Yurt Dışı Yükseköğretim Diplomaları Tanıma ve Denklik Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair

15 Mart 2024 CUMA Resmî Gazete Sayı : 32490

SIKÇA SORULAN SORULAR

Denklik almak için gerekli Başarı sıralaması şartı hangi bölümler için geçerli?
Başarı sıralaması Tıp, Diş Hekimliği, Eczacılık, Hukuk, Mimarlık, Mühendislik ve Öğretmenlik programları için geçerli.

Yurt dışında Tıp, Diş Hekimliği, Eczacılık ve Hukuk programlarından alınan diplomaların Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenmiş olan sıralama kuruluşları tarafından yapılan dünya üniversite sıralamalarının en az ikisinde ilk 1000’de yer alan üniversitelerden alınmış olması durumunda denklik işlemleri nasıl gerçekleşir?
Türkiye’de başarı sıralaması şartı aranan Tıp, Diş Hekimliği, Eczacılık ve Hukuk programlarından alınan diplomaların denklik başvurularının değerlendirilmesinde, yükseköğretime başlanılan yıl Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenmiş olan sıralama kuruluşları tarafından yapılan dünya üniversite sıralamalarının en az ikisinde ilk 1000’de yer alan üniversitelerden mezun olanların denklik başvuruları kabul edilir ve münferiden inceleme yapılır ve inceleme sonucunda kişilere almış oldukları dersler, uygulamalar ve projeler gibi hususlar göz önünde tutularak SYBS (Seviye Yeterlilik Belirleme Sistemi) işlemleri gerektiren kararlar alınabilir. YÖK’e denklik için başvuru yapılacağı zaman, web sitesi üzerindeki matbu dilekçe örnekleri kullanılır.

Yurt dışında Tıp, Diş Hekimliği, Eczacılık ve Hukuk programlarından mezun oldum. Nasıl denklik alabilirim?
Diploma denkliğini elde edebilmek için, Türkiye’de girdiğiniz üniversite sınavında, yurtdışında okumak istediğiniz bölümün YKS başarı sıralaması kriterlerine uygun bir başarı sırasında olmanız gerekir. Ayrıca, sadece yurt dışı yükseköğretim kurumuna kayıt olduğunuz yıl Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenmiş olan sıralama kuruluşları tarafından yapılan dünya üniversite sıralamalarının en az ikisinde ilk 1000’de yer alan bir yurt dışı yükseköğretim kurumundan mezun olduysanız alabilirsiniz. Aksi halde başvurunuz kabul edilmez.

Yurt dışında Tıp, Diş Hekimliği, Eczacılık, Hukuk, Öğretmenlik, Mühendislik, Mimarlık eğitimi almak isteyenler eğer Türkiye’de denkliğe başvurmak istiyorsa YKS’den bu bölümleri kazanma şartı var mı yoksa sadece sınava girmiş olması yeterli mi?
Orta öğrenimlerini Türkiye’de tamamlayanlardan; Türkiye’de başarı sıralaması şartı aranan programlara denklik başvurularında, yurt dışı yükseköğretim kurumuna kayıt olunduğu yıl ÖSYM tarafından yapılmış olan merkezi yerleştirme sınavında ilgili programın asgari başarı sıralaması şartını sağlamış olduklarını gösterir sınav sonuç belgesi istenecektir. Bölümü kazanmış olma şartı değil, başarı sıralaması şartına uyma koşulu getirilmiştir.

Yurt dışında okumak isteyen öğrencilerin YKS’ye girme zorunluluğu var mı?
Yüksek öğrenimini yurt dışında tamamladıktan sonra denklik başvurusunda bulunmayacak öğrencilerin YKS’ye girme zorunluluğu yoktur. Ancak ileride karar değişikliği söz konusu olursa sorun yaşamamaları için öğrencilerin YKS’ye girmeleri mantıklı bir seçim olabilir.

İlk 1000’deki üniversiteler nasıl belirlenir ve denklik nasıl alınır?
Times Higher Education, QS World University Rankings, Academic Ranking of World Universities ve CWTS Leiden Ranking isimli kuruluşlar; şu anda YÖK tarafından kabul edilen Dünya üniversite sıralama kuruluşlarıdır. Denklik almak için, YÖK’ün web sitesindeki denklik başvurusu dilekçe örnekleri ile sitede detayları anlatılan prosedür uygulanır.

Yönetmelikte “Dünya sıralamasında ilk 1000 üniversite” diyor. Bu sıralamaya nasıl ulaşırım?
Times Higher Education, QS World University Rankings, Academic Ranking of World Universities ve CWTS Leiden Ranking isimli kuruluşlar; şu anda YÖK tarafından kabul edilen Dünya üniversite sıralama kuruluşlarıdır.

Başarı sıralaması şartı bulunan Tıp, Diş Hekimliği, Eczacılık, Hukuk, Öğretmenlik, Mühendislik, Mimarlık ile Kurulun belirlediği klinik uygulaması olan sağlık programlarında uzaktan öğretim yoluyla alınan diplomalara denklik alınabilir mi?
Hayır, belirtilen programlarda uzaktan öğretim yoluyla alınan diplomalara denklik işlemi yapılmaz.

