Jean-Marc Luisada, piyanist

3 Mart 2022 19:30

Dikkat: Konser tarihindeki mevcut sağlık koşulları ve yürürlükteki mevzuat saklı kalmak koşuluyla, katılım sadece rezervasyonla mümkündür.

İç mekânda gerçekleşen etkinliklerimize kademeli olarak yeniden başlamayı planladığımız bu süreçte, misafirlerimizi kabul etme kapasitemiz sosyal mesafe kuralları ve konserin huzurlu bir ortamda gerçekleşmesini sağlayacak olanaklarla sınırlıdır. Kabul edilen seyirci sayısının izin dâhilindeki kapasiteyi hiçbir zaman aşmamasını sağlamak için, rezervasyonlar sadece çevrim içi yapılabilir. Telefonla rezervasyon kabul edilmez.

Sağlık koşullarındaki değişim ile resmî makamların talimat veya tavsiyeleri doğrultusunda, konser her zaman iptal edilebilir veya başka bir tarihe ertelenebilir. Bizi takip ederek bu konudaki güncellemelerimizden haberdar olabilirsiniz.

Program

- J. Haydn sonat n°13 Sol M Hob. XVI.6
*Allegro
*Minuet - Trio
*Adagio
*Allegro molto

- F. Chopin 4 mazurkas op 24
*Lento
*Allegro non troppo
*Moderato con anima
*Moderato

- F. Schubert sonat D960
*Molto moderato
*Andante sostenuto
*Scherzo. Allegro vivace con delicatezza — Trio
*Allegro ma non troppo

Programda ara yoktur.

Jean-Marc Luisada, piyanist

“Onu hiç kimseye benzemediği için seviyoruz. Piyano taburesi yerine sandalyede oturarak çalıyor, kıvırcık saçları dağınık bir hâlde, smokine bürünmeden... Çalarken aynı zamanda dans ediyor. Elleri klavyeye hızlıca dokunmadığında piyanonun etrafını kuşatan kuşlar gibi görünüyor. O başka bir yerde, daha önce duyulmamış sesler, yalnız kendisine ait ritimler, hikâyeler anlatan ifadelerle bize aktardığı bir dünyaya kapılmış. O bir şair ve tabii ki Chopin en sevdiği macera alanı. Ama Schumann, Granados, Poulenc, Beethoven, Mozart, Bach, hepsi ona bir şey borçlu. Yüzünü yıldız gibi gösteren o gülümsemeyle onları yeniden keşfederek onlara verdiği bir şey. Gökyüzü onun parmakları üzerine iniyor ve bizi onunla birlikte havalandırıyor. O bir zarafet abidesi." Alain Duault

Jean-Marc Luisada, piyano eğitimini, Londra’daki Yehudi Menuhin Okulu ile 1977’de Dominique Merlet’nin sınıfında Piyano Birincilik Ödülü ve 1978’de Geneviève Joy-Dutilleux’nün sınıfında Oda Müziği Birincilik Ödülü’nü kazandığı Paris Konservatuvarında (Conservatoire National Supérieur de Musique) tamamladı. Dino Ciani Yarışması (1983) ile Varşova’daki ünlü Chopin Yarışmasında (1985) ödül sahibidir.
Denyse Rivière, Marcel Ciampi, Paul Badura-Skoda, Milosz Magin, Vlado Perlemuter gibi büyük ustaların tavsiyelerini alır.

Jean-Marc Luisada, otuz yıldan fazla bir süreden beri sıra dışı bir konser sanatçısı kariyerini sürdürmektedir. Paris’teki Champs Elysées Tiyatrosu, New York’taki Alice Tully Hall, Londra’daki Wigmore Hall, Tokyo’daki Satory Hall gibi saygın müzik salonları; Paris’teki Chopin Festivali, Roque d’Anthéron Festivali, Besançon Festivali, Nohant’daki Chopin Festivali, Nantes’teki La Folle Journée gibi ünlü festivallerde, Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri’nde çalmaktadır. Japonya, Avrupa ve Kanada’da pek çok turneye de katılmaktadır.

Oda müziği eğitiminde Gary Hoffman, Pierre Amoyal, Philippe Bernold, Yuzuko Horigome, Patrick Messina, Talich, Modigliani, Fine Arts Dörtlüleri gibi isim ve gruplarla yer almaktadır. Bu konser sanatçılığı etkinliğine paralel olarak, Jean-Marc Luisada Paris’teki Ecole Normale Alfred Cortot’ta ders vermektedir.

Deutsche Grammophon ve Sony’den (RCA) özellikle vals, mazurka, Talich Dörtlüsü ve kontrbasçı Benjamin Berlioz ile Chopin’in Mi Minör Konçertosu’nun orijinal versiyonu, Enrique Granados’un Goyescası, Jeanne Moreau ile Francis Poulenc’in L’Histoire de Babar ve Macha Méril ile Feu Sacré gibi eserleri kaydettiği pek çok plak çıkardı.

2018 sonbaharında Sony’den çıkan son plağı, Robert Robert Schumann’a ayrılmıştır ve Davidsbundlertanze ve l’Humoresque gibi yapıtları kapsamaktadır. Bu plak, Classica Dergisi’nden Choc Ödülü ve İtalyan müzik dergisi Mucica’dan beş yıldız gibi pek çok övgü dolu eleştiriler alır. Luisada, dünyada Frédéric Chopin’in müziğinin en iyi yorumcularından biri olarak görülmektedir.

Alejandro Amenabar, Nicole Kidman’ın oynadığı «Diğerleri» filminin müziği için onun Chopin yorumunu seçmekte yanılmamıştı.

Jean-Marc Luisada, Officier des Arts et des Lettres Nişanı sahibidir.