Pierre Réach, piyanist

6 Şubat 2020 19:30

Pierre Réach 2020 Istanbul Orchestra’Sion Uluslararası Piyano Yarışması jüri üyesidir.



İstanbul Orchestra’Sion - Uluslararası Piyano Yarışması 2013’ten beri Alink-Algerich Vakfının ve 2017’den beri Dünya Uluslararası Müzik Yarışmaları Federasyonunun üyelerinden biridir.


PROGRAM:




 L. v. Beethoven: Sonat no 8 opus 13 «Pathétique»
 L. v. Beethoven: Sonat no 1 opus 27, mi bemol majör

***ARA***

 L. v. Beethoven: Sonat no 24 opus 78 «Thérèse için»
 L. v. Beethoven: Sonat no 30 opus 109, mi majör

Pierre Réach, pianist

Pierre Réach, Piano-Pic Festivali’nin ve G. Sebök Uluslararası Akademisinin kurucu ortağıdır. Haziran 1997’de, Bigorre’daki Pic du Midi tepesinde, 2800 m yükseklikte helikopterle taşınan bir konser piyanosuyla Piano-Pic Festivali kapsamında bir konser vermiştir.
Pierre Réach, Paris CRR (Conservatoire à Rayonnement Régional)’de, Barselona’daki Katalonya Yüksek Okulunda profesör olup, yılda iki kez gittiği Şangay Yüksek Konservatuvarında ise onursal profesördür.
Genç piyanistlere daima yardımcı olmak amacıyla, Uluslararası « Chopin à Bagnères » Yarışması’nı ve Vila-seca (Tarragona)’da Uluslararası Paul Badura-Skoda Yarışması’nı kurmuş, bu yarışmanın ilki Eylül 2010’da düzenlenmiş ve son derece başarılı olmuştur. Réach, yine aynı mekânda, piyanist Karst de Jong ile, resitaller ve usta sınıfları içeren Vila-seca Müzik Festivali’ni düzenlemiştir.
Konserler onun dünyanın her yöresine, Avrupa’nın tüm ülkelerine, Kuzey ve Güney Amerika, İsrail, Japonya, Güney Kore ve Çin’e gitmesini sağlamıştır. Birçok uluslararası yarışmada birincilik ödülü kazanan Réach ( Olivier Messiaen Yarışması Birincilik Ödülü; birkaç yıl boyunca tavsiyelerini aldığı Arthur Rubinstein Yarışması Madalyası; Pozzoli Yarışması Birincilik Ödülü) uzun yıllardır tüm dünyada ve Avrupa’nın, Amerika’nın ve Asya’nın tanınmış festivallerinde resitaller ve orkestrayla konserler vermektedir.
Çok sayıda plak kaydetmiştir. Bunlar arasında Bach’ın Goldberg Varyasyonları, Fransız dinleyicilere yeniden tanıttığı Charles Valentin Alkan eserleri, Berlioz’un Symphonie Fantastique adlı eserinin Liszt tarafından yapılan uyarlaması, Hammerklavier sonatı dahil, Beethoven’in eserleri bulunmaktadır. Pierre Réach düzenli olarak çeşitli ülkelerde (Japonya, Çin, Kuzey ve Güney Amerika, Güney Kore, İtalya, İspanya, Portekiz, Rusya, vb.) master dersleri vermekte ve sık sık büyük uluslararası yarışmaların jürilerinde yer almaktadır. (Şangay, Rio de Janeiro, Olivier Messiaen, Monza, Pozzoli, Monte-Carlo Masters, vb.)
Pierre Réach, 2014 yılında, Arnavutluk’ta Tirana Pianodrom Festivali’nde, İtalya’da Marches Festivali’nde çalmış, Moskova’nın House of Music Salonu’nda resital vermiş, Vilnius’te, Barselona’nın Pedrera’sında, Malta’da ve Japonya’nın Kyoto, Nagoya, Osaka ve Tokyo gibi kentlerinde Bach’ın Goldberg Varyasyonlarını icra etmiştir. Bagnères’den hemen sonra Avusturya’da Viyana’ya (Goldberg) ve İtalya’da birkaç kente gidecektir.
Daima yeni projeler gerçekleştirmekte olan Pierre Réach, 2014 yılı Ekim ayında Castelnaudary’de Piyano Yarışması’nın ilkini düzenledi. Şubat 2015’te Uluslararası Malta Yarışması’daki jüri başkanlığı yaptı. Her yıl Kyoto’daki ünlü Fransız Akademisinin davetlisi olmaktadır. Şangay Yüksek Konservatuvarından fahri doktoralı profesör unvanını aldı. Ocak 2015’te Pierre Réach, Fransa Kültür Bakanlığı tarafından Sanat ve Edebiyat Şövalyesi nişanıyla taltif edildi.