Orchestra’Sion & Pelin Halkacı Akın

30 Nisan 2016 19:30

Şef: Orçun Orçunsel
Solist: Pelin Halkacı Akın (Keman)
Konzertmeister: Nilay Sancar

PROGRAM:

  • Giocomo Puccini: Krizantem
  • Astor Piazzolla: Buenos Aires’te Dört Mevsim
    İlkbahar
    Yaz
    Sonbahar
    Kış

*** ARA ***

  • Edward Elgar : Serenad op.20
  • Joaquín Turina : La oración del torero Op.34
  • Béla Bartók : Romen Dansları

Pelin Halkacı Akın - Keman

Keman eğitimine sekiz yaşında Prof. Nuri İyicil ile başladı ve İstanbul Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuvarından 1995 yılında mezun oldu.
1997 yılından beri sürdürdüğü solistlik kariyerinin yanı sıra alanında kendisini geliştiren sanatçı, Prof. Jean Fournier’in “Salzburg Mozarteum Sommerakademie”de ve İstanbul’da yaptığı masterclass’lara katıldı. Daha sonra da İsrail’deki “Keshet Eilon Violin Masterclasses”a üç yıl art arda katılıp burada Shlomo Mintz, Ida Haendel, Vadim Gluzman ve Ani Schnarch ile çalıştı. 2003 yılında da yine aynı kursa asistan öğretmen olarak davet edildi.

Müzik yönetmenliğini Claudio Abbado’nun yaptığı “Gustav Mahler Gençlik Orkestrası”na üç yıl üst üste davet edilip, burada Claudio Abbado, Seiji Osawa, Piérre Boulez, Semyon Bychkov ve Danielle Gatti gibi şeflerle birlikte dünyaca ünlü festivallere katılıp, önemli konser salonlarında çaldı.
Türkiye’de “Uluslararası İstanbul, Ankara ve Eskişehir Müzik Festivalleri”nde ve birçok değişik şehirde resitaller yaptı, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, İstanbul, Antalya, Bursa ve Çukurova Devlet Senfoni Orkestraları, Borusan İstanbul Filarmoni, C.R.R. ve Eskişehir Senfoni Orkestraları, ENKA Sinfonietta, DESO, ASO, Mersin, Başkent ve Borusan Oda Orkestraları, Camerata Saygun Orkestrası eşliğinde , Yurtdışında ise İngiltere, Polonya, Macaristan, Romanya, Ukrayna, İsrail, Gürcistan, Azerbaycan ve K.K.T.C.’de solo konserler verdi.

Aktif olarak solistlik kariyerine davam etmekte olan Halkacı Akın, 2011 yılında “Profesör” oldu ve hâlen öğretim üyesi olarak Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuvarında çalışmakta ve ayrıca “Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası”nın başkemancılığı görevini sürdürmektedir.
2011 yılında “YOCULUK” isimli, tamamı Türk bestecilerinin eserlerinden oluşan CD’sini çıkaran sanatçı, 2013 yılında da “YÜZYIL DÖNÜMÜNE YOLCULUK” adını taşıyan yeni bir CD çalışması gerçekleştirmiştir. Hâlen Borusan Holding tarafından kendisine kullanım hakkı verilen 1675 (Cremona) tarihli bir Francesco Ruggieri kemanla çalmaktadır.

Orçun Orçunsel - Orkestra Şefi

İstanbul’da doğdu, 4 yaşında İ.Ü.Konservatuvarında piyano çalışmalarına başladı ve 2004’te MSGSÜDK Piyano Bölümünden Zeynep Yamantürk ile çalışarak mezun oldu. Ali Darmar ve Ayşegül Sarıca ile çalışmalarının yanı sıra, Stephen Kovacevich’in çalıştaylarına katıldı. 2007’de Salzburg Yaz Akademisinde K.H.Kammerling ile çalıştı.

Kompozisyon çalışmalarına 8 yaşında başlamış, bu yönde kendini geliştirmiştir.

Orkestra şefliği çalışmalarına Gürer Aykal ile başlayan Orçunsel, 2007 yılından itibaren DESO, CRR Senfoni Orkestrası, Antalya ve İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası, Mersin Oda Orkestrası ve Budapeşte Radyo Senfoni Orkestrası’nı yönetmiştir.

2008’den bu yana, İstanbul’da kurmuş olduğu Orchestra’Sion ile düzenli konserler veren Orçun Orçunsel, bu orkestranın daimi şefliğini ve Genel Sanat Yönetmenliğini yapmaktadır. Orchestra’Sion ile Mahler 4. Senfoni’nin oda orkestrası versiyonu gibi eserlerin Türkiye’deki ilk seslendirilişini yapan Orçunsel, bir yandan bu orkestra ile dünya çapındaki büyük virtüözleri ağırlamaya devam etmekte, konuk şef olarak davet aldığı orkestraları yönetmekte, kompozisyon çalışmaları, düzenlemeler ve film müzikleri yapmakta, aynı zamanda da konser piyanisti olarak kariyerini sürdürmektedir.

Orchestra’Sion

Orchestra’Sion’un ortaya çıkmasında genç bir orkestra şefi ve piyanist ile kapılarını ve eğitimini müziğe açmak isteyen Frankofon bir kurumun bir araya gelmesi rol oynamıştır.

Notre Dame de Sion’un desteği ve daimî şefi olan Orçun Orçunsel’in girişimi ile kurulan NDS Oda Orkestrası, ilk konserlerini 2008 yılında verdi. Konserlerin başarısından, müzisyenlerinin coşku ve yeteneğinden, sanatseverlerin desteğinden cesaret bulan NDS Oda Orkestrası, «Orchestra’Sion» adını 2010 yılında resmen aldı.
Başta Konzertmeister Rüstem Mustafa olmak üzere, seçkin ve profesyonel genç
müzisyenlerden oluşan orkestra; oda müziğinden senfonik orkestraya genişleyen kadrosuyla,Türkiye’nin en ilginç repertuvarına sahip orkestrası olarak kültür sanat yaşamındaki yerini almıştır. 2012 yılında Jean-Jacques Rousseau’nun 300. Doğum Yıldönümü Etkinlikleri kapsamında, sanatçının hem yazıp hem müziklerini bestelediği «Köyün Kâhini» operasının Türkiye’deki ilk seslendirilişini ünlü Fransız barok topluluğu «Les Paladins» ile birlikte gerçekleştirmiş ve konserin kaydı cd olarak dinleyiciye sunulmuştur.

Alışılmış orkestra eserlerinin yanı sıra, Orçun Orçunsel’in düzenlemeleriyle başka
orkestralarda bulunmayan bir renge sahip olan Orchestra’Sion, bugüne dek Andrei Gavrilov, Dimiri Ashkenazy, Ayşegül Sarıca, Ali Poyrazoğlu, Borusan Quartet, Toros Can, Bülent Evcil, Özcan Ulucan, Cihat Aşkın gibi Türkiye’nin ve dünyanın en önde gelen sanatçılarını, İstanbul’daki müzikseverlerle buluşturmuş bir topluluk olarak konser yaşamını sürdürmektedir.