İstanbul Notre Dame de Sion Fransız Lisesi, 158. Kuruluş Yıldönümünü kutladı

İstanbul Notre Dame de Sion Fransız Lisesi 1856 yılında, Sultan Abdülmecid döneminde kurulmuştur. Kurumda, Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün üç manevî kızı eğitim görmüştür.

19 ocak 2014 günü, 158. kuruluş yıldönümü etkinlikleri kapsamında mezunlarını ağırlayan lise, oldukça kalabalıktı. Eski arkadaşlar, her yıl olduğu gibi birbirlerine sarılıp yeniden buluşmanın sevincini yaşadılar. Ardından bu seçkin topluluk, geleneksel plaket töreni için kurumun gösteri salonuna yöneldi.

İlk önce 56 – 78 ve 80 dönemlerinden, beş parlak kariyerli mezuna onur plaketleri sunuldu:

Bilge Narmanlı Alkor, İstanbul Güzel Sanatlar Akademisinde başladığı eğitimine, Münih ve Roma’da devam etti. Yağlıboya eserleriyle katıldığı birçok uluslararası sergide, sanatsal alanda Türkiye’yi başarıyla temsil etti ve özellikle İtalya’da ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde aldığı ödüllerle ülkemizi gururlandırdı.

Prof. Dr. Yakut Irmak Özden, eğitimini Cenevre ve İstanbul’da sürdürdü. Çok sayıda makale ve dört kitap yazdı. Edebiyat yarışmalarında iki kez birincilik ödülüne layık görüldü, Türk-Alman ilişkilerine katkılarından dolayı Erich Frank Madalyası sahibi oldu.

Prof. Dr. Dilek Barlas eğitimine parlak bir öğrenci olarak Brüksel, Chicago ve İstanbul’da devam etti. Çeşitli burslar kazanan ve birden fazla meslek kuruluşunun üyesi olan Barlas’ın çok sayıda yayını, makalesi, çevirisi, ayrıca bir İngilizce kitabı ve arşiv çalışması bulunmaktadır.

Nurdan Ökter Türkmen, İstanbul’da gazetecilik okuduktan sonra Fransa’nın güneyine yerleşti, burada gazetecilik kariyerine paralel olarak, Marsilya Türk-Fransız Ticaret Odasının kuruluşuna katkıda bulundu. Sabah grubunun Avrupa bürosu şefi olan gazeteci, ayrıca “Radio France Internationale” da editörlük yaptı. Türkiye – Fransa arasındaki dostluğa katkılarından dolayı Fransa Cumhurbaşkanı tarafından Ulusal Liyakat madalyasına layık görüldü.

Bilun Gürocak Gemicioğlu, göğüs hastalıklarında uzmanlaştı, 1997’de immünoloji dalından doktorasını aldı; ertesi yıl ise, profesörlüğe terfi etti. Türkçe ve yabancı dilde kitapları, KOAH ve astım üzerine yüz kadar makaleye sahip olan Gemicioğlu, Cerrahpaşa Tıp Fakültesinde İmmünoloji Anabilim Dalı Başkanı’dır.

Fransa’dan bu gün için özel olarak gelen, NDS Topluluğu’nun üyesi, emekli öğretmen Sör Anne-Véronique yukarıda adı geçenlerle birlikte, Notre Dame de Sion’lular Derneği Başkanı olarak hiçbir konuda emeğini esirgemeyen Lale Murtezaoğlu’na 50. yıl plaketini takdim etti.

“Fransızca için İşbirliği” Ataşesi Marie-Christine Jung da, Fransa İstanbul Başkonsolosluğu ile Fransız Kültür Derneğini temsilen bu kutlamada hazır bulunanlar arasındaydı.

Lisenin son elli yılını yeniden yaşatan ve bu nedenle salonda neşeye ve sürpriz tepkilere neden olan ilk diyaporamanın ardından, 1964, 1974 ve 1989 yılı mezunları 50., 40., 25. yıl plaketlerini aldılar.

Geçen yıl aramızdan ayrılan eski mezunlar için de bir anma yapıldı.
İkinci bir diaporamanın ardından, bu güzel gün müzikle devam etti. Sahneye başarılı bir şarkıcı ve besteci olan Ajda Ahu Giray çıktı ve gitarda Jean-Baptiste Hardy, saksafonda ve tefte Peter Salvucci’nin eşliğinde Fransızca ve Türkçe tanınmış eserler yorumladı.

Büyük beğeni toplayan bu müzik dinletisinin ardından konuklar, lisenin logosunu taşıyan kutlama pastasını kesmek üzere okulun büyük salonunda toplandılar.