Resital Cihat Aşkın, Keman - Can Okan, Piyano

26 Kasım 2014 20:00

Keman ve piyano resitali

Davetiye için buraya tıklayın.

35. Sanat Yılı Konseri

Cihat Aşkın, keman — Can Okan, piyano

PROGRAM:

  • Cihat Aşkın - .Eski Bir Nisan Şarkısı op.1
  • Schubert-Wilhelmj - Ave Maria
  • Ludwig van Beethoven - Keman ve Piyano için Sonat No.9, Kreutzer

*** ARA ***

  • Johann Sebastian Bach - Allegro (La minor Keman Sonatı’ndan)
  • Max Bruch - İskoç Fantezisi op.46
  • Pablo de Sarasate - Zigeunerweisen, Op.20
  • Cihat Aşkın - Minyatürler’den seçmeler

Cihat Aşkın, Keman

İstanbul’da doğdu. Henüz çok küçükken müziğe olan ilgisini keşfeden ailesi tarafından konservatuvara kaydı yaptırıldı. Olağanüstü yeteneği ve disiplinli çalışmaları ile başarılı bir öğrencilik dönemi geçiren Cihat Aşkın, Prof. Dr. Ayhan Turan’ın sınıfından mezun oldu. On iki yaşında ilk resitalini veren Aşkın, on beş yaşına geldiğinde tüm Paganini Kaprisler’i çalıyordu. Müzik eğitimine Londra’da bulunan Royal College of Music’de Rodney Friend ve The City Univercity’de Yfrah Neaman ile devam etti. Ustalar, Ruggierro Ricci ve Dorothy Delay ile kısa süreli çalışmaları olan Aşkın, Mastır ve Doktora programlarını bitirerek yurda döndü. İTÜ’de 1998’de Doçent, 2006’da Profesör unvanlarını aldı. Aynı çatı altında, 1999’dan 2012 yılına dek Müzik İleri Araştırmalar Merkezi’nin (MIAM) kurucusu ve eş başkanı olarak akademik görevlerini ve sanatsal faaliyetlerini sürdürmüş olan Prof. Dr.Aşkın, 2008-2012 yılları arasında Türk Müziği Devlet Konservatuvarı Müdürlüğü görevini yerine getirdi.

Müzik otoriteleri tarafından günümüzün önde gelen keman virtüözlerinden biri olarak tanınan ve tanıtılan Prof. Dr. Aşkın, Cobos, Dmitriev, Yoel Levi, Shlomo Mintz ve Ida Haendel gibi dünyaca ünlü müzisyenler ile aynı sahneyi paylaştı. Dünyanın dört bir yanında, Amerika, Avrupa, Ortadoğu, Asya ve Afrika’da bulunan birçok sanat merkezinde konserler verdi ve çeşitli festivallere katıldı. Bulgaristan, Sırbistan, Polonya, İsrail ve İsviçre gibi ülkelerde gerçekleştirilen uluslararası yarışmalara jüri üyesi olarak davet edildi.

Kalan Müzik sanatçısı olan Cihat Aşkın, değerli bestecilerimiz U.C.Erkin ve N.K.Akses’e ait konçertoların ilk CD kaydını gerçekleştirdi. Çağdaş Türk eserlerinin yanı sıra, besteleri kendisine ait olan birçok eseri albüm hâline getirdi. 2006 yılında, dünya keman literatüründe bir ilk olan Kreutzer 42 Etüd albümü yayınlandı. Keman ve başka enstrümanlar için aranjmanlar ve film müzikleri ile ilgili çalışmalar yaptı, radyo ve TV kayıtları gerçekleştirdi. Kalan Müzik’in yanı sıra Warner Classics ve CPO firmaları ile çalıştı.

Menuhin ve Flesch yarışmaları dâhil birçok ödülün sahibi olan Prof. Dr.Aşkın, 2002’de Roma Foyer des Artistes ve 2009’da The J. F. Kennedy Center for the Performing Arts - Gold Medal ödüllerine layık görüldü. Cihat Aşkın 2007 Mart ayında İstanbul Oda Orkestrası ve Ensemble oda müziği topluluğunu kurarak, günümüzün kaliteli müzik ihtiyacına cevap verebilmek üzere yurt içi ve yurt dışında konserler vermeye başladı.

Can Olan, piyano :

25 Mart 1986 tarihinde İstanbul’da doğdu. Beylerbeyi Lütfi Erçin İlkokulundaki öğrenciliği döneminde, 1994 yılında Meliha Doğuduyal ile piyano eğitimine başladı. 1997’de MSGSÜ Devlet Konservatuvarına girdi ve Prof. Metin Ülkü’nün öğrencisi oldu.

Eğitimi süresince, çağdaş Türk bestecilerinden Özkan Manav, Mehmet Nemutlu ve daha birçok genç bestecinin piyano için yazdığı eserlerin ilk yorumlamalarını gerçekleştiren Can Okan, orkestra eşliğindeki ilk konserini, Prof. Gürer Aykal yönetimindeki Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrasıyla 2005 yılında verdi. Bu yıldan itibaren MSGSÜ Devlet Konservatuvarında almakta olduğu piyano eğitimiyle beraber, Prof. Gürer Aykal’dan orkestra şefliği eğitimi de almaya başlamıştır.

Can Okan, 12 ve 13 Aralık 2007 tarihlerinde Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrasını yöneterek, orkestra şefi olarak ilk konserini vermiştir. İdil Biret, Dmitri Alexeev, Emanuel Ax, Arnulf von Arnim, Claudius Tanski gibi ünlü piyanistlerin düzenlediği ustalık sınıflarında aktif katılımcı olarak yer almıştır.

Prof. Metin Ülkü ile Piyano Ana Sanat Dalındaki yüksek lisans çalışmalarını ve Prof. Gürer Aykal ile orkestra şefliği bölümündeki lisans öğrenimini 2008 yılında tamamlayan Can Okan, 2009-2011 yılları arasında Stockholm Royal College of Music’de Orkestra Şefliği Anasanat Dalında gördüğü yüksek lisans öğrenimi süresince Daniel Harding, Jan Risberg, B. Tommy Andersson gibi orkestra şefleri ile çalışmış ; İsveç’te birçok orkestra ile konser vermiştir.