Leonardo da Vinci Notre-Dame de Sion’da

8 Aralık günü, Notre-Dame de Sion Lisesi Müdürü Sn. Yann de Lansalut ile Türk Müdür Başyardımcısı Sn. Suzan Sevgi, Ars Latina tarafından düzenlenen ve okul galerisinde sanatseverlerle buluşan Leonardo da Vinci “Kadınlar ve Manzaralar” sergisinin açılışını yaptılar. Okul, başta Fransız Kültür Derneğinin yeni müdürü Bérénice Gulmann olmak üzere tüm değerli konukların sergiye katılımlarından büyük bir mutluluk duymuştur.

“Yönelimi ve dernek statüsü ile Ars Latina, Notre Dame de Sion Fransız Lisesi eğitim projesinin temel anlayışıyla örtüşmektedir. Bunlar; eğitmek ve duyarlılığı geliştirmek; bakmayı, gözlemlemeyi ve hissetmeyi öğretmektir.” Okul müdürü Yann de Lansalut’nün bu sözlerle oldukça güzel anımsattığı gibi, buradaki amaç sadece öğrencilere eserleri göstermek değil, aynı zamanda bu sergiyi öğrenim programına dahil etmektir. Ars Latina’nın sunduğu görsel malzeme ise, bu amaca tamamıyla uygundur. Gerçekten de, Leonardo da Vinci’nin çok büyük boyuttaki tasvirleriyle birlikte, tabloların küçük ayrıntıları da ayrıca büyütülmüş, tarihe ve nükteli olgulara da yer veren açıklayıcı metinler eşliğinde sunulmuştur.

“Bu sergi Fransızca derslerinde işimize yarayacak; özellikle de betimleme yaparken” diyor 9.sınıflarının Fransızca öğretmeni Françoise Mirabile. Görsel Sanatlar öğretmeni Aurélie Frau Kozak da, aynı şekilde, öğrencileriyle sanatçının efsanevi eseri Mona Lisa ve bu tablonun çağrışımaları üzerinde daha ayrıntılı durmaya çalışacağını söylüyor. Fransızca öğretmeni Paul Mirabile ise, 11.sınıf öğrencileri için işin daha karmaşık olacağı görüşünde : “Önce öğrencilerin tabloları keşfetmesini ve metinleri okumasını bekleyeceğim, ardından konuşacağız. Sonra sınıflarına döndüklerinde, etkinlik kitapçığındaki soruları yanıtlamaya çalışacaklar. Dileğim, bu sergi sayesinde farklı, yağlıboya resim türlerini ve tablolardaki farklı sanat tekniklerini kavrayabilmeleridir.”

Yukarıda bahsedilen pedagojik amaçlar doğrultusunda, konuklar için, özellikle de öğrenciler için, içerisinde sorular ve betimlemeye ya da örneğin, sanatçının biyografisini öğrenmeye yönelik sözcük dağarcığı bulunan eğitici bir etkinlikler kitapçığı hazırlanmıştır. Müdür Yann de Lansalut’ye göre, “Sanat tarihi öğretimi; sanat eserleri aracılığıyla büyük medeniyet akımlarının anlaşılmasını sağladığından, en önemli eğitim unsurlarından birini oluşturur.” Dolayısıyla bu serginin amacı sanatı, öğrenimin hizmetine sunmaktır. Bu yöntem öğrencilerin de hoşuna gitmiş olacak ki, Damla bize “bu sergiyle öğrenmek çok daha kolay ve zevkli oluyor” diyor. Lisenin diğer bir öğrencisi Zeynep ise, “Okulumuzda arkadaşlarımızla birlikte çok ünlü tabloları keşfedebilmek çok ilginç. Tabloların büyük formatta oluşu da çok etkileyici” diyerek, okuldaki bu tür etkinliklerin sanata yakınlaşmak açısından önemini vurguluyor.

Sergi 8 Aralık – 22 Ocak tarihleri arasında (pazar günleri hariç) saat 11:00-18:00 arası; gösteri veya konser olan günlerde ise saat 20:00’ye kadar gezilebilir.

Etkinlik Kitapçığı
İndir (782 kio)