Özgür Deniz Akalın & Tolga Atalay Ün, piyano

17 Nisan 2018 19:30

Özgür Deniz AKALIN ve Tolga Atalay ÜN Uluslararası Gümüşlük Müzik Festivali kapsamında düzenlenen 4. Ahmed Adnan Saygun (2017) piyano yarışması fiili birincilik ödüllerini kazanmışlardır.

Uluslararası Gümüşlük Müzik Festivali Ahmed Adnan Saygun Piyano Yarışması, İstanbul Uluslararası Orchestra’Sion Piyano Yarışması’nın bir ortağıdır.

PROGRAM:

Özgür Deniz AKALIN:
 J. S. Bach/F. Liszt : Org için prelüd ve füg BWV 543
 Arno Babadjanian : Capriccio
 Sergueï Liapounov : Transandantal etüt No.8 Op.11 «Lezghinka»
 Maurice Ravel: Su Oyunları
 Enrique Granados : Goyesca «El Pelele»
 F. Liszt : Venezia e Napoli S.159 «Tarantella»

***ARA***

Tolga Atalay ÜN:
  Alban Berg: Piyano için sonat, Op.1
 Johannes Brahms: Piyano için sonat No.1 Do Majör, Op.1

Özgür Deniz Akalın, piyano

1999 yılında Mersin’de doğdu. İlk müzik eğitimini ailesinden aldı. 2006 yılında Can Çoker ile Mersin Üniversitesi Devlet Konservatuvarında piyano çalışmalarına başladı. 2011 yılında Muhittin Dürrüoğlu ve 2011-2012 yıllarında iki kez düzenlenen Emre Elivar’ın Masterclasslarına katıldı ve konserler verdi. 2013 yılında Mersin Üniversitesi Devlet Konservatuvarı tarafından düzenlenen 3. Ulusal Kamuran Gündemir Piyano Yarışması’nda finale kaldı. 2014 yılından itibaren piyano çalışmalarına Miroslav Dacic ile devam etti. 2015 yılında TUGFO (Türkiye Gençlik Filarmoni Orkestrası) seçmelerine katılarak İstanbul, Bratislava, Budapeşte, Prag ve Berlin’de düzenlenmiş olan konserlerde orkestra sanatçısı olarak görev aldı. Aynı yıl düzenlenen Eskişehir Belediyesi Senfoni Orkestrası solistlik sınavlarını kazandı ve 2016 yılında bu orkestra ile M. Ravel’in “Sol El İçin Piyano Konçertosu”nu seslendirdi. “Akdeniz Oda Müziği” adlı 2016 yılında birincisi düzenlenen yarışmada; ikincilik ve mansiyon, 2017 yılında tekrarı yapılan yarışmada birincilik ve ikincilik ödüllerini kazandı. 2017 Gümüşlük Festivali Ahmed Adnan Saygun Piyano Yarışması’nda birincilik ödülü aldı. 2016-18 yılları arasında Tamara Atschba, Gülsin Onay ve Emre Elivar’ın düzenlediği Masterclasslara katıldı. 2018 yılından itibaren Mersin Üniversitesi Devlet Konservatuvarında çalışmalarını Aslı Demirağ ile sürdüren Akalın, çeşitli solo ve oda müziği konserleri vermeye devam etmektedir.

