ÖZEL KONSER: Jaroslav Tůma, pozitif org

| Konser , Klasik müzik , Herkese açık

Klasik müzik

Çek Cumhuriyeti Başkonsolosluğu’nun desteğiyle

Çek Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Sayın Irena Krasnicka, Çek Cumhuriyeti’nin Visegrad Grubu Dönem Başkanlığı münasebetiyle düzenlenen Jaroslav Tuma - Org Konseri’ne katılımınızı rica eder.

Program:

Jaroslav Tůma

1956 yılında doğan Jaroslav Tůma, org ve klavsen çalmaktadır.

Prag Konservatuvarında ve Müzik Akademisinde sürdürdüğü eğitimini daha sonra, Hans Haselböck ve Piet Kee gibi dünyaca ünlü uzmanların yanında tamamlamıştır.

1980 yılında Nuremberg ve 1986 yılında Haarlem Yarışmalarında Birincilik ödülü almıştır.

1990 – 1993 yılları arasında Johan Sébastian Bach’ın tüm eserlerini çaldığı 21 konserlik bir diziyi tamamlamıştır.

Sanatçı hem doğaçlamalarıyla hem de tarihi müzik aletleriyle verdiği konserlerle tanınır. «Les orgues historiques de la Bohème» (Bohemya’nın Tarihi Orgları) başlıklı bir dizi plak doldurmuş, böylelikle çalınan eserlerde seslerin aslına uygun olmasını da sağlamıştır.

Tůma’nın repertuvarı, Rönesans’tan 20. yüzyıla kadar olan tüm dönemleri kapsamaktadır. En güçlü yönü doğaçlamadır. Bir konsere başlarken, çoğu zaman bir konu ister ve hemen bunun doğaçlamasına geçer.

Özellikle org müziği ve klasik müzikle ilgili, düzenli olarak radyo programları hazırlamaktadır. Çek televizyonu için, tarihi orglarla ilgili 11 süitlik bir dizi gerçekleştirmiştir.

Verdiği konserler sayesinde Avrupa’nın neredeyse tüm ülkelerini, ABD’yi, Japonya’yı, Singapur ve Moğolistan’ı gezmiştir. Konserlerini bazen solo bazen de ünlü solistler eşliğinde vermiştir.

Son olarak konser verdiği yerler : Berlin, Münih, Hamburg, Dresden, Brüksel, Amsterdam, Gent, Cenevre, Zürih, Milano, Floransa, Barselona, Viyana, Stokholm, Göteborg, Budapeşte, Varşova, Vilnius, Petersburg, Moskova, Ljubljana, Tokyo, Cleveland, Houston, Boston, Chicago’dur.