NDS 2017 Mezunlar günü kutlaması

Her yıl 20 Ocak’ı takip eden ilk Pazar günü olan NDS eski mezunlarının bir araya geldiği geleneksel kutlama günü bu yıl 22 Ocak’a denk geldi.

Törenin başlamasından çok önce, Derneğe yıllık kayıtların yapılmasının ardından, on kadar eski mezunun – İpek Anamur Genç, Güzin Aker, Pınar Özbek, Zeynep Pelin Ataman, Mine Kırıkkanat, Prof. Dr Arzu Öztürkmen, Ester Almelek, Liji Pulcu Çizmeciyan, Esen Özman ve İrem Uşar’ın - çeşitli eser ve romanlarını imzaladığı kantinde buluşuldu.

Yine etkinlikler kapsamında160. yıl için üretilen “1856 NDS” parfümü ile birlikte, NDS’nin simgesi “Menekşeler” ’i anımsatan çeşitli eşyaların da satışı yapıldı.

Müge Güzelbey’in sunduğu resmî program başöğretmenimiz Mustafa Kemal Atatürk ve kaybettiğimiz öğretmenlerin anısına bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Açılış konuşmasını yapan Mezunlar Derneği Başkanı Lale Murtezaoğlu
Onur Ödülü için bu yıl onurlandırılan beş kadının etkileyici öz geçmişlerini okuduktan sonra, ödülleri sahiplerine teslim etti.

Adaylar şunlardı:

Oya Selen Soner (1965), Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesinde Doçent olup, Yabancı Diller’de koordinatörlük görevini üstlendikten sonra aynı fakülte bünyesinde Mütercim- tercümanlık Bölümü’nü kurup başkanlığını yaptı; bir çok kez “Erasmus Koordinasyon Ödülü”ne layık görüldü, Nisan 2016’da “Chevalier dans l’ordre des Palmes Académiques” nişanı ile onurlandırıldı.

Prof. Dr.Tülin Öğder Çağdaş (1967)
İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinde lisansını, ardından Paris II Pantheon-Assas Üniversitesinde yüksek lisans ve doktorasını tamamlayıp bir süre avukatlık yaptıktan sonra, Marmara Üniversitesi İ.İ.B.F. Fransızca Kamu Yönetimi Bölümü Hukuk Bilimleri Anabilim Dalı Başkanı oldu; 2010’dan itibaren Beykent Üniversitesinde öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır.

Gila Benmayor (1972)
İstanbul Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü’nün ardından İktisat Fakültesi Gazetecilik ve Halka İlişkiler Bölümü’nde mastırını tamamladı; gazeteciliğe Hürriyet gazetesi dış haberler servisinde başladı. Ünlü köşe yazarı olarak otuz beş yıllık deneyimiyle TÜRK Eczacıları Birliği (TEB) ’nin “TEB Basın Ödülleri kapsamında “En iyi köşe yazısı” Ödülü, Türkiye Serbest Mimarlar Derneği TSMD’nin “Basın Yayın” Ödülü, TMMOB Mimarlar Odası 2016 Oktay Ekinci Basın Ödülü sahibi oldu.

Prof. Denise Çizmeciyan Papazyan (1981)
Boğaziçi Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü’nden mezun olup, doktorasını ise ABD’de tamamlayarak, doktora sonrası araştırmalarını UCLA ve California Institute of Technology’de yaptı. Los Angeles Mount Saint Mary’s Üniversitesinde profesör olduktan sonra, çalışma ve araştırmalarını “nükleer manyetik rezonans” üzerine yoğunlaştırdı. Amerikan Kimya Derneği üyesidir. Kendisi gelemediğinden, onur ödülü yine NDS mezunu olan annesi Liji Pulcu Çizmeciyan’a teslim edildi.

Prof. Dr. Okşan Çetiner Yıldırım (1988)
İstanbul Teknik Üniversitesinde Uçak Mühendisliği dalında Lisans ve yüksek lisansını tamamlayıp, doktorasını ABD’de aldı. Von Karman Enstitüsü Bursu, Lehigh Universitesi Araştırma Bursu, Zonta Vakfı Amelia Earhart Burs Ödülleri sahibi olup, 2013’te profesör olmuş, «daimi olmayan akışlar ve çırpan kanatlar» konularında araştırmalarıyla ünlenmiştir.

Okul Müdürü Yann de Lansalut ve Türk Müdür Başyardımcısı Suzan Sevgi’nin konuşmalarından sonra, 1967 mezunları adına Leyla Ağaoğlu ile Nida Arguner çok esprili bir sunum yaptılar; ardından müdürler 50.yıl mezunlarına plaketlerini verdiler. Emekli matematik öğretmeni Nadia Murat ise plaketini yine kendisi gibi matematik öğretmeni olan eski öğrencisi Lida Golba’nın elinden aldı.

Lisede müzik ve şarkı öğretmeni olan Ajda Ahu Giray ve gitarda Alper Kargın ile verilen müzik arası ise, büyük beğeni topladı.

Ardından Lerzan Özkale ve Hülya Komili adlı öğrencilerin sundukları, sınıflarını ve sevdikleri şarkıları hatırlatan bir film ile sıra 1977 mezunlarına geldi. Plaketlerini emekli öğretmenler Ayten Çilingiroğlu, Liji Çizmeciyan ve Nadia Murat ve Soeur Monique teslim etti. 1977 mezunu Matematik öğretmenimiz Lida Golba plaketini öğretmeni Nadia Murat’ın elinden almanın gururunu yaşadı. 1977 yılının liselileri arasında halen kurumun işletme sorumlusu olan Mayda Musabini de bulunuyordu ve kendisi plaketini Soeur Monique’in elinden aldı.

Onurlandırılan son mezunlar ise 1992 yılında mezun olup, 25.yıllarını kutlayanlardı. Ayça Apak sınıfı adına konuştu ve o dönemin harika birkaç anısını anlattı. Plaketler ise Soeur Monique, Suzan Sevgi, Gönül Orhonlu, Nadia Murat, Bilhan Erdemli, Bengi Adanır, Ziva de Eskinazis, Esra Elbeyli, Lida Golba, Seta Şirinyan ve Alev Bal tarafından teslim edildi. Burada da yine NDS’nin iyi tanıdığı ve okul sekreterliğinde çalışan Aylin Büyüközkaya plaketini Suzan Sevgi’nin elinden aldı.

2017 yılının bu güzel kutlaması, yıllar sonra buluşmaların neşeli sohbetlere dönüştüğü büyük salonda son buldu.