SERGİ | NDS’li Kızlardan Bilim Kadınlarına

«NDS’li Kızlardan Bilim Kadınlarına» Sergisi, bilimsel katkılarıyla öne çıkan Notre-Dame de Sion Fransız Lisesi mezunlarından birkaçının zengin mesleki hikâyelerine odaklanıyor. Sergi, eğitimli ve duyarlı gençler yetiştirmeyi amaçlayan okulun eğitim anlayışı ile yüzüncü yılını coşkuyla kutlamaya hazırlandığımız Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün «hayatta en hakiki mürşit» olarak gördüğü bilimi harmanlıyor.

İlk kız lisesi olarak İstanbul’da kapılarını açan Notre-Dame de Sion Lisesi, Türkiye’de kadınların özgürleşme süreçlerinin önemli bir tanığı ve aktörü olarak, 167 yıllık tarihinde sayısız bilim kadını yetiştirmiştir. Kuruluşundan bu yana, bu köklü kurum; hümanizm, azim, dayanıklılık ve sabır gibi bir bilim insanının yetişmesinde gerekli olan pek çok vasfı eğitim felsefesinin merkezine yerleştirmiştir. Pek çoğu arasından temsilî nitelikte seçilmiş on dört profesyonel başarı öyküsü etrafında kurgulanmış sergi, çağdaş bilimin üretilmesinde kadınların konumuna ve belirleyici işlevlerine ışık tutuyor.

Proje üç ana eksen etrafında kurgulanmıştır. İlk aşamada, NDS Galerisi sergi panoları aracılığıyla bu on dört bilim kadınının kendi ağzından mesleki yolculuklarına tanıklık ediyoruz. Büyük başarılara imza atmış bu bilim kahramanları, lise eğitimi ve teşvikiyle bilimsel yeteneklerini nasıl keşfettiklerini kendi anlatılarıyla bizlere aktarıyorlar. Ardından, genç kuşaklara dokunmak, onların bilimsel alanlara ve mesleklere ilgi duymalarını sağlamak amacıyla her biri araştırma konusunu bir fotoğraf ve metin eşliğinde sunuyor. Son olarak da, bilim kadınlarımız yaklaşımlarının özgünlüğü ve önemini bizlere aktarmak üzere kısa video kayıtları üzerinden söz alıyor.

Bu birkaç örnek mesleki yolculuğun, bilim sevgisini ve ona katkıda bulunma arzusunu perçinleyerek, geçmişte olduğu gibi bugün ve gelecekte de tüm mezunlarımızın nice başarılarının doğru bir temsilini sunmasını umuyoruz. NDS’li kızlar, onların izinden yürüyerek “cam tavanı” kırmaya ve bilim ile kadının ortak ilerleyişi için sorumluluk almaya devam edeceklerdir.

«NDS’li Kızlardan Bilim Kadınlarına» sergisi, 4 Nisan’dan 27 Mayıs’a kadar pazar günleri ve resmi tatiller hariç hafta içi 10:00-18:00 ve cumartesi günleri 10:00-15:00 saatleri arasında görülebilecektir. (Okulda konser/gösteri düzenlenen akşamlar 19:30’a kadar gezilebilir.)

Sergi, 13 ve 14 Nisan tarihlerinde okulumuzda gerçekleşecek NDS Kariyer Günleri nedeniyle kapalı olacaktır.

  • Sergi konsepti, araştırma & düzenlemesi: Aylin KOÇUNYAN & Yanick CLEMENT
  • Grafik tasarımı: Necmi KÖROĞLU