Metin Ülkü, piyanist

28 Mart 2019 19:30

İSTANBUL LISZTOMANIAS FESTİVALİ

Notre-Dame de Sion Fransız Lisesi, ileri görüşlü sanatçı ve romantik müziğin büyük fenomeni Franz Liszt’i anmak için bir dizi müzikal ve kültürel etkinliğe imza atıyor.

Bu girişim, Notre-Dame de Sion Fransız Lisesinin Châteauroux (Fransa) Lisztomanias Festivali ile iş birliğinden doğdu. «Liszt’in Doğusu», Ekim 2018’de on yedincisi düzenlenen festivalin ana temasını oluşturuyordu.

PROGRAM:

F. Liszt: 12 Transandantal Etüt

Metin Ülkü, piyanist

Metin Ülkü 1962 yılında Ankara’da doğdu. 1972 yılında İstanbul Devlet Konservatuvarı Piyano Bölümü’ne girdi. Selman Ada, Lale Önge, Gülsin Onay’ın öğrencisi oldu. 1974-1979 yılları arası Fransız Kültür Merkezi’ndeki Fransızca kurslarına devam etti ve Fransa Kültür Bakanlığı onaylı “Alliance Française” diploması aldı. 1978’den itibaren Kompozisyon Bölümü’nde Prof. Cengiz Tanç ile çalıştı. 1981 yılında Konservatuvarın Piyano Bölümü Yüksek Devresi’nden Prof. Judith Uluğ’un öğrencisi olarak mezun oldu. Konservatuvardaki öğrenimi sırasında Fransa’nın Nice şehrindeki Yaz Akademisinde Jeanne-Marie Darré ustalık sınıfına katıldı. 1982’de aldığı İsviçre bursu ile Cenevre’de Yaz Kursu’nda Nikita Magalof ile çalıştı. Lozan Konservatuvarına girerek Brigitte Meyer’in öğrencisi oldu. Bu ülkedeki öğrenimi sırasında Salzburg’a giderek 1983’te Mozarteum Müzik Akademisindeki Yaz Kursu’nda Prof. Carl Seemann ile çalıştı. Kasım 1984’te İstanbul’da Sevda Cenap And Vakfınca düzenlenen 4. Müzik Yarışması’nda Piyano Dalı’nda Türk bestecisini en iyi yorumlayan piyanist ödülü ve ikincilik ödülünü aldı. Aynı yıl Lozan Konservatuvarının Virtuosité diplomasını aldı. 1984-1985 yılları içinde Cenevre’de Eduardo Vercelli ile çalıştı.
1985 yılında İstanbul’a döndü, Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuvarında hocası Prof. Judith Uluğ ile çalışarak Yüksek Lisans ve Sanatta Yeterlik eğitimini tamamladı. Bu dönemde Prof. Filiz Ali yürütücülüğünde Fransız Barok Müziği, Couperin ve Rameau hakkında ve Prof. Judith Uluğ’un danışmanlığında «Çeşitleme Biçimi» başlıklı eser metni çalışmalarını gerçekleştirmiştir. Bu dönemde, 1987’de M.S.G.S.Ü. Devlet Konservatuvarınca düzenlenen Yaz Kursu’nda İdil Biret ile çalıştı. Çeşitli çağdaş müzik konserlerinde çoğunlukla Türk bestecilerinin eserlerini seslendirdi. Çoğu eserin ilk seslendirmelerini gerçekleştirdi. “Açık Radyo”da “Ludus Tonalis” adında çağdaş piyano eserleri hakkında programlar yaptı. Metin Ülkü Polonya, İsviçre, Kuveyt, İngiltere, Yunanistan, Almanya ve Kıbrıs’ta çeşitli solo piyano ve oda müziği konserleri gerçekleştirmiştir. Çağdaş Türk Bestecilerinin eserlerini ağırlıklı olarak seslendirdiği konserlerini sürdürmekte ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuvarında Profesör Öğretim Üyesi olarak çalışmalarına devam etmektedir.
Metin Ülkü’nün CD çalışmaları sürmekte olup, Nazife Güran (Kalan), Üç Çağdaş Türk Bestecisi (Kalan), İlhan Usmanbaş: «Ölümsüz Deniz Taşlarıydı» (Yapı Kredi Yayınları, 1. Baskı CD eki), “İstanbul’dan Yeni Müzik”, “Yolculuk”(Lilamüzik) «Balkanlardan»(AK Müzik) başlıklı CD’lerde solo piyano ve duo kayıtları bulunmaktadır.«5 Rumeli Türküsü» Şan-Piyano Düzenlemeleri Pan Yayıncılık tarafından basılmıştır.
Metin Ülkü Pera Piyano Yarışması’nda, Edirne Rotary Kulüp Piyano Yarışması’nda, Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Ulusal Piyano Yarışması’nda jüri üyeliği görevinde bulunmuştur. Ecume (Fransa) ve Akdeniz Gençlik Orkestrası’nın (Fransa) davetleri üzerine « Türkiye’de Müzik Eğitimi » konulu bir seminer vermiş ve ustalık sınıfı hocalığı yapmıştır.

Châteauroux (Fransa) Lisztomanias Festivali hakkında

2002’den beri, François-Roger Cazala’nın başkan olarak yönettiği ve Jean-Yves Clément’ın sanat yönetmeni olduğu Châteauroux Lisztomanias Festivali, Franz Liszt’in kendi projesini yaşatmaktadır: George Sand ile ortaklaşa Châteauroux’da bir festival yaratmak. Usta piyanist ve dünya çapında tanınmış yorumcu, çok yönlü deha besteci, devrimci orkestra şefi, efsanevi eğitimci, yazar ve düşünür Franz Liszt, büyüklüğü ve ileri görüşlülüğü ile romantik müziğin çağını aşan en büyük fenomenidir. Fransa ve Avrupa’nın eşsiz etkinliği Lisztomanias Festivali, izleyicileri her yıl ekim sonunda üstün nitelikte bir programla buluşturuyor.