İstanbul Orchestra’Sion Uluslararası Piyano Yarışması Finali

18 Kasım 2022 20:00

5. İstanbul Orchestra’Sion Uluslararası Piyano Yarışması’nın final konseri ve ödül töreni, 18 Kasım Cuma günü saat 20.00’da Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda düzenlenecektir. Yarışmanın final konseri şef Orçun Orçunsel yönetimindeki Orchestra’Sion eşliğinde gerçekleştirilecektir

İstanbul Orchestra’Sion Uluslararası Piyano Yarışması’nın hedefi, dünyanın dört bir yanından seçilmiş olan, uluslararası düzeydeki profesyonel müzisyenleri bir araya getirmek ve tanıtmaktır. Bu misyon; sanatçılara, müziklerini geliştirmelerini sağlayacak bir paylaşım mekânı sunmak, onların; dinleyiciler, müzisyenler ve uluslararası üne sahip konser sanatçılarından oluşan jüriyle buluşmalarını sağlamak arzusuyla yola çıkmıştır. İstanbul Orchestra’Sion Uluslararası Piyano Yarışması, genç müzisyenlerin kariyerinde önemli bir aşama olmayı arzu etmekte ve yıllar içerisinde Türkiye’de, Akdeniz Bölgesi’nde ve giderek dünya çapında öneme sahip, bir müzik etkinliği olmayı hedeflemektedir.

Programla ilgili daha fazla bilgi edinmek için bu linke tıklayınız.

İstanbul Orchestra’Sion Uluslararası Piyano Yarışması 2013’ten beri Alink-Argerich Vakfının ve 2017’den beri Dünya Uluslararası Müzik Yarışmaları Federasyonunun üyelerinden biridir.

Orçun Orçunsel, Orkestra şefi

İstanbul’da doğan Orçunsel, dört yaşında İ.Ü. Devlet Konservatuvarına girerek ilk piyano çalışmalarına başladı. Daha sonra M.S.G.S.Ü. Devlet Konservatuvarı piyano bölümünden, Zeynep Yamantürk ile çalışarak 2004 yılında mezun oldu. Kompozitör Ali Darmar ve Devlet sanatçısı Piyanist Prof. Ayşegül Sarıca ile çalışmalarının yanı sıra dünya çapındaki piyanist ve pedagog Stephen Kovacevich başta olmak üzere, Thomas Yee ve Hanry Faures’in çalıştaylarına katılarak sanatçılardan büyük ilgi gördü.
Çeşitli uluslararası yarışmalarda dereceler alan sanatçı, 2007 yılında ALV Bursu ile Salzburg Yaz Akademisine giderek Karl-Heinz Kammerling ile çalışmıştır. Özellikle transcription-düzenleme alanında kendisini yoğunlaştırarak çalışmalar yapmaktadır. İlk kompozisyon çalışmalarına sekiz yaşında başlamış, bu yönde kendini geliştirmiş ve hâlen dünyanın çeşitli yerlerindeki birçok konser için kompozisyon ve düzenleme yapmakta, film müzikleri bestelemektedir.
Orkestra şefliği çalışmalarına Devlet Sanatçısı Prof. Gürer Aykal ile M.S.G.S.Ü.D.K. yüksek lisans programında başlamış, 2007 yılında Dokuz Eylül Senfoni Orkestrası’nı yönetmiş, aynı yıl CRR Senfoni Orkestrası ile Muhsin Ertuğrul Sahnesinde perde açan Yalçın Tura’nın “Leyla ile Mecnun” Operasında şef yardımcılığını üstlenerek temsillerden bazılarını yönetmiştir. 2008 ve 2009 yıllarında Cem Mansur yönetimindeki Ulusal Gençlik Senfoni Orkestrası’nın şef yardımcılığını üstlenmiş, daha sonra da Antalya Devlet Senfoni Orkestrası, İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası, Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası, Mersin Akademik Oda Orkestrası ve Budapeşte Radyo Senfoni Orkestrası’nı yönetmiştir.
2017 yılında Andante Dergisi tarafından düzenlenen, Donizetti Klasik Müzik Ödülleri kapsamında “Yılın Orkestra Şefi” ödülüne layık görülmüştür.
2008 yılından bu yana, İstanbul’da kurmuş olduğu Orchestra’Sion ile düzenli konserler veren Orçun Orçunsel, bu orkestranın daimi şefliğini ve Genel Sanat Yönetmenliğini yapmaktadır.
Orchestra’Sion ile, Dünya çapındaki büyük piyanist Paul Badura-Skoda başta olmak üzere, Andrei Gavrilov, Dimitri Ashkenazy, Aleksander Rudin, Ayşegül Sarıca, Cihat Aşkın, Toros Can, Borusan Quartet, Bülent Evcil ve Özcan Ulucan gibi solistlerle aynı sahneyi paylaşmıştır.
Bu orkestra ile Mahler 4 ve 5. Senfonilerin oda orkestrası versiyonu gibi eserlerin Türkiye’deki ilk seslendirilişini yapan Orçunsel, bir yandan Orchestra’Sion ile dünya çapındaki büyük virtüözleri ağırlamaya devam etmekte, konuk şef olarak davet aldığı orkestraları yönetmekte, kompozisyon çalışmaları, düzenlemeler ve film müzikleri yapmakta, aynı zamanda da konser piyanisti olarak kariyerini sürdürmektedir.