Denklik mecburiyeti sadece kamu sektörü için mi?
Denklik yurt dışından alınan diplomanın Türkiye’de de geçerli olması anlamına gelir. Sadece kamu sektörü değil özel sektörde çalışmak isteyen mezunları da, diplomalarının geçerli sayılması açısından bağlayan bir durumdur. Buna rağmen, YÖK’ten denklik almamış bir yurt dışı üniversite diplomasının Türkiye’de iş bulma olasılığı, sektöre ve şirkete göre değişkenlik gösterebilir.

Yurt dışında okuyup Türkiye’ye dönmek isteyen tüm üniversite mezunları YÖK’ten denklik almak zorunda mı?
Hayır. Özel sektörde diploma denkliği gerektirmeyen iş imkanları olabilir. Ancak, diplomanın Türkiye’de geçerli olmaması durumunda kişi resmi kayıtlarda “lise mezunu” olarak görünecektir.

Özel yabancı okullardan mezun olanlar artık denklik belgesi mi almak zorunda?
Bu konu lise diplomalarının hangi okuldan alındığı ile ilgili değil. Bu madde herkes için geçerli. Özetle cevap “Evet.”.

Özel Yabancı okulda okuyorum TYT ve AYT sınavlarına girmem şart mı?
Özel yabancı okullardan mezun olmanızın bu konuda hiçbir ayırt edici özelliği yok. Ülkeye dönüp denkliğe başvurma ihtimaliniz varsa YKS’ye girmiş olmanız ve yurt dışında okumak istediğiniz bölümün Türkiye’deki sınav sisteminde var olan şartlarını yerine getirmeniz gerekir.

Fransız Lisesi öğrencileri için nasıl denklik alınacak?
Bu konunun özellikle Fransız Liselerini ilgilendiren bir yanı yok. Burada sözü edilen denklik, yabancı üniversitelerin Türkiye’de tanınmalarıyla ilgilidir. Fransız okulu öğrencileri de diğer tüm lise öğrencileri ile aynı koşullara tâbidir.

Fransız lisesinde okuyorum, yurt dışına gitmeyi planlıyorum ne yapmalıyım?
Her koşulda YKS’ye girmeniz ve yurt dışında okumak istediğiniz bölümün Türkiye’deki sınav sisteminde var olan şartlarını yerine getirmenizi öneririz.

Hukuk eğitimi sonrası YÖK denkliği almak, Türkiye’de avukatlık yapmak için yeterli mi?
Türkiye’de hukuk diplomasının geçerli olması ve baroya kayıt olabilmek için, Türkiye’de bir üniversitede fark dersleri tamamlanmalı ve YÖK’ten diploma denkliği alınmalıdır.

Yeni yönetmeliğe göre Fransa’da Hukuk okumamın önü kapalı mı?
Hayır, Türkiye’de YKS’ye girip,
a. Hukuk bölümünün başarı sıralama limiti olan ilk 125.000’lik dilimde yer alırsanız,
b. Fransa’da okuduğunuz üniversite sıralama listelerinde ilk 1000’de yer alırsa Fransa’dan aldığınız diploma için Türkiye’de denklik başvurusunda bulunabilirsiniz.

Yeni yönetmeliğe göre Fransa’da hukuk okuyup Türkiye’ye dönmek istersem denklik almak zorunda mıyım?
Fransa’da Hukuk okuyup Türkiye’ye dönüp avukatlık yapmak isterseniz YKS’ye girmeniz ve başarı sıralaması koşulunu (EA-125000) yerine getirmeniz gerekir. Böylece ülkeye dönüşte denkliğe başvurabilirsiniz.

Denklik alınacak üniversite ilk 1000’de mi olmalı ilk 400’de mi?
Denklik başvurusu için üniversitenin ilk 1000’de olması yeterlidir. İlk 400 üniversite diplomasına Seviye Yeterlik ve Belirleme Sistemi uygulanmaksızın denklik işlemi yapılır.

Mezun olunan üniversite Yönetmelikte sıralanan kriterlere uymuyorsa ne yapmalıyım?
Tıp, Diş Hekimliği, Eczacılık ve Hukuk bölümlerinde, yurt dışında bitirilen üniversite ilk 1000’de değilse YÖK denklik başvurusunu kabul etmeyecektir.
Diğer bölümlerle ilgili de adaylar hem YKS’ye girmeli hem de başarı sıralaması arayan bölümlerde başarı sırası koşullarını sağlamalıdırlar.

Üniversiteyi yurt dışında okudum ve Türkiye’ye dönüp çalışma niyetim yok. Bir T.C. vatandaşı olarak yine de denklik almalı mıyım?
Bu durumda denkliğe başvurmanıza gerek yok ama son karar size aittir.

