Tiyatro Gösterisi | İki Kişilik Hır Gür - Eugène Ionesco

Geçtiğimiz 28 Mart’ta, Fransız-Türk tiyatro topluluğu teatrİNO, yazar Eugène Ionesco’nun «İki Kişilik Hır Gür» oyununu Notre Dame de Sion Fransız Lisesi öğrencileri için sahnelediler.

Dışarıdaki çatışmalar bir apartmanı mahvederken, bir dairede kapalı bir çift durmadan kavga eder. Peki, bu felaket senaryosu bir sona ulaşır mı ?

Salyangoz ve kaplumbağa acaba aynı şey mi? Bu anlamsız soru yüzünden bir dairede kapalı olan bir erkek ve bir kadın 17 yıldır kavga eder. Bu anlamsız kavga, üste çıkma arzusu onları hem birbirinden ayırır, hem birbirine bağımlı hale getirir. Evin dışından şehrin iki mahallesinin birbirine karşı sürdürdükleri savaşın sesleri gelir. Oyunun kahramanları, devamlı dargınlıklarını, kızgınlıklarını, gerçekleşemeyen ve gerçekleşmeyecek düşlerini ve kırık hikayelerinin molozlarını biribirlerinin suratına atarlar. El bombaları duvarları yıkar, tavanda büyükçe bir delik... Pencereyi kapatmak, düşen kapının yerine geçmek… Dikkatlerini dağıtan anlık meşguliyetler... Fakat az sonra savaş biter. Geri dönen komşular, yalnız bir asker, evin yıkılan parçaları arasından bir anlık geçip gözükürler. Zafer kutlamaları, mağlupların infazları... Çiftimiz ölümden döner ve sonsuz kavgalarına yeniden başlar...

Yönetmen : Doğa Nalbantoglu & Mine Çerçi
Oyuncular : Hélène Köroğlu, Lionel Bansard, Virgile Mangiavillano

Dil : Fransızca, Türkçe üstyazılıdır
Tür : Absürt (uyumsuz) tiyatro
Süre : 50 dakika

Doğa Nalbantoğlu - Yönetmen

Doğa Nalbantoğlu, tiyatroya Galatasaray Üniversitesi Tiyatro Topluluğu bünyesinde çalışarak başladı. Aktif olarak çalıştığı 10 sene içinde oyunculuk, atölye çalıştırıcılığı ve yönetmenlik yaptı. 2014’te Jacques Lecoq Uluslararası Tiyatro Okulu’nu bitirdi. Avrupa’nın çeşitli kentlerinde sahneye çıktı. 2015’te İstanbul’a geri döndü ve Knut Hamsun’un ‘Açlık’ romanını sahneye uyarlayıp yönetti. Yapım pek çok kurum tarafından ödüle layık görüldü. Kurucularından olduğu Hareket ve Oyun Laboratuvarı’nda doğaçlama dersleri vermeye devam etmektedir.

Hélène Köroğlu - Oyuncu

2012 yılında Bordeaux’daki Jacques Thibaud Tiyatro Konservatuarı’ndan mezun olduktan hemen sonra, Jacques Lecoq’un pedagojisinden esinlenerek LISPA uluslararası okuluna katıldığı İngiltere’de fiziksel tiyatro okumayı seçti.
2015 yılında, müzik ve tiyatroyu birleştiren, Fransa ve Türkiye’de oyunlar sahneleyen Knospi Tiyatrosu’nu kurdu (Peri kraliçesi 2015, Pyrame et thisbe 2017, Pierre et le loup 2019).
2011’den beri kısa filmlerde, reklamlarda (Intel) ve müzik videolarında (Revival prod) ekranda görülebilir.
Eylül 2016’dan beri Fransız lisesi Notre-Dame de Sion’da tiyatro öğretiyor ve oradaki uluslararası Fransızca dil okulu tiyatro festivalini koordine ediyor.

Virgile Mangiavillano - Oyuncu

Virgile Mangiavillano 2000’den beri dünya çapında uluslararası oyunlarda yer alan bir tiyatro oyuncusudur: Fransa, Çin, Güney Kore ve Türkiye.
2016 yılından bu yana Türk sineması ve televizyonunda oyunculuk yapan Virgile Mangiavillano, Ridley Scott, Tolga Karaçelik, Can Ulkay, Deniz Çelebi Dikilitaş ve Şahan Gökbakar yönetmenliğinde, ‘‘Menajerimi Ara’’, ‘‘Bir Denizaltı Hikayesi’’, ‘‘Payitaht’’, ‘‘Zengo’’, ‘‘Türk İşi Dondurma’’ ile Netflix’te ve uluslararası projelerde yer almıştır.
2020 yılında sanal prodüksiyonlarda uzmanlaşmış dijital görsel sanat ve film yapım şirketi olan Virgile Film’i kurdu. Bu bağlamda Venedik uluslararası film festivali ‘La Biennale di Venezia’nın sanal gerçeklik bölümünü Türkiye’de temsil etmektedir.

Lionel Bansard - Oyuncu

Lionel Bansard, 1982’den bu yana başta İstanbul olmak üzere Avrupa’nın pek çok şehrinde bir sahne insanı ve eğitimci olarak hayatını sürdürmektedir. 2020’de öğretmenlikten emekli olduğundan beri tiyatro ve müziğe bütün enerjisini vermekte.
Oyuncu olarak, Fransız Kültür Merkezi’nin sahnesinde onlarca gösteriye katıldı.”Les Tréteaux du Bosphore” adlı grubuyla, bütün Türkiye’de, Yunanistan’da, Kıbrıs’ta ve Fransa’da yönetmen Jean Paul Micouleau’nun yanında bir çok turnede yer aldı.
Müzisyen olarak pek çok farklı oyun için şarkılar yazmış ve Mouffetard Sokağı Cadısı adlı bir müzikal bestelemiştir.