Şirin Pancaroğlu, arp

28 Nisan 2022 19:30

Dikkat: Konser tarihindeki mevcut sağlık koşulları ve yürürlükteki mevzuat saklı kalmak koşuluyla, katılım sadece rezervasyonla mümkündür.

İç mekânda gerçekleşen etkinliklerimize kademeli olarak yeniden başlamayı planladığımız bu süreçte, misafirlerimizi kabul etme kapasitemiz sosyal mesafe kuralları ve konserin huzurlu bir ortamda gerçekleşmesini sağlayacak olanaklarla sınırlıdır. Kabul edilen seyirci sayısının izin dâhilindeki kapasiteyi hiçbir zaman aşmamasını sağlamak için, rezervasyonlar sadece çevrim içi yapılabilir. Telefonla rezervasyon kabul edilmez.

Sağlık koşullarındaki değişim ile resmî makamların talimat veya tavsiyeleri doğrultusunda, konser her zaman iptal edilebilir veya başka bir tarihe ertelenebilir. Bizi takip ederek bu konudaki güncellemelerimizden haberdar olabilirsiniz.

Program
Ş. PANCAROĞLU, Rast Peşrev “Küllerinden”
O. RESPIGHI (Ar.: Marcel Grandjany), Siciliana
C. SAINT-SAENS, Fantaisie
A.PIAZZOLLA
*Tardecita Pampeana
*Dernier Lamento
P. HOUDY, Sonat
I- Allegro Moderato
II- Lento
III- Vivo
Ş. PANCAROĞLU
*Bir Garip Oyun Havası
*Günaydın Sirto

Programda ara yoktur.