Orchestra’Sion

Orchestra’Sion’un ortaya çıkmasında, genç bir orkestra şefi ve piyanist ile kapılarını ve eğitimini müziğe açmak isteyen Frankofon bir kurumun bir araya gelmesi rol oynamıştır.

Notre Dame de Sion’un desteği ve daimî şefi Orçun Orçunsel’in girişimi ile kurulan NDS Oda Orkestrası, ilk konserini 2008 yılında verdi. Konserlerin başarısından, müzisyenlerinin coşku ve yeteneğinden, sanatseverlerin desteğinden cesaret bulan NDS Oda Orkestrası, «Orchestra’Sion», adını 2010 yılında resmen aldı. Başta Konzertmeister Nilay Sancar olmak üzere, seçkin ve profesyonel genç müzisyenlerden oluşan orkestra; oda müziğinden senfonik orkestraya genişleyen kadrosuyla,Türkiye’nin en ilginç repertuvarına sahip orkestrası olarak kültür sanat yaşamındaki yerini almıştır.

Alışılmış orkestra eserlerinin yanı sıra, Orçun Orçunsel’in düzenlemeleriyle başka orkestralarda bulunmayan bir renge sahip olan Orchestra’Sion, bugüne dek Andrei Gavrilov, Dimiri Ashkenazy, Ayşegül Sarıca, Ali Poyrazoğlu, Borusan Quartet, Toros Can, Bülent Evcil, Özcan Ulucan, Cihat Aşkın gibi Türkiye’nin ve dünyanın en önde gelen sanatçılarını, İstanbul’daki müzikseverlerle buluşturmuş bir topluluk olarak konser yaşamını sürdürmektedir.

Seonghyeon Leem

Güney Koreli piyanist Seonghyeon Leem, Avrupa’daki ilk çıkışını Mozarthaus Konzertsaal Viyana’da yaptı. Gian Battista Viotti Uluslararası Müzik Yarışması ve Moskova Uluslararası Açık Piyano Yarışması’ndan ödüller aldı. Hem solo hem de oda müziği icra eden Leem; Almanya, Avusturya, Macaristan, Belçika, İspanya, Polonya ve Güney Kore’de sahne aldı. Hâlen Salzburg ve Leipzig’de eğitim almakla birlikte Musica Mundi Festivali’nde de genç öğretim üyesi olarak görev almaktadır.

Seika Ishida

Lisans ve yüksek lisans eğitimini Viyana Müzik ve Gösteri Sanatları Üniversitesi’nde tamamlamış olup, burada yüksek lisans öğrencisi olarak Prof. Anna Malikova ile eğitimine devam etmektedir. Bu sonbaharda Singapur Senfoni Orkestrası ile ilk çıkışını yapacaktır.

Nikolay Biryukov

Nikolay Biryukov, 2008 yılında Moskova’da doğdu. Beş yaşından beri piyano çalmaktadır. Şu anda Moskova Merkez Müzik Okulu Sahne Sanatları Akademisi öğrencisidir. Vassily Ermakov’dan piyano eğitimi almaktadır. Nikolay, Moskova’daki Nutcracker TV Yarışması ve Grand Piano Yarışması gibi birçok uluslararası müzik yarışmasında ödül aldı. Senfonik orkestralar ile Haydn, Beethoven, Grieg, Schumann ve Prokofiev’in piyano konçertolarını icra ederek Rusya turu yapmıştır.

Stanislav Korchagin

Stanislav Korchagin 1993’te doğdu. Konser faaliyetlerine 13 yaşında başladı ve 2011’den beri Tatiana Zelikma’nın rehberliğinde çalışıyor. Korchagin, Prokofiev Uluslararası Piyano Yarışması, Vera Lotar-Shevchenko anısına yapılan VII. Uluslararası Piyano Yarışması gibi çok sayıda piyano yarışmasında ödül kazanmıştır. 2016 yılında Stanislav, Mariinsky Tiyatro Orkestrası ile St. Petersburg’da Modern Piyanizmin Yüzleri Festivali’ne katıldı. 2020 yılında Almanya’da (Düsseldorf, Kremfeld, Landenberg) Kawai konser serisinde sahne aldımıştır.

Geçmiş ve güncel sezon konserlerimizi «Lycée Notre-Dame de Sion CULTURE» adlı Youtube kanalımız üzerinden dinleyebilir ve izleyebilirsiniz.