KONFERANS | Sanat Eserinde Zaman Kırılması • Prof. Dr. Nami Başer

Notre-Dame de Sion Fransız Lisesi sanat galerisi «La Galerie»de 8 Kasım’da açılışı yapılan «Romandan Yükselen Müzik: Proust ve Tanpınar Üzerine Çapraz Bakışlar» sergisi kapsamında, Okan Üniversitesi Konservatuvarı Tiyatro Tarihi ve Sanat Tarihi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nami Başer’in 11 Kasım Cuma akşamı saat 18.00’da gerçekleştireceği «Sanat Eserinde Zaman Kırılması» başlıklı konferansında bir araya geliyoruz.

Konferansa katılım sadece online rezervasyonla mümkündür. Telefonla rezervasyon kabul edilmemektedir.

Proust’un anlatısı, ikinci dereceden bir anlatıdır. Romanında hayalî sanat eserleri ve bu sanatsal ürünlerin yaratıcıları yer alır. Romancı Bergotte, ressam Elstir ve müzisyen Vinteuil; yazara sanat, yaşamsal ilişkiler, hem düşünürün hem de okuyucunun bunların zihinlerindeki tahayyülleri üzerine düşünmeleri için ilham veren dâhilerdir. Proust’un Bergotte için Anatole France’tan, müzisyen için César Franck ve Reynaldo Hahn’dan, ressam için ise Bonnard’dan ilham aldığını biliyoruz.

Ahmet Hamdi Tanpınar’da da benzer bir durumla karşılaşılır. Şair İhsan, Yahya Kemal; müzik ise Osmanlı İmparatorluğu’ndaki müzisyenlerin bir hülasasıdır. Karakterlerinden birinin müzisyene duyduğu kıskançlık nedeniyle karısını öldürmesi o denli önem taşır ki Tanpınar bu hikâye için bütün bir roman yazar.

Bu analojileri temel alan Prof. Dr. Nami Başer’in konferansı iki yazarın eserlerinden yola çıkarak dinleyicileri kayıp ve kavuşmaların zamanı içinde bir yolculuğa çıkaracaktır.

«Romandan Yükselen Müzik • Proust ve Tanpınar Üzerine Çapraz Bakışlar» sergisi ile ilgili daha fazla bilgi için buraya tıklayınız.