Edebî Piyano Gösterisi "Veba"

4 Kasım 2021, 19:30

| Okuma tiyatrosu , Konser , Fransızca , Rezervasyon ile

Dikkat: Konser tarihindeki mevcut sağlık koşulları ve yürürlükteki mevzuat saklı kalmak koşuluyla, katılım sadece rezervasyonla mümkündür.

İç mekânda gerçekleşen etkinliklerimize kademeli olarak yeniden başlamayı planladığımız bu süreçte, misafirlerimizi kabul etme kapasitemiz sosyal mesafe kuralları ve konserin huzurlu bir ortamda gerçekleşmesini sağlayacak olanaklarla sınırlıdır. Rezervasyonlar için gerekli link, konserden bir hafta önce çevrim içi yayınlanacaktır.
Kabul edilen seyirci sayısının izin dâhilindeki kapasiteyi hiçbir zaman aşmamasını sağlamak için, rezervasyonlar sadece çevrim içi yapılabilir. Telefonla rezervasyon kabul edilmez.

Sağlık koşullarındaki değişim ile resmî makamların talimat veya tavsiyeleri doğrultusunda, konser her zaman iptal edilebilir veya başka bir tarihe ertelenebilir. Bizi takip ederek bu konudaki güncellemelerimizden haberdar olabilirsiniz.

Gösteri sadece Fransızca olacaktır.

Oyuncu Marie-Christine Barrault tarafından, piyanoda Franck Ciup eşliğinde tasarlanıp yorumlanan “Veba” adlı Piyanolu Edebiyat Gösterisi.

Edebiyatın yeniden okunması ve yeniden keşfedilmesi gereken vazgeçilmez bir klasiği.

NDS, Gösteri Salonu’nun sahnesinde, Camus’nün "Veba" adlı ünlü romanından hareketle tasarladıkları müzik ve tiyatro gösterisi için oyuncu Marie-Christine Barrault ile piyanist ve besteci Franck Ciup’u ağırlamaktadır. Gösteri sadece Fransızca olacaktır.
Marie-Christine BARRAULT, Franck Ciup’un bestelediği ve yorumladığı müzikler eşliğinde, Ernest Hemingway’in romanından seçilmiş alıntılar okuyacaktır.

Marie-Christine Barrault, oyuncu ve komedyen

Marie-Christine Barrault, Françoise Fabian ve Jean-Louis Trintignant ile birlikte, "Ma Nuit chez Maud" gibi Éric Rohmer’in talepkâr filmlerinde rol alarak Fransız sinemasının yarım asrını katetmiştir. Yorulmaz bir okuyucu kimliğiyle, bugün sahnede yeteneğine yaraşır rollerde yer almaktadır. Bu edebî gösteride, Marie-Christine Barrault, Afrika edebiyatı ve Léopold Sédar Senghor’den seçilmiş parçalar üzerinden bize eşsiz sesini duyuracak.

Franck Ciup, piyanist, besteci

1962’de doğdu, Paris Müzik Öğretmenliği Okulundan mezun olan piyanist, besteci Franck Ciup, birden fazla faaliyetin çok sesliliğinde çift « şapkalı » bir kişiliktir. 1998’de « Col Claudine » adında bir kadın hazır giyim markası kurarak, sonra 2006’da, Bourges’daki evinde "Théâtre Saint Bonnet" adıyla, İtalyan üslubunda ve akustiği olağanüstü, küçük özel bir tiyatro inşa ettirdi. Her yıl, prestijli müzisyenlerin gelip çaldığı ve kayıt yaptıkları bir müzik sezonu da tasarlıyor: Badura Skoda, Réach, Lugansky, Engerer, Paley, Mardirossian, Roussev, Demarquette, Girod, El Bacha, Duchable, Bax, Chung, Braide, Pfaff, Cohen, Ashkenazy, Pogorelich, Sokolov, v.b. Goldberg Çeşitlemeleri üzerine yaptığı kayıtla ilgili olarak Christian Bobin şunları yazıyor: «Sevgili Franck Ciup, Goldberg Çeşitlemeleri’ni çalışınız açıkçası unutulmaz: Bir kar yavaşlığı, buz gibi bir meltemle birlikte bir sessizlik cenneti…» Tiyatro’nun kurucusu Marie-Christine Barrault ile birlikte birçok edebî konserde sahne alan bir ikili oluşturuyor.
Yazar, düşünür ve sanat yönetmeni Jean Yves Clément şu dokunaklı saygı metnini kendisi için kaleme alır: (Clément; Glenn Gould metinleri ile Goldberg Çeşitlemeleri arasında gidip gelen « Glenn Gould Çeşitlemeleri » adlı bir gösteride Franck Ciup ile birlikte sahne almaktadır) "Franck’ın eserleri, kendisi gibi coşkulu, yüksek nitelikli, yaşam ve yaratıcılık doludur. Büyük saygı gösterdiği dehalara yaptığı göndermelerle bezenmiş bu eserler, onlara karşı duyduğu hayranlığını hem güçlü bir ustalık hem de oyun yeteneği ile ifade ediliş tarzını oluşturuyor. Çünkü Liszt gibi, Franck da her şeyden önce sanatın ve güzelliğin hizmetinde olmak istiyor. Macar piyanist-besteci gibi, kendi de « başkasına hizmet etmenin bu dünyada kendi çıkarını pek kollamayanların işi olduğunu » biliyor."

Franck Ciup’un öğretisi şöyle: "Oyun çocuğa özgü bir şey; ancak oyunculuk ciddi bir iştir."

2015’ten beri Öğrenci Jürisi Başkanı ve İstanbul Orchestra’Sion - Uluslararası Piyano Yarışmasının Fransa’daki danışmanı.

Moodle Sınav Takvimi Veli / Bilgi E-OKUL web-mail