«Özel Bir Gün»: Frankofoni Ayı Etkinlikleri Kapsamında 9.Sınıfların Tiyatro Atölyesi

17 – 21 Mart tarihleri arasında 9. sınıflar, proje şefi Stéphan Ramirez, Caroline Duval ve Cécile Metrich olmak üzere, üç sanatçının işbirliği ile bir tiyatro çalışması hazırladılar.

Bu atölye çalışması için altı sınıftan 3-4 temsilci seçilerek bir ana çalışma grubu oluşturuldu. Bu ekibin görevi arkadaşlarıyla röportaj yapmak, sonra da ortak çalışma sonucu oluşturulacak olan senaryoyu sahnede oynamaktı.

Her sınıf önce ’’Özel Bir Gün’’ temalı birer kısa metrajlı film çekti. Bu filmler izlendikten sonra içlerinden bir tanesi öykünün çerçevesini ve öyküdeki durum, olay örgüsünü oluşturmak üzere seçildi.

Ardından, öğrenciler ele alınan altı temadan (aile – yeminler – evim – ayrılamadıklarım – kendimi geliştirmek – ölmeyen bir şey) biriyle ilgili fotoğraflar getirdiler. Öğrencilerle röportaj yapan ana çalışma grubu üyeleri ’’külçeler’’ adı altında, en etkileyici örnekleri seçip, öyküde kullanması için Stéphan Ramirez’e verdiler.

Bu atölye projesi, çekmiş olduğu yüz kadar fotoğrafı şu sıralar NDS Lisesinde sergilenmekte olan gazeteci, yazar ve fotoğrafçı Georges Simenon’un “Le déménagement’’ (Taşınma) adlı kitabından hareketle hazırlandı.

Bizim öğrencilerimizin ’’öykü’’lerinden ortaya çıkan ve sahnede on sekiz genç oyuncu tarafından başarıyla oynanan öykü ise, sahnenin arka planında bir futbol maçı görüntüsü eşliğinde bir taşınma, bir vefat ve bir göç olayını anlatıyor.

Ayrıca üç öğrenci de bir video ekibi oluşturarak bu tiyatro çalışması sürecini izlediler.
Alttaki bağlantıları tıklayarak, coşkulu bir izleyici kitlesi önünde sergilenmiş olan bu güzel oyunu ve tiyatro çalışmasının kulisini izleyebilirsiniz.