen Ağırlıklı ya da Türkçe Matematik ağırlıklı seçmeli derslere yönelmektedir.
Fen ve Matematik derslerinde Milli Eğitim Bakanlığının resmi ders programları Fransızca olarak işlenmekte; öğrencilerin sorgulamasına, araştırmasına olanak tanıyan bilimsel düşünce temelli eğitim uygulanmaktadır.

11. ve 12. Sınıflarda derse giren Fizik, Kimya, Biyoloji, Matematik öğretmenleri öğrencilerin yurt içi üniversite hazırlıklarına uygun destek materyalleri de kullanmaktadır. Belli zamanlarda TYT-AYT ve Galatasaray Üniversitesi İç Sınavına yönelik deneme sınavları yapılmaktadır.

  • Okulunuzda kaç kulüp var? Öğrenci birden fazla kulüp seçebiliyor mu?

2023-2024 Eğitim-Öğretim yılında okulumuzda 37 farklı kulüp açıldı. Sosyal etkinlik saatinde öğrenciler tercihlerine göre kaydoldukları ve bir yıl boyunca devam ettikleri bir kulübün çalışmalarına katılıyorlar.
Ancak zorunlu sosyal etkinlik saati dışında okul saatlerinden sonra çok sayıda etkinlik bulunuyor. Bunların arasında spor antrenmanları, folklor ve dans çalışmaları, müzik/orkestra provaları ve Galatasaray Üniversitesi işbirliğiyle sürdürülen Yeni Teknolojiler Sertifikasyon Programı önemli bir yer tutuyor.

  • MUN okulunuzda kulüp olarak yer alıyor mu?

Okulumuzda MUN (Model United Nations) Model Birleşmiş Milletler için İngilizce ve Fransızca olmak üzere iki kulüp vardır. Her iki kulüp öğrencileri birçok ulusal ve en az bir uluslararası toplantıya katılırlar. Bazı öğrenciler başarılarıyla EYP (European Youth Parliament) Avrupa Gençlik Parlamentosu toplantılarında bireysel katılım hakkı elde ederler.

  • Notre Dame de Sion’un öne çıkan özellikleri nelerdir?

Linki verilen yazıda okulun güçlü yönlerini okuyabilirsiniz.

Sorularınızı kayıt döneminde ndskayit@nds.k12.tr adresine, kayıt dönemi dışında ndsl@nds.k12.tr adresine gönderebilirsiniz.