NDS Sürdürülebilir Yaşam/Çevre Kulübü öğrencileri 1.Coğrafya Çalıştayı’nda – Toprağın Hafızası tohumdur

10 Mart 2018 tarihinde FMV Özel Erenköy Işık Lisesi ve Fen Lisesinde düzenlenen 1.Coğrafya Çalıştayı’nda kulüp öğrencileri «Sürdürülebilir Tarım» konusunda İstanbul’un çeşitli okullarıyla bir araya gelme fırsatı buldu.

Tohum türleri, İklim değişimin tarıma etkisi, Sürdürülebilir tarım yöntemleri ve sürdürülebilir hayvancılık yöntemleri konusunda çalışma yapan öğrencilerin sunumları e-bildiri olarak hazırlanacak.

Etkinlikte Sayın Armağan Portakal ve Sayın Taner Aksel’in söyleşilerini dinleyen ve çalışmalara katılan öğrencilerimizin görüşleri aşağıdadır.

Serra Atilla: « Bugün okulumuzdan üç öğrenci olarak Erenköy Işık Lisesi’nde düzenlenen Coğrafya Çalıştayı’na katıldık. Gelen bütün öğrenciler farklı komitelere katılıyordu, benim çalıştığım komite İklim Değişiklikleri ve Tarım Komitesi’ydi. Komitemdeki herkes önceden hazırlanıp geldiği için hepimizin paylaşacak fikirleri vardı, hatta daha fazla süremizin olmasını istedik. İlk önce fosil yakıt kullanımı sonucu ortaya çıkan sera gazının iklim değişikliğine neden olmasını, sonra da iklim değişikliğinin yol açtığı kuraklık gibi sorunları konuştuk. Bu sorunlara çözüm olarak sulama sistemleri, yenilenebilir enerji kullanımı gibi fikirlerimizi rapor haline getirerek diğer komitelere sunduk. Çok yararlı bir çalışmaydı, çalıştaydan ayrılırken birbirimizin telefon numarasını aldık ve birbirimizle tekrardan görüşme planları yaptık. »

Helinnaz Taş: « Bugün ben ve iki arkadaşım Erenköy Işık Lisesi’nde düzenlenen Coğrafya Çalıştay’ına katıldık. Bizi komitelere ayırdılar. Ben Sürdürülebilir Hayvancılık Yöntemleri komitesindeydim. Hepimiz önceden hazırlanıp geldik ve aramızda bu konu başlığı altındaki sorunları ve bunlara karşı bulduğumuz çözümleri tartıştık, fikir alışverişlerinde bulunduk ve son olarak da bir sunum hazırlayarak günümüzü tamamladık. Daha önceden okulda sürdürülebilirlik konusunda çok fazla çalışma yaptığımızdan hiçbirimiz tartışırken zorlanmadık ve çok da aktiftik. Armağan Portakal ve Taner Aksel’in konuşmalarını dinledik ve bu şekilde tecrübeli insanların hikayelerini dinlemek beni en çok etkileyen kısımdı. Bu konularda bilgi sahibi insanların düşüncelerini dinlemenin ve bu konularda araştırmalar yapmanın bize çok şey kattığını ve her geçen gün daha da bilinçlendiğimizi düşünüyorum. Yine olsa yine katılmak isteyeceğim bir çalışmaydı. »

Batuhan Arslan: « Tohum türleri komitesi adı altında 16 kişilik bir grup olarak; faydalı ve zararlı tohum çeşitleri, tarımda kullanılan zararlı hibrit tohumlar yerine daha faydalı olan ata tohumlarının kullanımının teşvik edilmesi ve geleneksel tarıma dönüş hakkında tartıştık. Günün sonunda bir sunum aracılığıyla diğer gruplara bulgularımızı aktardık. Farklı okullardan yeni insanlarla tanıştım. Buna benzer bir organizasyon düzenlenirse tekrar katılmak isterim. »