Keman ve Arp duosu

6 Aralık 2018 19:30

Şirin Pancaroğlu: Arp
Ignace Jang: Keman

Program:

Claude Debussy
 Yavaştan da yavaş
 Ay Işığı

Enrique Granados: İspanyol Dansı No. 5

Astor Piazzolla: Tangonun Tarihi

***ARA***

Camille Saint-Saens: Fantezi

Gabriel Fauré: Şato Kulesinde bir Soylu Kadın, op. 110

Manuel de Falla: Kısa Hayat
 İspanyol Dansı

Bora Uymaz
 Lavantalı Panna Cota
 «Buselik Longa»

Şirin Pancaroğlu, arp

Washington Post gazetesi tarafından “uluslararası ölçekte büyük bir yetenek” olarak nitelendirilen arp sanatçısı Şirin Pancaroğlu için müzikte çoğul kimlik arayışları önemli bir uğraştır. Klasik müzik geleneğinden yetişen Türkiye’nin önde gelen arp sanatçısı aynı zamanda geleneksel Türk müziği, doğaçlama, tango ve avangart türlerindeki çalışmaları ve mizansen içeren performanslarıyla övgüler alırken, bir yandan da klasik çizgideki arp konserlerini sürdürmektedir. Farklı soluklardan yorumcu ve bestecilerle yaptığı iş birlikleriyle dikkat çeken Pancaroğlu, müzik tarzlarını birbirinden ayıran tanımları neredeyse ortadan kaldıran, yeni müzik tarzlarına kapı açan bir duruş sergilemektedir. Güçlü yorumları ve çok yönlü sanatçı kişiliğiyle öne çıkan Pancaroğlu, 2010 yılından bu yana rengârenk iş birlikleri içeren “Elişi”, “Cafe Tango”, “Çengnağme”, “Şimdi Ensemble” ve “Resonating Universes” başlıklı projeleriyle turnelere çıkmaktadır. Yirmi yıl yurt dışında kaldıktan sonra 2000 yılında Türkiye’ye dönen sanatçı, o günden bugüne “köklerinin” izini sürmekte; yerel ile evrensel olanı incelikli bir fikriyat içerisinde buluşturup müzik projelerine yansıtmaktadır. Kayıp bir çalgı olan Osmanlı-Türk arpı “çeng” i diriltmek üzere 2007’den bugüne çalışmalar yapan Pancaroğlu, Türkiye’deki tango geleneğini yeniden canlandırmayı hedefleyen “Cafe Tango” albümünü 2014’te yayınlamıştır. 2013’te okuyucu ve besteci Bora Uymaz ile yakın bir çalışma sürecine giren sanatçı, bu iş birliği ekseninde “Çengnağme” ve “Cafe Tango” albümlerini hayata geçirdi. İkili mistik yaklaşımlar temeline oturan “Şimdi Ensemble” ı birlikte kurarak birlikte pek çok konser vermeye başladılar. Beste denemelerine de başlayan Pancaroğlu, 2014 Amasya Altın Elma Beste Yarışması’nda üçüncülük ödülüne layık bulundu.
2015’te Indiana Üniversitesi başkanının eşi Laurie Burns McRobbie tarafından bu üniversitede bir rezidans programına davet edilen sanatçı, burada bir ilke imza attı ve bu prestijli eğitim kurumunda batı müziği derslerine, gerek çeng üzerine, gerekse makam müziği üzerine seminerler ve açıklamalı konserler vermek üzere davet edildi. Üç haftaya yayılan bu etkinlikler kapsamında seminer ve konserlerin yanı sıra kariyer deneyimini de genç müzik öğrencileriyle paylaşan Pancaroğlu bu program vesilesiyle mezunu olduğu Indiana Üniversitesini yirmi yıllık bir aradan sonra ilk kez ziyaret etmiş oldu. 1968 yılında Ankara’da doğan Şirin Pancaroğlu Avrupa’daki eğitimini Cenevre Konservatuvarında, ABD’deki eğitimini ise İndiana Üniversitesi Jacobs Müzik Fakültesi’nde dünyaca ünlü pedagog Susann McDonald’ın rehberliğinde yüksek lisans derecesiyle tamamladı. 1988’ten bu yana yurt içi ve dışında Hasret Bağı, Kuyruklu Yıldız Altında, Barokarp, Telveten, Eski Dünya-Yeni Dünya, İstanbul’un Ses Telleri, Elişi, Resonating Universes, Çengnağme, Cafe Tango ve Eternal Love başlıklı albümleri yayınlandı. Türkiye’deki tüm uluslararası festivallerin yanısıra Fransa, İngiltere, Almanya, Belçika, Hollanda, İsveç, Danimarka, Sırbistan, Slovenya, Hırvatistan, Makedonya, Kosovo, Azerbeycan, Lübnan, A.B.D., Avustralya, Meksika, Brezilya, Hawaii, Japonya, Çin, Kore, Singapur ve Malezya’da konserler verdi; uluslararası arp yarışmalarında jüri görevi yaptı. Çalgısının Türkiye’de ki tanıtımına katkıda bulunmak ve kullanımını yaygınlaştırmak için 2007 yılında Arp Sanatı Derneğini kuran sanatçı, kültürel sermaye, sivil toplum kuruluşlarının işleyişi, fon kaynakları, iş birlikleri, müziğin Türkiye’ye özgü kültürel ve sektörel dinamikleriyle iç içe olduğu bir yöneticilik sürecinin de içine bulunmaktadır. Bir “mutfak” olarak dile getirdiği bu STK’da sanatsal fikirlerin projeye dönüştürülmesi, fonlanması, yönetimi ve icraatında bizzat yer alarak hem arpı, hem de onun bu topraklardaki tarihsel muadili olan çeng’i festivaller, albümler ve konserler aracılığıyla farklı kitlelerle buluşturdu. Derneğin vizyonu doğrultusunda, okullardan semt kültür merkezlerine, TV performanslarından açık hava konserlerine ve prestijli konser salonlarına uzanan bir konum ve kitle çeşitliliği içerisinde hâlihazırda çalışmalar yapmaktadır.
Bir dönem akademisyenlik yapan Pancaroğlu, bunun yanısıra uzun yıllar eğitimci kimliğiyle çocuklar ve yetişkinlerle bir arada oldu. Bu birikimlerini çeşitli mesleki yayınlarda ve gazetelerde kaleme aldığı müzik yazılarıyla okurlarla paylaşan sanatçı, Dünya Arp Kongresi yönetim kurulu üyesi olup, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Takdir Ödülü, 19 Mayıs Üniversitesi “En İyi Virtüoz” Medya Ödülü ve Çağdaş Gazeteciler Derneği ödüllerine layık görülmüştür. Ressam Utku Dervent ile evli olan Şirin Pancaroğlu, 2017 yılında bu yana İzmir Urla’da yaşıyor ve on bir yaşında bir oğlu var. Doğada yürüyüş, mutfak, fotoğraf ve kırsal Türkiye gezileri tutkuları arasında yer almaktadır.

