Nisan ayı başında, NDS’de «Kalbin Dili» adlı tiyatro sanat projesine devam edildi

Aralık ayında 9. sınıf ve 10B öğrencileriyle başlanan önemli tiyatro projesi «Kalbin Dili» üzerinde, 4-8 Nisan 2016 tarihleri arasında çalışılmaya devam edildi.

Bu yeni çalışma dönemi, lisede yazım sanatçısı olarak ağırlanan oyuncu ve yönetmen Stéphan Ramirez’in yönetiminde ve yönetmen, koreograf, eğitimci ve tiyatro uygulayıcısı Eduardo Castro Neves ile oyuncu ve lirik şarkıcı Antoine Philippot’nun katkılarıyla yapıldı.

Stéphan, İstanbul’a geri gelmeden önce, 9A ve 9F sınıfları tarafından oluşturulan metinleri işledi, bu metinleri böldü, yeniden oluşturdu, sentezledi ve geliştirdi. Bu çalışmanın meyvesi tiyatro oyununu genişletip açıklığa kavuşturarak zenginleştirdi.

Bu üçüncü buluşma, öyküde çeşitli dost yüzlerini temsil eden “Yol Arkadaşı” kısmından sorumlu son yazarlar sınıfı olan 9B ile gerçekleşti.

Bu öğrencilerin heyecan verici görevi, henüz yazılma aşamasında olan tüm metinleri sonuca bağlamak, öykünün son bir düzeltmesini yapmak ve askıda kalan soruları yanıtlamak oldu.

Stéphan Ramirez bu çalışmalar hakkındaki izlenimlerini bir kaç satırda anlatmak istedi:
“Benim için bu, heyecan verici bir macera, öğrenciler gerçekten bizim sanat ortaklarımız. Son yazarlar sınıfı olan 9B ile yapılan yazım seansları öğrencilerin yoğunlaştığı, kendilerini kaptırdığı, özen gösterdiği seanslar oldu. Onların konsantrasyonu bize, sette uygulama gidip gelmeleriyle birlikte, yalnız yazma, gruplar hâlinde yazma gibi birkaç yazı çalışma şeklini deneme olanağı verdi. Meslektaşlarım ve ben, onların bu nitelikli çalışmasından ve “bu yazı serüveninin başka seanslarla devam ettirilmesini” beyan etmelerinden çok etkilendik. Hafta sonu çok duyarlandırıcı dakikalarla sona erdi: ilk kez oyuncular sınıfı olan 9C sahnede metnin hemen hemen tümünü canlandırdı. Böylece öykümüz şekillenip vücut bulmakta, “set” ise, güzel dileklerle dolmaktadır. Gösteriyi ortaya çıkartacak olan son düz çizgiyi arzu ve heyecanla bekliyoruz.”