Çizgi Roman ile Belçika Turu | Mart • Nisan 2024

Belçika Çizgi Roman Müzesi ve Belçika’nın İstanbul Başkonsolosluğu işbirliğiyle düzenlenen «Çizgi Roman ile Belçika Turu» adlı gezici sergi, Saint-Benoit Fransız Lisesi’nin ardından Notre-Dame de Sion Fransız Lisesi’nin galerisinde sanatseverlerle buluşuyor.

Sergi; çizgi romanlardan derlenen ve her birinin arka planında tipik bir Belçika manzarasını resmettiği 30 illüstrasyondan oluşan bir seçki sunuyor. Çizimler ünlü bir anıta, bilindik bir manzaraya veya lokal bir lezzete atıfta bulunurken, ülkenin klasik ve çağdaş çizgi roman geleneği ve Belçika’yı oluşturan üç bölge arasında muntazam bir denge yaratıyor. Eserlere, çizgi roman sahnesini güncel bağlamı içinde gösteren çağdaş renkli bir fotoğraflar eşlik ediyor. Bu çizim ve fotoğraf kombinasyonu, ziyaretçilerin Belçika’yı özgün bir şekilde keşfetmelerini ve ünlü şehirlerini, anıtlarını, manzaralarını ve kültürel geleneklerini tanımalarına olanak sağlıyor.

« Çizgi Roman ile Belçika Turu » adlı sergi, birkaç örnek üzerinden Belçikalı yazarların dinamiğini ve sürekli gelişmekte olan bir sanat dalının geçirdiği evreleri gözler önünde seriyor. Sergide, ilk klasik çizgi roman albümlerinden en yenilerine birçok albüm sergilenmektedir. Bu çeşitlilik, dönemler ve tarzlar hakkında bilgi verdiği gibi aynı zamanda ülkeyi oluşturan üç bölgenin zenginliğini de yansıtmaktadır.

Belçika, meşhur şehir ve yapıları, doğa manzaraları ve kültürel dokusuyla tüm dünyaya ışık saçan bir ülke. Bunların arasında, küçüklerin olduğu kadar büyüklerin de ilgisini çeken çizgi roman, şüphesiz Belçika’ya ayrı bir ün kazandırıyor. Çok sayıda çizgi roman editörü, çizeri ve senaristi yetiştirmiş olan 9. sanatın ülkesi Belçika, doğal olarak da birçok sanatçıya esin kaynağı olmuştur.

Farklı kuşaklardan birçok sanatçı, eserleri aracılığıyla ülkelerine saygılarını sunmaktadır: Franquin, François Schuiten, Didier Comès, Tibet. Servais, Merho, Marc Sleen, Olivier Shrauven, Brecht Evens... Her biri kendi ülkelerinden bir parça taşımaktadır.

Tıpkı Brüksel gibi, Felemenk ve Valon bölgeleri de, orijinal metinler üzerinden resimler ve renkler aracılığıyla hayat buluyor. Romantik şehir Brugge’den katedrali ile ünlü Mechelen’e, Ardenier’den Binche’e ve Charleroi’ya, ülkenin dört bir yanı üstün yetenekli yazar ve çizerlerle ışıldıyor. Birçok farklı kültüre ev sahipliği yapan gururlu başkent Brüksel; Atomium, Büyük Meydanı, etkileyici Adalet Sarayı ve Avrupa Parlamentosu ile parlıyor.

Mélanie Andrieu | Belçika Çizgi Roman Müzesi Sergi Sorumlusu

Proje Sorumlusu | Christine Duquenne - Notre-Dame de Sion Fransız Lisesi
Çeviri | Hatice ŞAHBAZVEN - Saint-Benoit Fransız Lisesi
İletişim | Yasemin Şahan - Notre-Dame de Sion Fransız Lisesi