Ignace Jang, keman

Kemancı Ignace «Iggy» Jang, hayranlık uyandıran tekniği ve dinleyiciyle kişisel ilişkiler kurabilme yeteneğiyle tanınıyor. Jang, Havai Senfoni Orkestrası ve Britt Festivaller Orkestrası’nın baş kemancısıdır. Aynı zamanda, Havai Manoa Üniversitesi Müzik Bölümü üyesi ve Pasifik Müzik Enstitüsü Solo ve Yaylı Sazlar Dörtlüsü Programı’nın müdürüdür. Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa ve Asya’da, Bunkamura Hall (Tokyo), Théâtre des Champs-Elysées (Paris), Seoul Arts Centre ve Sejong Cultural Arts Centre gibi tanınmış konser salonlarında sahne alır. Honolulu Senfoni Orkestrası, Kolorado Senfoni Orkestrası, Fransa’da ise Versay Oda Orkestrası ve Provence-Alpes-Côte-d’Azur Orkestrası’nda solist olarak sahneye çıkar. Oda müziği sanatçısı olarak, doğduğu Fransa’da özellikle Berlioz, Trièves ve Chirens Festivallerine; Kore’de ise Jeju Isle Music Festivali’ne davet edilir. Yakın zamanda Brezilya, Çin, Türkiye ve İngiltere’de bir dizi konser ve ustalık dersleri için turneye çıkar. Aynı zamanda Ignace Jang, Los Angeles, Kaliforniya’daki Müzik Profesörleri Ulusal Birliği bünyesindeki Ulusal Kongre’ye davetli bir sanatçıdır. Yakın zamanda, Edward T. Cone’un eserlerinden oluşan bir CD yayınladı. Düzenli olarak birlikte iş birliği yaptığı kişiler arasında, Jon Nakamatsu, Jon Kimura Parker, Ralph Votapek gibi piyanistler, Hilary Hahn, Chee-Yun gibi kemancılar, viyolonselci Franz Helmerson, arp sanatçısı Şirin Pancaroğlu ve muhteşem ukulele sanatçısı Jake Shimabukuro yer alıyor.
Tutkulu bir eğitimci olarak Ignace Jang, zamanının büyük bir bölümünü Havai Performing Arts Festivali’nin telli çalgılar eğitim programının başarıya ulaşmasına adadı. Şimdi ise Pasifik Müzik Enstitüsü için çalışıyor. Saint-Exupéry “Küçük Prens” adlı yapıtında, « Çiçeğin için kaybettiğin zaman onu bu denli önemli kılıyor » der. Jang da, yıllar boyunca, dünyanın pek çok yerinden gelmiş değişik yaşlardaki öğrencilerine eğitim verirken bu özlü sözden hareket etmeye çalışır.
M. Jang, Rodolfo Lipizer Uluslararası Keman Yarışması (İtalya) büyük ödülü sahibidir. İtalya’da aynı zamanda istisnai müzikal kişiliği için Jüri Özel Ödülü’ne layık görüldü. Jang, ayrıca Fransa’daki Lions Kulübü keman yarışmasında ve Eastern Music Festivali’nde de ödüller kazandı. Daha genç yaşta birincilik ödülünü kazanmadan önce, formasyonuna başlarken ilk eğitimini Profesör Flora Elphege’den aldı. Fransız-Amerikan Komisyonu’nun ve Fransa Kültür Bakanlığının değişik sübvansiyonları, Franco Gulli’nin danışmanlığında İndiana Üniversitesindeki eğitimini devam etmesine olanak tanıdı. Sanatçı diplomasını aldıktan sonraki yıl, konuk araştırmacı olarak davet edildi. Fransa’nın Grenoble kentinde doğan Ignace Jang, kemana beş yaşında başlar. Tekniğinde eşsiz bir ses tonu ve derinliği kullanarak geniş bir duygu yelpazesini yansıtmaya çabalar. Bu tekniği için, Amerika, Avrupa ve Kore’deki basından övgüler alır.

Bu konser, Arp Sanatı Derneği iş birliğiyle gerçekleştirilmektedir.