Tolga Atalay Ün, piyano

Türk-Amerikan piyanist ve klavsenist Tolga Atalay ÜN, 1995 yılında Ankara’da doğdu. Londra Kraliyet Müzik Kolejinde (The Royal College of Music) “Kenneth ve Violet Scott” bursiyeri olarak, lisans dördüncü sınıftaki piyano çalışmalarını Prof. Norma Fisher ile sürdürmektedir. Ayrıca iki sene Prof. Terence Charlston ile klavsen ve Prof. Niel Immelman ile de piyano çalışmıştır. Okuldaki eğitimine katkı olarak Sevda-Cenap And Müzik Vakfı ve Talent Unlimited tarafından da desteklenmiştir.
Tolga Atalay ÜN, 2016 Eylül ayından itibaren, Güher & Süher Pekinel “Dünya Sahnelerinde Genç Müzisyenler” Projesi dâhilinde TÜPRAŞ sponsorluğunda desteklenmektedir.
2016 yılında 33. Uluslararası Ankara Müzik Festivali Açılışı’nda hem şef hem de solist olarak yer aldığı konser müzik otoriteleri tarafından büyük beğeni toplayan Ün, Aralık 2017’de Avrupa Beethoven Piyano Derneği’nin (Beethoven Piano Society of Europe) Londra’da düzenlediği Senior Intercollegiate Beethoven Piyano Yarışması’nda Birincilik Ödülü ile ‘Thomas Harris Beethoven Award’, Ağustos 2017’de 4. Ahmed Adnan Saygun Piyano Yarışması’nda Birincilik Ödülü (bir meslektaşıyla paylaşarak), En İyi Saygun Yorumcusu Ödülü ve Seyirci Ödülü, 2017 yılının Mayıs ayında Londra RCM’deki Kendall Taylor Beethoven Yarışması’nda Birincilik Ödülü ve 2015 yılının Kasım ayında Londra Broadwood Horniman Klavsen Yarışması’nda da İkincilik Ödülü’nü kazanmıştır. Başta Türkiye olmak üzere İngiltere, Almanya, Avusturya, İtalya, Yunanistan ve Romanya gibi ülkelerde konserler vermiştir. Ustalık sınıflarına katıldığı piyanist ve klavsenistlerin arasında Ton Koopman, Janina Fialkowska, Rolf Plagge, Ian Jones, Gordon Fergus-Thompson, Andrew Zolinsky ve Daniel Shapiro’nun sayılabileceği Ün, ayrıca Orhun Orhon, İbrahim Yazıcı ve Burak Tüzün ile de şeflik çalışmıştır. Şeflik çalışmaları neticesinde çok sayıda konserde, arkadaşlarıyla gönüllü kurduğu Hitit Filarmoni Orkestrası, Hacettepe Gençlik Senfoni Orkestrası ve Ankara Gençlik Senfoni Orkestrası’nı yönetmiştir.
İlköğretim hayatı boyunca eğitiminin yanı sıra drama, dans ve spor eğitimi almış ve çeşitli ödüller kazanmıştır. 2004 yılında T.C.Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Çoksesli Çocuk Korosu’nun açmış olduğu sınavı kazanmış ve 2004-2009 yılları arasında Şef Ahter Destan’ın yönettiği koronun çocuk koristlerinden biri olmuştur. Bu koroyla korist ve eşlikçi olarak yurt içi ve yurt dışında birçok turne, konser ve temsillerde görev almıştır. 2007 yılında Yrd. Doç. Sibel Özgün ile Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı Piyano Ana Sanat Dalı’ndaki profesyonel piyano eğitimine başlamış; okuldaki yedi senelik eğitimi boyunca solist, orkestra şefi, oda müzikçisi ve eşlikçi olarak çok sayıda konser vermiş, yeni yazılmış eserlerin prömiyerlerini gerçekleştirmiş ve radyo kayıtları yapmış; 2014 yılının Haziran ayında Piyano Anasanat Dalı’nı “Okul Birinciliği” ile bitirmiştir. 2009-2013 yılları arasında Besteci İlhan Baran’dan Modern Müzik Tarihi ve Çağdaş Müzik Teknikleri konularında dersler almıştır. 2009 yılının Mayıs ayında, 4. Uluslararası İstanbul Pera Piyano Yarışması’nın 14-16 yaş kategorisinde Mansiyon Ödülü ve 2010 yılında, Bahçelievler Rotary Kulübü ve Başkent Üniversitesinin işbirliği, Polonya Büyükelçiliği’nin katkıları ile düzenlenen “Doğumunun 200. Yılında Chopin Ulusal Piyano Yarışması”nda Jüri Özel Ödülü’ne layık görülmüştür. Ödülün ardından Bahçelievler Interact Kulübü’nün kurucu üyelerinden biri olarak kulüpte pek çok sosyal sorumluluk projesinde görev almıştır.