Yurt dışında mimarlık okudum, YÖK denkliği alabilir miyim?
Orta öğrenimlerini Türkiye’de tamamlayanlardan; Türkiye’de başarı sıralaması şartı aranan programlara denklik başvurularında, yurt dışı yükseköğretim kurumuna kayıt olunduğu yıl ÖSYM tarafından yapılmış olan merkezi yerleştirme sınavında ilgili programın asgari başarı sıralaması şartını sağlamış olduklarını gösterir sınav sonuç belgesi istenecektir. Dolayısı ile mimarlık için de bu şartı yerine getirmek gerekecektir.

Yurt dışında Tıp okudum, YÖK denkliği alabilir miyim?
Yurt dışı yükseköğretim kurumuna kayıt olduğunuz yıl Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenmiş olan sıralama kuruluşlarının en az ikisinde ilk 1000’de yer almayan bir yurt dışı yükseköğretim kurumundan mezun olduysanız Türkiye’de başarı sıralaması şartı aranan Tıp, Diş Hekimliği, Eczacılık ve Hukuk programlarına yapılan diploma denklik başvurunuz reddedilir.

Yurt dışında Hukuk eğitimi aldım, YÖK denkliği alabilir miyim?
Yurt dışı yükseköğretim kurumuna kayıt olduğunuz yıl Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenmiş olan sıralama kuruluşlarının en az ikisinde ilk binde yer almayan bir yurt dışı yükseköğretim kurumundan mezun olduysanız Türkiye’de başarı sıralaması şartı aranan Tıp, Diş Hekimliği, Eczacılık ve Hukuk programlarına yapılan diploma denklik başvurunuz reddedilir.

YÖK’ten denklik alma zorunluluğu Fransa’daki tüm üniversiteler için geçerli mi?
Evet, yurt dışından alınmış diplomanın Türkiye’de geçerli sayılması için hangi ülkeden alınmış olursa olsun denklik alınması zorunludur.

Yurt dışına gitmeden önce Türkiye’de sınava girdim ve istediğim bölüm için YÖK’ün istediği başarı sıralamasını tutturdum. Bu durumda yurt dışından dönüşte yine aynı Yönetmeliğe tâbi miyim?
Orta Öğrenimlerini Türkiye’de tamamlayanlardan; Türkiye’de başarı sıralaması şartı aranan programlara denklik başvurularında, yurt dışı yükseköğretim kurumuna kayıt olunduğu yıl ÖSYM tarafından yapılmış olan merkezi yerleştirme sınavında ilgili programın asgari başarı sıralaması şartını sağlamış olduklarını gösterir sınav sonuç belgesi istenecektir.

İlgili bölümü burada kazanamazsam yurt dışına gidemeyecek miyim?
İlgili bölümü burada kazanamamış olmak yurt dışına gitmeye engel teşkil etmez. Yurt dışında okulu bitirip diploma alınca Türkiye’de denklik başvurusunda bulunma konusunda, koşullar yerine getirilmediyse sıkıntı yaşanacaktır.
YKS’ye girerseniz başarı sıralaması koşulu aramayan bölümlere denklik başvurusunda bulunabilirsiniz.

Bu sistemdeki tek açık liseyi Türkiye’de bitirmemek değil mi?
Hayır. Liseyi hangi ülkede bitirdiğinize bakılmaksızın, yurt dışında üniversite okuyup döndükten sonra denkliğe başvurulursa okuduğunuz üniversitenin ilk 1000’de olma şartı var.

Varsayalım çocuğumuzu son sınıfta yurt dışına gönderdik ve liseyi orada bitirdi. Türkiye’ye döndüğünde yine de denklik almak zorunda mı?
Liseyi hangi ülkede bitirdiğine bakılmaksızın, yurt dışında üniversite okuyup döndükten sonra denkliğe başvurursa mezun olduğu üniversitenin ilk 1000’de olması şartı var.

Mühendislikte gittiğim okul ilk 400’ün içindeyse burada sınava girdiğimde belli bir yüzdede olmamı isteyecek mi ?
Evet, her koşulda Mühendislik fakültelerinin başarı sıralama limitine (SAY- 300000) girmeniz gerekiyor. Üniversitenin ilk 400’de yer alması bu koşulu ortadan kaldırmıyor.

Üniversite ilk 400’de de olsa mutlaka AYT’de ilgili bölümün sıralamasını elde etmek gerekiyor mu? Yoksa üniversitenin ilk 400’de veya 1000’de olması denklik için yeterli mi?
Evet, gerekiyor. Üniversitenin ilk 400’de yer alması bu koşulu ortadan kaldırmaz. İlk 1000’de olması ise zaten denklik başvurusu için ön koşuldur.

Başarı sıralaması koşulu olmayan bölümler için de YKS’ye girmiş olmam gerekiyor mu?
Yönetmelikte şu an için böyle bir zorunluluk olmasa da ileride bu listeye başka bölümlerin de dahil edilme tehlikesine karşı YKS’ye girmeniz akıllıca bir önlem olacaktır.