14.NDS Edebiyat Ödülü’nün kazananı Fransız Yazar Tanguy Viel

Notre-Dame de Sion Fransız Lisesi ve Notre-Dame de Sion’lular Derneği tarafından 2008’den bu yana düzenlenen NDS Edebiyat Ödülü’nün töreni 2 Haziran Perşembe akşamı Fransız Sarayı’nda gerçekleştirildi.

2022 Notre-Dame de Sion Edebiyat Ödülü, Ceza Kanunu, 353. Madde adlı romanıyla Fransız yazar Tanguy Viel’e verildi.

Törene; Fransa’nın Türkiye Büyükelçisi Ekselansları Sayın Hervé Magro, Fransa’nın İstanbul Başkonsolosu Olivier Gauvin, Eğitim İşbirliği Ataşesi Bruno Delvallée, Fransız Dili İşbirliği Ataşesi Vincent Brousse, Kültür Etkinlikleri ve İşbirliği Müsteşarı Sylvie Lemasson, İstanbul Fransız Kültür Merkezi Müdürü Christian Schnell ve çok sayıda seçkin davetli katıldı.

Pandemi nedeniyle son iki yıldır gerçekleştirilemeyen 2020 ve 2021 törenlerinin ödülleri de bu gecede sahiplerine takdim edildi.

Edebiyat ödülleri :
• 2022 Edebiyat Ödülü: Tanguy Viel | Ceza Kanunu, 353. Madde
• 2021 Edebiyat Ödülü: İnan Çetin | Vadi
• 2021 Edebiyat Ödülü Mansiyonu: Kaan Kara | Pele’nin Öldüğü Yaz
• 2020 Edebiyat Ödülü: Maryam Madjidi | Marx ve Oyuncak Bebek

Çeviri ödülleri:
• 2022 Çeviri Ödülü: Mehmet Emin Özcan | Ceza Kanunu, 353. Madde
• 2020 Çeviri Ödülü : Barış Tut | Marx ve Oyuncak Bebek

NDS Edebiyat Ödülü’nün jürisi:
Tomris Alpay (Jüri Başkanı), Yazgülü Aldoğan, Liz Behmoaras, Emel Kefeli, Arzu Öztürkmen, Mayda Saris, Zeynep Sabuncu, Özlem Yüzak, Ebru Erbaş ve Mine Haksal

Fransa’nın Türkiye Büyükelçisi Ekselansları Sayın Hervé Magro’nun konuşmasından öne çıkanlar:
”Özellikle 2011 yılında Yalçın Tosun’u taçlandıran tören olmak üzere katılma fırsatı bulduğum geçmiş NDS Edebiyat Ödülü törenlerinden zihnimde çok hoş anılar biriktirdim. Notre-Dame de Sion Edebiyat Ödülü’nün özgünlüğü; dönüşümlü olarak bir yıl Türkçe yazılan bir eseri ve bir sonraki yıl Fransızca yazılan ve Türkçe’ye çevrilen bir eseri ödüllendirmesidir. Bir diğer özelliği ise hem yazar hem çevirmenleri ödüllendirmesidir. Fransa ve Türkiye gibi bu iki büyük tarih ve kültür ülkesini bu denli seven her birimiz için bağların edebiyat üzerinden kurulması değerli bir unsur. Jürinin birbirinden farklı eserleri ödüllendirmesi beni hep çok etkiledi”.

Notre-Dame de Sion Fransız Lisesi Müdürü Alexandre Abellan ve Türk Müdür Başyardımcısı Suzan Sevgi teşekkür konuşmalarında şunları belirtti:
"Jüri üyeleri, pandemi ve izolasyonla geçen iki yıl boyunca, koşullar ne olursa olsun, uzaktan veya yüz yüze bir araya geldiler, tartıştılar ve kendilerine emanet edilen görevi tutkuyla sürdürdüler. Sayın Hanımefendiler, okulunuza, kurumumuza, Frankofoniye, yazarlara ve edebiyata hizmet etme özveriniz bizi onurlandırıyor. Sizlere müteşekkiriz.”  

Ceza Kanunu, 353. Madde adlı romanıyla 2022 NDS Edebiyat Ödülü’nü kazanan Fransız yazar Tanguy Viel ise şöyle konuştu:
“Bretonya’nın en ücra köşesinde Brest koyu kıyılarında geçen bir kitabın, İstanbul’un güneşinde birden bire yankılanabileceğini bilmek büyük bir mutluluk. Bunun için, jüri üyelerine beni bu ödülün sahibi yaptıkları için teşekkür etmeden önce, çevirmeni her zamanki ölçülü ve kesinlikle mucizevi görevi için selamlamak isterim. Bu vesileyle, çevirene da ödülden bir pay vererek işin bu boyutunu ihmal etmeyen NDS Edebiyat Ödülü organizatörlerini de selamlarım.”

Jüri Başkanı Tomris Alpay bu sene ödül alan eser hakkında şunları söyledi:
«Suçlu kim? Sorusu sorulan,»Ceza Kanunu, 353. Madde’’ adlı eserde, hayatın sillesini yemiş bir insanın açıklamaları, kişisel dramı, hukuk, etik ve ahlak arasındaki çatışmaların ortasında bir hayat dersi, hukukun sert dili, kişinin duygusallığı Tanguy Viel’in mizah ağırlıklı anlatımıyla, kolektif ve evrensel bir hikâyeye evrilmiştir. Çeviri başlı başına başka bir dilde eseri yaratmaktır. Yazarın iletmek istediği duyguları, düşünceleri, dilin akıcılığını ve varsa metnin müziğini okuyucuya aktarmaktır. Seçilen eserlerde bu hususlara dikkat ederek bize ulaştıran «Ceza Kanunu, 353. Madde’’ çevirmeni Mehmet Emin Özcan NDS Çeviri Ödülü’ne layık görülmüştür.»

Ceza Kanunu, 353. Madde
Bir hâkimin önünde, Martial Kermeur, kazanma umudu olmadan, emekliye ayrılmadan önce son kez masaya oturmuş bir krupiye gibi dağıtıyor kartları ve kendisini cinayet ânına getiren olaylar zincirini anlatıyor: biten evliliği, oğlunun velayeti, mesleki sorunlar… Ceza Kanunu, 353. Madde bizi suçun tanımını yeniden düşünmeye iten bir kara-roman. Tanguy Viel, bir cinayetin altında yatan kişisel ve toplumsal sorunları, bunların nasıl kesiştiğini masaya yatırıyor.

Tanguy Viel
1973’te Fransa’nın Brest kentinde doğdu. İlk kitabı Le Black Note 1998’de yayımlandı. Cinéma (1999), L’Absolue perfection du crime (2001), Paris-Brest (2009) ve La Disparition de Jim Sullivan (2013) gibi kitaplarıyla tanındı. Fénéon ve Edebi Yetenek ödüllerini kazandı. Ceza Kanunu, 353. Madde RTL-Okuma büyük ödülü ve François Mauriac ödüllerine değer görüldü.

2008’den bu yana NDS Edebiyat Ödülü’nü kazanan yazarlar: Gürsel Korat, Sylvie Germain, Yalçın Tosun, Mathias Énard, Murat Gülsoy, Atiq Rahimi, Şebnem İşigüzel, Maylis de Kerangal, Bahar Aslan, Jean-Paul Didierlaurent, Ömer F. Oyal, Maryam Madjidi ve İnan Çetin.