İstanbul Orchestra’Sion - Uluslararası Piyano Yarışması

22 Kasım 2015 15:00

İstanbul Orchestra’Sion - Uluslararası Piyano Yarışması’nın hedefi, dünyanın dört bir yanından seçilmiş olan, uluslararası düzeydeki profesyonel müzisyenleri bir araya getirmek ve tanıtmaktır.

Bu misyon; sanatçılara, müziklerini geliştirmelerini sağlayacak bir paylaşım mekânı sunmak, onların; dinleyiciler, müzisyenler ve uluslararası üne sahip konser sanatçılarından oluşan jüriyle buluşmalarını sağlamak arzusuyla yola çıkmıştır. İstanbul Orchestra’Sion - Uluslararası Piyano Yarışması, genç müzisyenlerin kariyerinde önemli bir aşama olmayı arzu etmekte ve yıllar içerisinde Türkiye’de, Akdeniz Bölgesi’nde ve giderek dünya çapında öneme sahip, bir müzik etkinliği olmayı hedeflemektedir.

4. aşamanın programı: Önerilen eserlerin arasından isteğe bağlı olarak 1,2 veya 3 eser

Aşağıdakiler arasından seçeceğiniz bir konçerto:

  • Beethoven:

konçerto No.2 op.19 Si bemol Majör
konçerto No.3 op.37 Do minör
konçerto No.4 op.58 Sol Majör

  • Fauré:

Balad op.19

  • Franck:

Senfonik Varyasyon

  • Mozart:

konçerto No. 15 KV450 Si bemol Majör
konçerto No. 17 KV453 Sol Majör
konçerto No. 20 KV466 Re minör
konçerto No. 21 KV467 Do Majör
konçerto No. 23 KV488 La Majör
konçerto No. 27 KV595 Si bemol Majör

  • Schumann:

konçerto op.54 La minör

Orchestra’Sion

Orchestra’Sion’un ortaya çıkmasında genç bir orkestra şefi ve piyanist ile kapılarını ve eğitimini müziğe açmak isteyen Frankofon bir kurumun bir araya gelmesi rol oynamıştır.

Notre Dame de Sion’un desteği ve daimî şefi olan Orçun Orçunsel’in girişimi ile kurulan NDS Oda Orkestrası, ilk konserlerini 2008 yılında verdi. Konserlerin başarısından, müzisyenlerinin coşku ve yeteneğinden, sanatseverlerin desteğinden cesaret bulan NDS Oda Orkestrası, «Orchestra’Sion» adını 2010 yılında resmen aldı.
Başta Konzertmeister Rüstem Mustafa olmak üzere, seçkin ve profesyonel genç
müzisyenlerden oluşan orkestra; oda müziğinden senfonik orkestraya genişleyen kadrosuyla,Türkiye’nin en ilginç repertuvarına sahip orkestrası olarak kültür sanat yaşamındaki yerini almıştır. 2012 yılında Jean-Jacques Rousseau’nun 300. Doğum Yıldönümü Etkinlikleri kapsamında, sanatçının hem yazıp hem müziklerini bestelediği «Köyün Kâhini» operasının Türkiye’deki ilk seslendirilişini ünlü Fransız barok topluluğu «Les Paladins» ile birlikte gerçekleştirmiş ve konserin kaydı cd olarak dinleyiciye sunulmuştur.

Alışılmış orkestra eserlerinin yanı sıra, Orçun Orçunsel’in düzenlemeleriyle başka
orkestralarda bulunmayan bir renge sahip olan Orchestra’Sion, bugüne dek Andrei Gavrilov, Dimiri Ashkenazy, Ayşegül Sarıca, Ali Poyrazoğlu, Borusan Quartet, Toros Can, Bülent Evcil, Özcan Ulucan, Cihat Aşkın gibi Türkiye’nin ve dünyanın en önde gelen sanatçılarını, İstanbul’daki müzikseverlerle buluşturmuş bir topluluk olarak konser yaşamını sürdürmektedir.

Vahan Mardirossian, Şef :

Ermenistan doğumlu Vahan Mardirosyan yedi yaşındayken piyano ve kompozisyon eğitimine başladı ve dokuz ay sonra ilk resitalini verdi. O günden sonra eski SSCB ülkelerinde konserler vermeye başladı. Paris Yüksek Devlet Müzik Konservatuvarında Jacques Rouvier’nin öğrencisi oldu ve 1996 yılında piyano birincilik ödülünü kazandıktan sonra piyano geliştirme eğitimine başladı. İki yıl boyunca G. Sebôk, D. Bashkirov, C. Frank, J-F. Collard gibi çok büyük ustaların master sınıflarını izleyerek eğitimini geliştirdi.

Vahan Mardirosyan büyük festivallerde ve Avrupa, Asya ve Amerika sahnelerinde resitaller verdi. Performansları yabancı ve Fransızlara ait kanallarda yayınlanmıştır. Oda müziği partneri olarak N. Baldeyrou, R. Capuçon, G. Capuçon, H.N. Chang, A. Chaushian, M. Coppey, N. Dautricourt, S-M. Degand, H. Demarquette, D. Erlih, T. Escaich, R. Galliano, D. Grimal, P. Muller, A. Noras, J-M. Phillips-Varjabedian, X. Phillips, J. Rachlin, J. Ter-Merguerian, Quatuors Ysaïe ve Rosamonde gibi itibarlı müzisyenlerle çalmıştır.

Piyanoya başladığı dönemden itibaren düzenli olarak K. Masur, Y. Ahronovitch, Y. Sado, J. Valcuha, A.Vakulsky, S. Sanderling, P. Bender, J. Mercier gibi büyük şeflerin yönettiği birçok orkestranın davetlisi olmuştur. (Fransa Ulusal Orkestrası, Portekiz Senfoni Orkestrası, Pays de Loire Ulusal Orkestrası, Ensemble Orchestral de Paris, Cannes Orkestrası, Ermeni Filarmoni Orkestrası, Bretagne Orkestrası, Biel Senfoni Orkestrası, vb...)

Ivry Gitlis’in sadık partneri olan Vahan Mardirosyan bunun dışında (Éric Tanguy’nin 2 No.’lu Viyolonsel Konçertosu’nun oluşturulması için) Mstislav Rostropovitch ile, ayrıca Henri Dutilleux, Krzysztof Penderecki ile çalışmıştır ve besteci Éric Tanguy ile sıkı bir işbirliği yapmaktadır. Éric Tanguy 2. piyano sonatını ona adamıştır. Kaydettiği, oluşturduğu ve çaldığı eserler arasında T. Escaich, J. Lenot, P. Zavaro, F. Mulsant’a ait olanlar da vardır.

Vahan Mardirosyan diskografisi, J.S. Bach, L.v. Beethoven, G.F. Händel, F. Schubert, F. Liszt, J. Brahms, E. Tanguy, P. Zavaro et J. Lenot ’dan eserler içermektedir.
Bu eserler özel basının en yüksek onursal ödüllerini almıştır. Son plaklarından biri, (kendi eserlerinden ikisi de dâhil olmak üzere, Ermeni klasik müziğine adanmış olan) «Armenia», « le Monde de la Musique » gazetesinin 2007 Yılı’nın Şoku ( le Choc de l’année 2007) adlı ödülünü almıştır.