«La Condamine» Ekibi ile NDS’de Yüksek Sesle Okuma Atölyeleri

Bu yıl da frankofoni atölyeleri çerçevesinde NDS, Hazırlık sınıfı ve ilk kez de L2 sınıfı öğrencilerine farklı atölyeler düzenleyen ve Paris’te bulunan «la Condamine» Ekibiniağırladı.

İki tür etkinlik düzenlendi:

Kıdemli tiyatro ve animasyon uzmanları ile birlikte yüksek sesle okuma atölyeleri:
Bu eğitim atölyeleri, 10. sınıflardan sorumlu ve NDS’nin düzenine alışık olan « La Condamine »’in ortak kurucusu Pierre-Benoît Roux, «Arts en partage» (Paylaşımda Sanatlar) kurucusu ve çocuk ve ergenler için sayısız tiyatro atölyesi düzenleyicisi Orane Jablonski ve «Compagnie du Fil Noir» Şirketi kurucusu, komedyen ve dansçı Pauline Marbot tarafından yönetildi. Orane Jablonski ve Pauline Marbot, Hazırlık sınıflarıyla ilgilendiler. Bu animatörlere bazen teknik formasyonlarına devam eden genç asistanlar yardım ediyordu. 10. sınıf öğrencileri, Elise Fontenaille’ın « Banksy et moi » (Banksy ve Ben) kitabından seçme parçalar ile Guy de Maupassant’ın bir metni üzerinde çalıştı. Daha küçük sınıflardaki öğrenciler ise, kendi Fransızca seviyelerine daha uygun yazılar üzerinde okumalar yaptılar.

Genç asistanların düzenledikleri revizyon atölyeleri :
Oyun biçiminde organize edilen bu oturumların hedef kitlesini gönüllü öğrenciler oluşturuyordu. Daha küçük sayıda öğrenciyle gelişen bu atölyelerde; nefes, ton, ısınma gibi farklı boyutlar ve çeşitli seçme metinler üzerinde çalışıldı.

Bu yıl İstanbul’a gelen genç animatörler aşağıdaki kişilerden oluşuyordu:
 Arthur Bouvyer, La Condamine’in ortak kurucusu, dilbilimci ve Fransız dili uzmanı. Katkısı özellikle öğrencileri telaffuz, diksiyon, ritim, Fransız dilinin müzikalitesi, eş sesli ve eş anlamlı kelimeler konusunda çalıştırmak oldu.
 Solène Galvez ve Clémentine Lanotte, tiyatroyu yaşamlarının düzenli bir parçası sayan La Condamine’in sivil servis görevlileri.

Mart ortasında bir haftaya paylaştırılan bu etkinlikler, Fransız dilini öğrenen genç öğrenciler için hem ilgi çekici hem de değerli bir deneyim oldu.