NDS Mezunlar Derneği’nin 2016 kutlamalarına lisenin 160. yılı damgasını vurdu

NDS’liler Derneği’nin her yıl 20 Ocak NDS Kuruluş Gününe en yakın pazar günü düzenlediği Mezunlar Günü kutlaması bu yıl 24 Ocak’ta gerçekleşti; güne Ekim 1856’da kurulan lisenin 160. yıl kutlamalarının açılışı damga vurdu.

Kutlama günü Notre Dame de Sion’da neşeli buluşmalar yaşandı. Mezunlar birbirleriyle kucaklaştılar; anılarını paylaştılar. Ardından hafta içinde açılışı yapılan Tarihin Sonsuzluğunda: NDS 160 Yaşında sergisini ziyaret ettiler, NDS’yi anımsatan küçük hatıra objelerinin yer aldığı standlara uğradılar. Son olarak herkes tören programı için Gösteri Salonu’nda toplandı.

Törende, bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından lisenin tarihçesi üzerine bir belgesel seyredildi. Sonrasında günün sunucusu Melis Berk, NDS’liler Derneği Başkanı Lale Murtezaoğlu’nu konuklara hoş geldiniz demek ve bu önemli yılı anımsatmak üzere söz almaya davet etti ve ardından NDS’liler Derneği 2016 Onur Ödülleri sahiplerini buldu:
 Yurt dışında ülkemizi başarıyla temsil ederek Cenevre başkonsolosluğundan emekli olan diplomatımız (NDS 66) Ayşe Nur Baskın Kurttekin

Saint Benoît Lisesinde 1972-2008 arası müdür yardımcısı, 2008-2013 arasında Türk Müdür Başyardımcısı olarak görev yapan, Fransız kültürüyle yakın ilişkisi ve başarılı eğitimciliği nedeniyle Palmes Académiques nişanına layık görülen (NDS 66) Lilian Biondi Ünal

Boğaziçi Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı öğretim üyesi, Beşerî Bilimler Dersleri Komisyonu ile Disiplin Komisyonu üyesi, NDS edebiyat jürisi üyesi (NDS 76) Doç. Dr. Zeynep Salman Sabuncu

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Romatoloji Bilim Dalı başkanı, hasta sorunlarının saptanması ve giderilmesinde son derece başarılı olan (NDS 88) Prof. Dr. Emire Kural Seyahi

Törene katılmak üzere Roma’daki Notre Dame de Sion Topluluk merkezinden gelen Soeur Claire ve Soeur Ivette bu önemli günde burada olmaktan duydukları memnuniyeti dile getirdiler.

Ardından, Okul Müdürü Yann de Lansalut 2016 sonbaharında kurumun 160. yıl dönümü için planlanan etkinlikleri anlattı: iki eski mezun olan Pekinel kardeşlerin iki piyano ve orkestrayla verecekleri Müzik sezonunun açılış konseri, eski NDS öğretmeni Soeur Emmanuelle’in metinlerinin Marie-Christine Barrault tarafından okunması, Topluluğun Tayvanlı bir rahibesi tarafından gerçekleştirilen ve bugüne kadar hiçbir yerde sergilenmemiş resimlerin görüleceği özel resim sergisi, 160.yıl anısına 1856 adını taşıyacak NDS parfümü ve özel desenli ipek eşarp üretilmesi, ünlü piyanist Vladimir Ashkenazy, klarnetçi oğlu Dimitri ve viyolada Ada Meinich ile verilecek bir konserle kutlamaların son bulması. Yann de Lansalut Topluluğun temel rolünü, Notre Dame de Sion’daki pedagoji ve eğitim alanında ’’canlı bir gelenekle birlikte daima çağdaş olmak” şeklinde özetledi.

Türk Müdür Başyardımcısı Suzan Sevgi ise NDS’de verilen eğitimin özelliklerine ve mezunların bu günün öğrencileri üzerindeki olumlu etkilerine değindikten sonra sözü 1966 mezunlarından İncilay Toplar ile Nora Şeni’ye bıraktı.
O yılın mezunlarına plaketleri Soeur Claire, Soeur Ivette ve Yann de Lansalut tarafından verildi.

Atilla Demircioğlu’nun yorumladığı ve salondakilerin eşlik ettiği tanınmış Fransız şarkıları törene ayrı bir renk kattı.

1976 mezunlarına Soeur Monique ile Ayten Çilingiroğlu tarafından plaketleri verilmeden önce, o yıl mezunlarından Sibel Demirağ Erekli salondaki topluluğa bir konuşma yaptı.

1991 mezunları NDS Sinema Kulübü’ne, üyelerinin kullanması için bir elektronik sistem hediye ederek destekte bulunmak istediler.1991 mezunlarını temsil eden Olcay Soykan hediyeyi, kulübü rehber öğretmeni Cemil Ceylan’a sundu.

Ardından, Soeur Isabelle, Soeur Monique, Suzan Sevgi, lisenin bir önceki müdürü Richard Tampigny, lisenin bir önceki Türk Müdür Başyardımcısı Gönül Orhonlu, Bengi Adanır, Bilhan Erdemli, Esra Elbeyli, Lida Golba, Ziva de Eskinazis ile Lionel Bansard 1991 mezunlarına plaketlerini vermek üzere sahneye davet edildiler.

Mezunlar yıllar sonra öğretmenlerinden plaket almanın mutluluğu ve gururunu yaşadılar.

Mezunlar okuldan ayrılmadan önce birbirleriyle okulun farklı mekanlarında fotoğraf çektirdiler.