Maylis de Kerangal’e NDS 2016 Edebiyat Ödülü’nün verilmesi

İstanbul’daki Fransız Sarayı’nın tören salonu 6 Mayıs 2016 Cuma günü, NDS Lisesi ve NDS’liler Derneği tarafından düzenlenen 8. Notre Dame de Sion Edebiyat Ödülü törenine ev sahipliği yaptı. Jüri, bu yılki Edebiyat Ödülü’nü “Yaşayanı Onarmak” adlı romanıyla Maylis de Kerangal’e verdi.

Bu önemli etkinliğe ev sahipliği yapanlar arasında Fransa’nın İstanbul Başkonsolosu Muriel Domenach’ın yanında, Belçika İstanbul Başkonsolosu Henri de Vantieghem ve eşi, NDS Lisesi Müdürü Yann de Lansalut ve eşi, Türk Müdür Başyardımcısı Suzan Sevgi, Jüri Başkanı Tomris Alpay ve diğer jüri üyeleri, NDS’liler Derneği Başkanı Lale Murtezaoğlu, İstanbul’daki Fransız Kültür Merkezi Müdürü Matthieu Bardiaux da bulunuyordu.

Salonda, edebiyat ve kültür dünyasından yazar Nedim Gürsel, sanatçı ve yazar Bedri Baykam, oyuncu Fehmi Karaarslan, eski Avignon Festivali Müdürü Bernard Faivre d’Arcier, Louvre Müzesi İslam Sanatı Bölümü Direktörü Yannick Lintz gibi seçkin şahsiyetlerin yanı sıra, çeşitli üniversitelerden profesörler, öğretmenler ve lise öğrencileri de dâhil olmak üzere bu gelenekselleşen yıllık buluşmaya katılan çok sayıda misafir bulunuyordu.

Tören, geceye yakın zamanda kaybettiğimiz ünlü roman yazarı Tahsin Yücel’in sık sık söylediği “Hayatta en büyük şansım Galatasaray Lisesinde okumak oldu. Yazmaya lisede başladım; beni esinleyen Fransız edebiyatı oldu, yazmamda ve yazar olmamda bana Fransız yazarlar örnek oldu. Fransızca hayatımda çok önemli bir yer tutmaktadır.” şeklindeki sözlerini anımsatarak başlayan, tüm konukları sıcak bir şekilde karşıladıktan sonra sözü jüri başkanı Tomris Alpay’a bırakan Edebiyat Ödülü Genel Sekreteri Dr. Mireille Sadège tarafından yönetildi.

Tomris Alpay ise bu yıl ödül alan romandan içinde bir şiirin de yer aldığı duygulu bir konuşma yaparak söz etti.

Ardından söz alan Fransa’nın İstanbul Başkonsolosu Muriel Domenach konuşmasında önce NDS Lisesinden “...tabii ki Türkiye’deki Frankofoni’nin ve ve ortaöğretimin mücevherlerinden biridir, ancak kuşkusuz bir o kadar da Türkiye – Fransa kültür diyaloğunun en önemli aktörlerindendir.” diyerek övgüyle söz etti. Sonra da Maylis de Kerangal’i selamlayarak, “Yaşayanı Onarmak” adlı kitabından “...on kadar edebiyat ödülü kazanmış olan bu romandan kapalı gişe oynayan birkaç tiyatro uyarlaması ortaya çıkmış olup yıl sonuna kadar da Fransa’da çok önemli oyuncuların rol alacağı bir sinema uyarlaması da piyasaya sürülecek, ardından da İstanbul’daki Fransız Kültür Merkezi ve tüm büyük sinemalarda gösterime girecektir.” dedi.

Muriel Domenach sözü Fehmi Karaarslan’a bıraktı. Oyuncu, yaşamı onurlandırıp ölüme sen diyen zamana karşı bir yarışın yoğun ve dokunaklı yirmi dört saatini anlatan romandan bir alıntıyı önce Fransızca, sonra da Türkçe olarak okudu.

Ardından Maylis de Kerangal Fransa Başkonsolosu ile Jüri Başkanı’nın elinden ödülünü aldı ve eserinin ödüle layık görülmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi: “Türkçeye çevrilmiş bir Fransız romanını ödüllendiren Notre Dame de Sion Edebiyat Ödülü’nü almak üzere yeniden İstanbul’a geldiğim için çok mutluyum. Jüriye “Yaşayanı Onarmak” adlı bu romanı dikkate almış olmasından ve onu ödüllendirmiş olmasından ötürü teşekkür ederim.”

Daha sonra çevirmen Duygu Dalgakıran’a, kendisinin de vurguladığı gibi “bu kitap için özellikle zorluk arz eden” çalışması için çeviri ödülü verildi.

NDS Lisesi Müdürü Yann de Lansalut ise teşekkür konuşmasında İstanbul Notre Dame de Sion Fransız Lisesinin 160. kuruluş yıldönümünü anımsatarak, bu yıldönümünün özellikle Ekim ve Kasım aylarında birçok büyük etkinlikle kutlanacağını belirttikten; yazar ve kitabından övgüyle söz ettikten sonra ve “bağış” üzerinde durarak şunları söyledi: “Bağış” kelimesi ve kitabınızın karakterleri vasıtasıyla feragat, zihin gücü, cesaret, cömertlik, her bir insan eyleminde titizlik gibi tüm hissettirdikleri üzerinde ısrarla durmak gerekir. Kitabınız hayat vermek konusunda harika bir derstir.”

Bu konuşmadan sonra eski Avignon Festivali Müdürü Bernard Faivre d’Arcier, Louvre Müzesi İslam Sanatı Bölümü Direktörü Yannick Lintz ve NDS’liler Derneği Başkanı Lale Murtezaoğlu kürsüye gelerek jüri üyelerine plaketlerini verdiler.

Diğer taraftan İstanbul’daki Fransız Kültür Merkezi Müdürü Matthieu Bardiaux da oyuncu Fehmi Karaarslan’a bir plaket sundu.

Bu anlamlı tören yazarın kitabını imzalamasının ve fotoğraf çekiminin ardından son buldu.