Edebi Gösteri | Virginia Woolf «Savaşta Yazmak»| Pascale Seys • Valérie Bauchau • Carine Bratslavsky

5 Mart 19:30

Konsere katılım sadece rezervasyonla mümkündür. Rezervasyonlar online yapılmaktadır. Telefonla rezervasyon kabul edilmemektedir.

Gösteri, Belçika Başkonsolosluğu tarafından ve Notre-Dame de Sion Fransız Lisesi işbirliğiyle düzenlenmektedir.

Edebi gösteri Fransızcadır. Metinlerin Türkçe çevirileri altyazı olarak yansıtılacaktır.

Edebi Okumalar | Virginia Woolf • Savaşta Yazmak

Anlatıcılar: Pascale Seys & Valérie Bauchau
Virginia Woolf üzerine giriş konuşması: Carine Bratslavsky

“Ne yazmak istiyorsan onu yaz, önemli olan bu ve kimse bunun yüzyıllarca mı, yoksa günlerce mi önemli olacağını tahmin edemiyor. Fakat hayalinizin saçının tek bir telinden, renginin tek bir tonundan (...), itaat için feda etmek en adi hainliktir."
Virginia Woolf, Kendine Ait Bir Oda, 1929

Virginia Woolf, 1914 yazında Birinci Dünya Savaşı başladığında otuz iki yaşındaydı. 1941 yılında ise elli dokuz yaşındaydı. Bu iki tarih arasında savaş onun yazışmalarında, Journal’inde (1915-1945) ve Üç Gine (1938) başlığı altında yayınlanan öfke dolu bir makalede yer aldı. Virginia Woolf, erkeklerin ve kadınların en büyük görevlerinden birinin anneleri eğitmek olduğuna inanıyordu; böylece onlar da kızlarını, oğullarını hükmetme ve yok etme içgüdülerine direnmeleri konusunda eğitecek şekilde eğitilebilirlerdi. Ateş gücü bir kez daha Avrupa’nın bir köşesini sararken, devletler dünyanın dört bir yanında kitlesel olarak yeniden silahlanıyor ve diğer yerlerde olduğu gibi burada da savaş kadınlara tecavüz ediyor ve hayatları çalıyor; pasifizm temaları etrafında dönen bu metinler ve yazılar bize bunun anlamı ve kendi savaşlarımız ve inşa etmek istediğimiz gelecek hakkında düşünmek için malzeme oluşturuyor. Virginia Woolf şöyle soruyor: "Ağustos 1914’te toplar ateşlendiğinde, erkeklerin ve kadınların yüzleri şiirin öldürüldüğünü herkesin gözüne bu kadar açık bir şekilde gösteriyor muydu? » Haklı olarak İngiliz edebiyatının bir simgesi olarak kabul edilen benzersiz, dolambaçlı, alaycı bir ses olan Virginia Woolf, bugün rehberlik arayan ve zamanının sorunlarıyla yüzleşmeye istekli gençler tarafından yaygın olarak anılıyor: kadınların durumu, sömürgecilik ve baskı, kimlik ve cinsiyet, toplumsal yeniden üretim, yaratıcılık, kolektivite, savaş, tarihin anlamı sorunları. Bu nedenle, bu son derece çağdaş temaları bir yüzyıl öncesinden araştırmış olmak ve bunların gündeme getirdiği soruları gelecek kuşağa miras bırakmak, bu tekil sesin azımsanmayacak değerleridir.

Pascale Seys, Felsefeci & Yazar
Özellikle Racine yayınlarından çıkan «Her Şeyi Gri Görüyorsanız Fili Hareket Ettirin», «Le Panache de l’escargot», «Refaire un petit coin de monde» ve «Le Complexe du Sphinx» yayınladı. 2022’de Yakın zamanda Fransa’da Chevalier des Arts et des Lettres nişanını almıştır.

Valérie Bauchau, Oyuncu
Neredeyse tüm Belçika tiyatro sahnelerinde yer alan Bauchau, Avignon Festivali’ne düzenli olarak katılmakta, Fransızca olarak sahnelenen oyunlarla turnelere çıkmakta, aynı zamanda sinema ve televizyon için de işler yapmaktadır.

Carine Bratslavsky, Yapımcı & RTBF Gösteri Sanatları Sorumlusu
Virginia Woolf - Vanessa Bell yazışmalarının Editions de la Table Ronde Yayınevi tarafından çıkarılacak baskısını tercüme ve koordine etmektedir.

Başlangıçta Musiq3-RTBF tarafından üretilen ve podcast şeklinde tasarlanan Virginia Woolf’un Savaşta Yazmak okumaları, Temmuz 2022’de Avignon Festivali sırasında Jardin du Théâtre des Doms’da ilk kez sahnelendi. Brüksel’de bulunan Kraliyet Güzel Sanatlar Müzeleri ve Rideau’da, Louvain-la-Neuve’de bulunan Musée L’de, Houlgate’de bulunan Les rencontres d’été Edebiyat Festivali’nde ve aynı zamanda 27 Mart 2024’te Mons’ta düzenlenen Savaşçılar Festivali programında yer alıyor.

Bu okumalar, Virginia Woolf’un ünlü ressam kız kardeşi Vanessa Bell ile yaptığı, Carine Bratzlavsky ve Anne-Marie Di Biasio’nun çevirisiyle Editions de la Table Ronde Yayınevi’nde çıkacak ve daha önce hiç yayınlanmamış Fransızca yazışmalarına dayanmaktadır.

Pascale Seys & Carine Bratzlavsky, Virginia Woolf, Savaşta Yazmak, Editions des Midis de la Poésie Yayınları, Brüksel, 2023.

Geçmiş ve güncel sezon konserlerimizi «Lycée Notre-Dame de Sion CULTURE» adlı Youtube kanalımız üzerinden dinleyebilir ve izleyebilirsiniz.