Fransa’daki Üniversitelere Başvuru Süreci

Okulumuzda Fransa’da eğitim için danışmanlık bürosu bulunmaktadır.
France Education markasına sahip kurumumuzda her yıl öğrencilerimizin büyük bir çoğunluğu yüksek öğrenimlerine Fransa’da devam edebilmek için Fransız Üniversiteleri’ne başvuru yapmaktadır. Bu başvurular Ocak ayında okulumuzda tamamlanmakta ve lisans başvuruları için tek yetkili kurum olan Campus France aracılığı ile okullara aktarılmaktadır. Fransa için devlet üniversiteleri ve Mimarlık okulları dışındaki okulların başvuruları her okulun belirlediği prosedüre uygun olarak bireysel başvuru şeklinde yapılmaktadır.

Fransa’da eğitim görmeyi planlayan öğrenciler gitmeyi düşündükleri ülkenin yüksek öğrenim sistemi, öğrenim görülecek alanların kapsamları, okulların başvuru koşulları ve dosya kapsamı, okulların bulunduğu şehirlerle ilgili kaynaklar, okul siteleri ve Campus France sitesinin kullanımı hakkında bilgi almak için danışmanımızla görüşebilirler. Başvuru dosyasının hazırlanması ve tamamlanması ile ilgili olarak da danışmanımız ve müdür yardımcımız her aşamada öğrencilere destek olmaktadır.

Başvuru ve bilgilendirme süreci şu şekilde gerçekleşmektedir :

Eylül-Ekim ayları son sınıf öğrencileri için yoğun bir bilgilendirme ve yönlendirme sürecidir. Bu dönemde öğrenciler danışmanımız, müdür yardımcısı ve öğretmenleri ile görüşerek Fransa’da gerçekleşecek bir eğitim projesi oluşturmak için bilgi alırlar. Velilerimiz de aynı şekilde arzu ederlerse danışmanımızdan randevu alabilirler. Bu süreçte Fransa’daki farklı alanlardaki okulların temsilcileri (mühendislik ya da işletme okulu) ve yüksek öğrenimin resmi temsilcisi Campus France yetkilileri sunum yapmak için okulumuza gelirler. Öğrenciler gibi veliler de bu toplantılara davetlidir. Sunumlarda kurumlar ve eğitim sistemi hakkında resmi bilgiler verilir, tecrübeler paylaşılır ve sorular cevaplanır. Öğrenciler tutarlı bir proje oluşturabilmek için önlerine sunulan bu seçenekleri değerlendirirler.

Kasım ayında Fransa’daki devlet üniversiteleri için başvuru süreci başlamaktadır. Danışmanımız desteğiyle Campus France sitesi üzerinde kayıt oluşturulur ve başvuru dosyası doldurulmaya başlanır.

Aralık ayında
formun ilk bölümü olan eğitim projesi ve motivasyonlarla ilgili kısım Fransızca öğretmenlerinin kontrolünde ve danışman desteği ile tamamlanmaktadır. İkinci bölüm olan okul tercihleri ve okullara yönelik motivasyon mektupları Ocak ayı başında bitirilir ve başvuru için istenen evraklar okula teslim edilir. Son sınıf dönem notlarını da kapsayan not dökümü belgeleri ilk dönemin sonunda başvuru dosyasına eklenir ve dosyalar öğrenciler tarafından onaylanır ve İstanbul Campus France merkezine ulaştırılır.

Diğer okulların başvurularına ise Şubat ayı itibariyle başlanır ve başvuru yapılacak okulun belirlediği tarihe göre bahar aylarında başvuru dosyası tamamlanıp okullara gönderilir.

Fransa’daki üniversite ve mimarlık okulu başvuruları için yanıtlar Mart ve Nisan aylarında öğrencilere ulaşmaktadır. Mayıs ayında öğrenciler sistem üzerinde kesin tercihlerini belirlerler. Yanıtların takibi ile ilgili olarak da öğrencilerimize destek verilmektedir. Üniversiteler öğrencileri kayıt işlemleri ile ilgili olarak bilgilendirir, her üniversitenin farklı bir kayıt prosedürü vardır.

Öğrenci vizesi başvurusu Fransa’ya gidilecek tarihten en az 3 hafta önce Fransa Başkonsolosluğu’nun aracı kurumu olan VFS Global’e yapılmalıdır.

Öğrenciler kesin kayıt işlemleri için kabul aldıkları üniversitenin ya da okulun belirlediği tarihte istenen evraklar ile birlikte üniversiteye giderler. Genelde bu işlemler Eylül ayında yapılmaktadır. Üniversiteler için istenen evraklar arasında ÖSYM üniversite sınav sonucu belgesi de olmalıdır, öğrenciler kendi ülkelerinde Fransa’da başvurdukları bölüme denk bölümde okuma hakkı kazandıklarını kanıtlamalıdırlar.

Geçen yıl kabul alan öğrencilerimizin listesine aşağıdaki link aracılığı ile

ulaşabilirsiniz.

Bu konuda daha fazla bilgi için Fransa’da Yükseköğrenim için danışmanımız Pınar Küçük Pilon ile görüşebilirsiniz.
pinar.kucuk@nds.k12.tr"

Moodle Sınav Takvimi Veli / Bilgi E-OKUL web-mail