2022 NDS Liseliler Edebiyat Ödülü’nün Kazananı Édouard Louis

2022 NDS Liseliler Edebiyat Ödülü’nü Edouard Louis «Babamı Kim Öldürdü» adlı romanıyla kazandı. Çevirisini Ayberk Erkay’ın yaptığı eser, Can Yayınları tarafından Türkçeye kazandırıldı.

Bu yıl, 9’uncusu düzenlenen NDS Liseliler Edebiyat Ödülü Töreni 21 Aralık’ta Notre-Dame de Sion Fransız Lisesi gösteri salonunda öğrenci jürisinin organizasyon ve sunumuyla gerçekleştirildi.

Öğrencilerimiz Beliz U. ve Ipek Y.’nin açılış konuşmalarının ardından tören, müzisyen öğrencimiz Berçem Selena Y.’nin icra ettiği Beethoven’nın 1 numaralı fa minör piyano sonatının ilk bölümüyle başladı.

Akabinde, öğrenci jürisi üyeleri Arda B. ve Sıla K. 2022 NDS Liseliler Edebiyat Ödülü’nü kazan kitabı tanıttılar:
"Sadece elli sayfada, insanın derin düşüncelere boğulmasını sağlarlar. En yakınlarımız tarafından yargılanmamızın bizlerde bıraktığı acıyı en etkili biçimde yansıtırlar.
Kitabın en temelinde, Louis ve babasının gelgitli ilişkisi yatıyor. Fakat yazar sadece bu ilişkiyi aktarmakla kalmıyor, bizleri aynı zamanda toplumsal normların, aile içi şiddetin, sınıfsal farklılıkların ve özellikle de siyasetin yaşamımız üzerindeki etkisi hakkında düşünmeye zorluyor.
Babaya karşı olan nefret duygusunun bir acıma, aynı zamanda bir anlama çabasına dönüşmesini gözlemledik çünkü babası kendi hayatını anlatma imkanından yoksundu, oğul ise asla alamayacağı bir yanıtı beklemekteydi.
Jüri olarak, ödülün samimi, cesur, iyi ifade edilmiş fikirlerle dolu olan, özgürlükçü, güncel konulu, kalıcı bir bilinç aşılayan, güçlü bir mesaj içeren ve etkileyici bir kitaba gitmesini hedefledik. NDS Liseliler Edebiyat Ödülü’ne «Babamı Kim Öldürdü»den daha layık bir kitap seçemezdik."

Tanıtımın ardından öğrencimiz Nil Ç. kitaptan bir bölümü, Berçem Selena Y.’nin icra ettiği Eric Satie’nin Gnossienne N°1 adlı eseri eşliğinde okudu.

2022 NDS Liseliler Edebiyat Ödülü’nü kazanan yazar Edouard Louis’nin törene katılamamasından ötürü ödülünü Can Yayınları’ndan Cem Alpan teslim aldı. Ödül takdimi sonrasında, öğrenci jürisi üyelerinden Beyza Sıla Ç. kitaptan bir bölümü orjinal dili olan Fransızcadan okudu.

2022 NDS Liseliler Çeviri Ödülü’nün kazanını ise «Babamı Kim Öldürdü» romanının çevirisiyle Ayberk Erkay oldu. Ödülünü aldıktan sonra öğrencilerin romanı çevirisi ile ilgili sorularını yanıtladı.

Törenin sonunda Notre-Dame de Sion Fransız Lisesi Müdürü Alexandre Abellan ve Türk Müdür Başyardımcısı Tuna Saikali jüri üyesi öğrencileri tebrik ederek sertifikalarını takdim ettiler.

Édouard Louis
1992 yılında, Fransa’nın kuzeyinde bulunan Amiens şehrinde, işçi sınıfına mensup bir ailede doğdu. Ailesinde üniversiteye giden ilk kişi olarak École Normale Supérieure’e girdi. Daha sonra siyasal bilimler üzerine yüksek lisans yaptı. 2014’te büyük yankı uyandıran otobiyografik romanı En Finir Avec Eddy Bellegueule’ü (Eddy’nin Sonu), 2016’da Histoire de la Violence’ı (Şiddetin Tarihi) yazdı. Homofobikliği, ırkçılığı, egemenlerin zorbalığını, işçi sınıfını ve sosyal eşitsizliği odağına alan kitapları yirmiden fazla dile çevrildi. Louis günümüzün en etkili genç yazarlarından biri olarak gösterilmektedir.