İstanbul Orchestra’Sion - Uluslararası Piyano Yarışması Finali

19 Kasım 2017

| Klasik müzik , Herkese açık

İstanbul Orchestra’Sion - Uluslararası Piyano Yarışması Finali, piyanist, orkestra şefi ve jüri başkanı Vahan Mardirossian tarafından yönetilecek.

Üç finalistin ismi, üçüncü sınav bitiminde, yarışma sonuçlarının ilan edileceği 18 Kasım 2017 Cumartesi günü açıklanacak.

((Saatler daha sonra internet üzerinden ilan edilecektir.)

Final programı:
Finalistler, aşağıdaki konçertolardan birini seçecekler:

Beethoven :

• Konçerto No.2 op.19 Si bemol Majör
  • konçerto No.3 op.37 Do minör
  • konçerto No.4 op.58 Sol Majör

Fauré :

• Balad op.19

Franck :

• Senfonik Varyasyon

Mozart :

• konçerto No. 15 KV450 Si bemol Majör
  • konçerto No. 17 KV453 Sol Majör
  • konçerto No. 20 KV466 Re minör
  • konçerto No. 21 KV467 Do Majör
  • konçerto No. 23 KV488 La Majör
  • konçerto No. 27 KV595 Si bemol Majör

Schumann :

İstanbul Orchestra’Sion - Uluslararası Piyano Yarışması’nın hedefi, dünyanın dört bir yanından seçilmiş olan, uluslararası düzeydeki profesyonel müzisyenleri bir araya getirmek ve tanıtmaktır. Bu misyon; sanatçılara, müziklerini geliştirmelerini sağlayacak bir paylaşım mekânı sunmak, onların; dinleyiciler, müzisyenler ve uluslararası üne sahip konser sanatçılarından oluşan jüriyle buluşmalarını sağlamak arzusuyla yola çıkmıştır. İstanbul Orchestra’Sion - Uluslararası Piyano Yarışması, genç müzisyenlerin kariyerinde önemli bir aşama olmayı arzu etmekte ve yıllar içerisinde Türkiye’de, Akdeniz Bölgesi’nde ve giderek dünya çapında öneme sahip, bir müzik etkinliği olmayı hedeflemektedir.

Vahan Mardirossian, orkestra şefi ve piyanist ve Yarışmanın Jüri Başkanı:

Vahan Mardirossian orkestra yönetmeye on beş yaşında başladı. Baş şef ve Ermeni Gençlik Kültür Merkezi Oda Orkestrası’nın müzik direktörü olarak atandı.
Mayıs 2014’te Vahan Mardirossian Tokyo Filarmoni Orkestrası’nı yönetmeye başladı. Bu konserden sonra, Mayıs 2015’te NHK Senfoni Orkestrası ve Japon Filarmoni Orkestrası’nı yönetmeye davet edildi. 2014/ 2015 sezonunda yeniden Prague Radio Senfoni Orkestrası ile bir araya geldi.
Vahan Mardirossian Caen Orkestrası’nın baş şefi ve Ermenistan Ulusal Oda Orkestrası’nın (NCOA) müzik direktörüdür.
Prag Filarmoni Orkestrası, Prague Radio Senfoni Orkestrası, Ermenistan Filarmoni Orkestrası, Pays de Loire Ulusal Orkestrası, (Strasbourg Filarmoni Orkestrası ve SWR Baden-Baden Freiburg Senfoni Orkestrası’nın en iyi elemanlarından oluşan) « Amalgames » Orkestrası, Douai Orkestrası, Les Czech Soloists, Lübnan Filarmoni Orkestrası, Caen Orkestrası, Cannes Orkestrası, Toulon Opera Orkestrası, Novossibirsk Oda Müziği Orkestrası, Ermenistan Ulusal Oda Orkestrası’nı düzenli olarak yönetmektedir.
Bu orkestralarda solist olarak A. Markov, V. Sverdlov-Ashkenazy, D.Poppen, B.Engerer, X.Phillips, L.Vogt, K-W.Paik, R.Galiano, V.Postnikova, D,Kashimoto, S. Nakaryakov, G. Hofmann, A.Chaushian, R. Pidoux, A. Soumm, A. Ghindin, I.Tchetuev, P. Leschenko, A.Wass, J-M.Phillips-Varjabedian, Trio Wanderer, F. Mondelchi, J-C. Pennetier, J. Rouvier, M. Coppey, R. Arodacky, N. Dautricourt, S. Bechy, G.Touvron, S.-M.Degand, E. Rozanova, R. Daugareil, A. Cazalet gibi uluslararası üne sahip müzisyenleri vardır.
Repertuvarı Barok dönemden günümüze geniş bir yelpazeyi kapsar. (Tanguy, Saariaho, Rautavaara, Dutilleux, Rihm, Kagel, Crumb, Ligeti, Mulsant…) Mayıs 2013’te Vahan Mardirossian Nanterre-Amandiers Tiyatrosunda Tigranyan Operası’nın Fransız uyarlamasını olan « Anouche » ’u yönetti. Çeşitli orkestralarda şeflik yapan Vahan Mardirossian Çaykovski’nin Keman Konçertosu’nu (Stéphanie-Marie Degand, Caen Orkestrası) ve Florentine Mulsant’ın telli çalgılar için 1. Senfonisi’ni kaydetti. (NCOA) Ünlü bir piyanist olan Vahan Mardirossian, birkaç yıldır konçertoları klavyeden yöneterek, bu iki tutkuyu bir araya getirmektedir. (Bach, Haydn, Mozart, Beethoven, Grieg, Chostakovitch…). Kurt Masur, Paavo Jarvi, Yutaka Sado, Yuri Ahronovitch gibi büyük şeflerin yönetiminde çalmaktadır.
Kurt Masur ile karşılaşması Vahan Mardirosyan’ın kariyerinde bir dönüm noktası oldu. Maestro tarafından New York’taki orkestra yönetim seminerine davet edildi ve burada, ödül kazananlar arasında, Manhattan School Orkestrası’nı da yönetti Vahan Mardirossian 2005’te « Maestria » adlı oda orkestrasını kurdu. Sanatçı Fransa’da Théâtre des Champs-Élysées ve la Halle aux Grains de Toulouse gibi yerlerde sahne almaktadır.

Orchestra’Sion

Orchestra’Sion’un ortaya çıkmasında, genç bir orkestra şefi ve piyanist ile kapılarını ve eğitimini müziğe açmak isteyen Frankofon bir kurumun bir araya gelmesi rol oynamıştır.
Notre Dame de Sion’un desteği ve daimî şefi Orçun Orçunsel’in girişimi ile kurulan NDS Oda Orkestrası, ilk konserlerini 2008 yılında verdi. Konserlerin başarısından, müzisyenlerinin coşku ve yeteneğinden, sanatseverlerin desteğinden cesaret bulan NDS Oda Orkestrası, «Orchestra’Sion», adını 2010 yılında resmen aldı. Başta Konzertmeister Nilay Sancar olmak üzere, seçkin ve profesyonel genç müzisyenlerden oluşan orkestra; oda müziğinden senfonik orkestraya genişleyen kadrosuyla,Türkiye’nin en ilginç repertuvarına sahip orkestrası olarak kültür sanat yaşamındaki yerini almıştır.
Alışılmış orkestra eserlerinin yanı sıra, Orçun Orçunsel’in düzenlemeleriyle başka orkestralarda bulunmayan bir renge sahip olan Orchestra’Sion, bugüne dek Andrei Gavrilov, Dimiri Ashkenazy, Ayşegül Sarıca, Ali Poyrazoğlu, Borusan Quartet, Toros Can, Bülent Evcil, Özcan Ulucan, Cihat Aşkın gibi Türkiye’nin ve dünyanın en önde gelen sanatçılarını, İstanbul’daki müzikseverlerle buluşturmuş bir topluluk olarak konser yaşamını sürdürmektedir.