Şirin Pancaroğlu, arp

Washington Post gazetesi tarafından “uluslararası ölçekte büyük bir yetenek” olarak nitelendirilen arp sanatçısı Şirin Pancaroğlu için müzikte çoğul kimlik arayışları önemli bir uğraştır. Klasik müzik geleneğinden yetişen Türkiye’nin önde gelen arp sanatçısı aynı zamanda geleneksel Türk müziği, doğaçlama, tango ve avangart türlerindeki çalışmaları ve mizansen içeren performanslarıyla övgüler alırken, bir yandan da klasik çizgideki arp konserlerini sürdürmektedir. Farklı soluklardan yorumcu ve bestecilerle yaptığı iş birlikleriyle dikkat çeken Pancaroğlu, müzik tarzlarını birbirinden ayıran tanımları neredeyse ortadan kaldıran, yeni müzik tarzlarına kapı açan bir duruş sergilemektedir.
Güçlü yorumları ve çok yönlü sanatçı kişiliğiyle öne çıkan Pancaroğlu 2010 yılından bu yana rengarenk iş birlikleri içeren “Elişi”, “Cafe Tango”, “Çengnağme”, “Şimdi Ensemble”, “Resonating Universes” ve “Sarı Çiçek” başlıklı projeleriyle dinleyicilerle buluşmuştur. Yirmi yıl yurt dışında kaldıktan sonra 2000 yılında Türkiye’ye dönen sanatçı, o günden bugüne “köklerinin” izini sürmekte; yerel ile evrensel olanı incelikli bir fikriyat içerisinde buluşturup müzik çalışmalarına yansıtmaktadır. Kayıp bir çalgı olan Osmanlı-Türk arpı “çeng” i diriltmek üzere 2007’den bugüne çalışmalar gerçekleştiren Pancaroğlu, bu çalgının sesini Tekfen Filarmoni ile kaydettiği “Eski Dünya Yeni Dünya” başlıklı albümde orkestra eşliğiyle ön plana taşırken,“Resonating Universes” başlıklı albümde elektronik müzik çerçevesinde, “Çengnağme” albümünde ise çeşitli Türk çalgılarıyla bir arada duyurdu. Türkiye’deki tango geleneğini yeniden canlandırmayı hedefleyen “Cafe Tango” albümünü 2014’te yayınlayan sanatçı, tasavvuf müziğinin yeni dokunuşlarla ele alındığı “Eternal Love” başlıklı bir albüm, dinlendirici etkilere sahip bir Osmanlı müziği estetiğini çalıştığı “Ab-ı Hayat” albüm iş birliklerini gerçekleştirdi. Son dönemde beste çalışmaları da yapmaya başlayan Pancaroğlu, Yunus Emre 700. Anma Yılı etkinlikleri çerçevesinde tasarladığı “Sarı Çiçek“ projesinde bestelerine yer verdi. 2015’ten bu yana Türk müziğinin makam ve usul zenginliğini kendi çalgısı için düzenlediği edisyonlarına taşıyarak, bir yazılı kaynak çalışmasına imza atan sanatçının “Türk Arpı” başlığını taşıyan projesi, bu repertuvarın tüm dünyadaki arpistlere ulaşması amacıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından desteklenmektedir.
2015’te Indiana Üniversitesi başkanının eşi Laurie Burns McRobbie tarafından bu üniversitede bir rezidans programına davet edilen sanatçı bir ilke imza atarak bu prestijli eğitim kurumunda Batı müziği derslerinin çerçevesinde, gerek çeng’in tarihi, gerekse makam müziği seminerleri ve açıklamalı konserler vermek üzere davet edildi. Üç haftaya yayılan bu etkinlikler kapsamında seminer ve konserlerin yanı sıra kariyer deneyimini de genç müzisyenlerle paylaşan Pancaroğlu, bu program vesilesiyle mezunu olduğu Indiana Üniversitesini yirmi yıllık bir aradan sonra ilk kez ziyaret etmiş oldu.
1968 yılında Ankara’da doğan Şirin Pancaroğlu Avrupa’daki eğitimini Cenevre Konservatuvarında Catherine Eisenhoffer, ABD’deki eğitimini ise İndiana Üniversitesi Jacobs Müzik Fakültesi’nde dünyaca ünlü pedagog Susann McDonald’ın rehberliğinde yüksek lisans derecesiyle tamamladı. Arpist Pierre Jamet, Notburga Puskas, Frederique Cambreling ve Sarah Bullen’dan arp icracılığı kousunda derinlemesine faydalandı. 1988’den bu yana yurt içi ve dışında Hasret Bağı, Kuyruklu Yıldız Altında, Barokarp, Telveten, Eski Dünya-Yeni Dünya, İstanbul’un Ses Telleri, Elişi, Resonating Universes, Çengnağme, Cafe Tango, Eternal Love ve Ab-ı Hayat başlıklı albümleri yayınlandı. Türkiye’deki tüm uluslararası festivallerin yanı sıra Fransa, İngiltere, Almanya, Belçika, Hollanda, İsveç, Danimarka, Sırbistan, Slovenya, Hırvatistan, Makedonya, Kosova, Azerbeycan, Lübnan, A.B.D., Avustralya, Meksika, Brezilya, Hawaii, Japonya, Çin, Kore, Singapur ve Malezya’da solist olarak konserler verdi; uluslararası arp yarışmalarında jüri görevi yaptı. Pancaroğlu A.B.D., Singapur, Slovenya, Kosova, İngiltere, Sırbistan ve İran’da masterclass’lar verdi.
Arpın Türkiye’deki alanını ve kullanımını desteklemek için 2007 yılında Arp Sanatı Derneğini kuran sanatçı, bir dönem akademisyen olarak görev yaptı. Öte yandan, mandallı arpların Türkiye’de kullanılmasını sağlayan öncü bir eğitim projesini hayata geçirdi. Pancaroğlu kesintisiz olarak eğitimci kimliğiyle çocuklar ve yetişkinlerle bir arada oldu. Bu birikimlerini çeşitli mesleki yayınlarda ve gazetelerde kaleme aldığı müzik yazılarıyla okurlarla paylaşan sanatçı, Dünya Arp Kongresi yönetim kurulu üyesi olup, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Takdir Ödülü, 19 Mayıs Üniversitesi “En İyi Virtüoz” Medya Ödülü ve Çağdaş Gazeteciler Derneği ödüllerine layık görülmüştür. Ressam Utku Dervent ile evli olan Şirin Pancaroğlu 2017 yılından bu yana İzmir Urla’da yaşıyor ve on dört yaşında bir oğlu var. Doğada yürüyüş, yazı yazmak, mutfak, fotoğraf ve kırsal Türkiye gezileri, tutkuları arasında yer almaktadır.

Geçmiş ve güncel sezon konserlerimizi «Lycée Notre-Dame de Sion CULTURE» adlı Youtube kanalımız üzerinden dinleyebilir ve izleyebilirsiniz.