Jale Yasan, Ressam

Notre Dame de Sion’da Jale Yasan Sergisi

22 Şubat-13 Mart 2010

Açılış: 23 Şubat, saat 18.00 de

Davetiye için buraya tıklayın!

Jale Yasan (1911-1994) Anısına

Retrospektif resim sergisi

Sanatsal ve kültürel kimliğiyle ünlü ressamın 70 adet eserini içeren sergi, 1970 NDS mezunu ve ressam olan Fitnat Katırcıoğlu’nun çabaları ve NDS yöneticilerinin de desteğiyle NDS sanat galerisinde tüm sanatseverlere açık olacak.

NDS, sanatçının kendi eserleri dışında, eşi Namık Katırcıoglu tarafından 1948 yılında arkadaşı ressam Naci Kamukoglu’na yaptırılan Jale Yasan’ın büyüleyici büyük boy portresini de sanatseverlerle paylaşacak.

Jale Yasan, 38 yıl sürmüş olan sanat serüvenine 1956 yılında ilk hocası Şeref Akdik’le başladı. Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Zeki Faik İzer Atölyesinde de bir süre misafir öğrenci olarak çalışmalarını sürdüren Yasan; fırça yeteneğini ve yaratıcılığını, ünlü ressam ve yakın arkadaşı olan İbrahim Çallı’nın büyük desteği ile sanatına yansıttı.

Natürmort, peyzaj çalışmaları yaptığı gibi nü çizimler, ve sosyal yaşamdan gözlemlediği kareleri sanatına işledi. Öte yandan soyut ve yarı soyut denemelerde kurallara bağlı kalmaktan çekinmeyen Yasan, söylemlerini -ve belki iletmek istediği mesajları- renkleriyle coşkulu bir şekilde tuvallere yansıttı.

Yasan’ın çok yönlülüğünün ve ‘bir cumhuriyet kadını’ sıfatıyla tanımlanabileceğinin bir kanıtı da O’nun1972’de kurulmuş fakat 1981 askeri darbesiyle aktifliğine son verilerek kapatılmış olan Uluslararası Kadın Partisi kurucularından biri olmasıdır.

Türk Resminin 100 Büyük Ustası listesinde yer alan sanatçının, Fransız ressamlardan Van Gogh, Monnet, Bonnard, Duffy, Chagall gibi isimlere olan hayranlığı da bilinmektedir.

1959-1967 yılları arasında, her sene ,İstanbul Güzel Sanatlar Akademisinde birinci olan öğrencilere ‘Jale Yasan Sanat Ödülleri’ vererek, sanatı ve sanatçıları ne kadar sevdiğini ve desteklediğini gösterdi.

Sanatçılığı ve sosyal kimliğiyle Türk Resmine çok büyük katkıları olan değerli ressam, Şubat 1994’te vefat etmiştir. Fakat arkasında bıraktığı değerler bugün halen NDS gibi değerli kurumlar sayesinde gündeme gelmekte, gelecek nesillere aktarılmaktadır.