Marcel Proust’u Anma Konserleri #3 | Marie-Christine Barrault & Franck Ciup

8 Kasım 2022 19:30

Sergi hakkında daha fazla bilgi için buraya tıklayınız.

Etkinliğe katılım sadece rezervasyonla mümkündür. Rezervasyonlar online yapılmaktadır. Telefonla rezervasyon kabul edilmemektedir.

Notre-Dame de Sion Fransız Lisesi, Marcel Proust’un (1871-1922) 100. ölüm yıl dönümünü yazarın müzikal ve edebî evrenine saygı duruşunda bulunan bir dizi etkinlikle anıyor.

Marcel Proust’tan Alıntıların Okunacağı Edebî Bir Piyano Konseri

Notre-Dame de Sion Fransız Lisesi, aktris Marie-Christine Barrault ile piyanist ve besteci Franck Ciup’ı Marcel Proust’un eserlerinden seçilmiş alıntılar üzerine inşa ettikleri müzikal ve tiyatro gösterileri kapsamında gösteri salonunda ağırlıyor.

Edebî konserde oyuncu Marie-Christine Barrault, Marcel Proust eserlerinden alıntılanan metinleri seslendirilecek olup, ona piyanoda Franck Ciup kendi besteleriyle eşlik edecektir.

Gösteri Fransızcadır. Metinlerin Türkçe çevirileri üstyazı olarak gösterilecektir.

Marie-Christine Barrault, Oyuncu ve Komedyen

Marie-Christine Barrault, Françoise Fabian ve Jean-Louis Trintignant ile birlikte, «Ma Nuit chez Maud» gibi Éric Rohmer’in talepkâr filmlerinde rol alarak Fransız sinemasının yarım asrını katetmiştir. Yorulmaz bir okuyucu kimliğiyle, bugün sahnede yeteneğine yaraşır rollerde yer almaktadır.

Franck Ciup, Piyanist ve Besteci

1962’de doğdu, Paris Müzik Öğretmenliği Okulundan mezun olan piyanist, besteci Franck Ciup, birden fazla faaliyetin çok sesliliğinde çift « şapkalı » bir kişiliktir. 1998’de « Col Claudine » adında bir kadın hazır giyim markası kurarak, sonra 2006’da, Bourges’daki evinde «Théâtre Saint Bonnet» adıyla, İtalyan üslubunda ve akustiği olağanüstü, küçük özel bir tiyatro inşa ettirdi. Her yıl, prestijli müzisyenlerin gelip çaldığı ve kayıt yaptıkları bir müzik sezonu da tasarlıyor: Badura Skoda, Réach, Lugansky, Engerer, Paley, Mardirossian, Roussev, Demarquette, Girod, El Bacha, Duchable, Bax, Chung, Braide, Pfaff, Cohen, Ashkenazy, Pogorelich, Sokolov, v.b. Goldberg Çeşitlemeleri üzerine yaptığı kayıtla ilgili olarak Christian Bobin şunları yazıyor: «Sevgili Franck Ciup, Goldberg Çeşitlemeleri’ni çalışınız açıkçası unutulmaz: Bir kar yavaşlığı, buz gibi bir meltemle birlikte bir sessizlik cenneti…» Tiyatro’nun kurucusu Marie-Christine Barrault ile birlikte birçok edebî konserde sahne alan bir ikili oluşturuyor.
Yazar, düşünür ve sanat yönetmeni Jean Yves Clément şu dokunaklı saygı metnini kendisi için kaleme alır: (Clément; Glenn Gould metinleri ile Goldberg Çeşitlemeleri arasında gidip gelen « Glenn Gould Çeşitlemeleri » adlı bir gösteride Franck Ciup ile birlikte sahne almaktadır) «Franck’ın eserleri, kendisi gibi coşkulu, yüksek nitelikli, yaşam ve yaratıcılık doludur. Büyük saygı gösterdiği dehalara yaptığı göndermelerle bezenmiş bu eserler, onlara karşı duyduğu hayranlığını hem güçlü bir ustalık hem de oyun yeteneği ile ifade ediliş tarzını oluşturuyor. Çünkü Liszt gibi, Franck da her şeyden önce sanatın ve güzelliğin hizmetinde olmak istiyor. Macar piyanist-besteci gibi, kendi de « başkasına hizmet etmenin bu dünyada kendi çıkarını pek kollamayanların işi olduğunu » biliyor.»

Franck Ciup’un öğretisi şöyle: «Oyun çocuğa özgü bir şey; ancak oyunculuk ciddi bir iştir.»

Franck Ciup 2015’ten beri Öğrenci Jürisi Başkanı ve İstanbul Orchestra’Sion - Uluslararası Piyano Yarışmasının Fransa’daki danışmanıdır.

Geçmiş ve güncel sezon konserlerimizi «Lycée Notre-Dame de Sion CULTURE» adlı Youtube kanalımız üzerinden dinleyebilir ve izleyebilirsiniz.