İklimler, su, yaşam: Dünya, evrende bir istisna mıdır?

14 Mart 2011 9:00

KKAT:

Sergi 14-18 Mart tarihlerinde, Özel Neslin Değişen Sesi İlköğretim Okulunda, 9-16 saatleri arasında gezilebilir.

Rezervasyon yapılması gereklidir.

ÖZEL NESLİN DEĞİŞEN SESİ İLKÖĞRETİM OKULU

Bomonti Fırın sk. No:40 - 34381 Istanbul

Tel : (90 212)233 00 40-41-42

Paris Keşifler Sarayındaki Planetaryum

İklimler, su, yaşam: Dünya, evrende bir istisna mıdır ?

Başka Dünyalar var mıdır? Başka yerde yaşamaya elverişli gezegenler var mıdır? Bu ebedi sorular gezegen ve evren bilimlerinin merkezinde yer almaya devam etmektedir.

Araştırma, bizim güneş sistemimizde, güneşi çevreleyen çok sayıdaki gezegen, gök taşı ve kuyruklu yıldız arasında başlıyor. Bu gök cisimlerinden Merkür, Venüs ve Mars, Dünya ile aynı bileşenlerden, bundan 4,5 milyar yıl önce oluşmuştur. Aslında Dünyaya benzeyebilirlerdi. Hatta bazı işaretler Venüs ile Mars’ın yüzeylerinin, yaşamlarının başında, bir dönem sıvı halde su, nehir ve denizlerle kaplı olduğunu düşündürmektedir. Günümüzde, Mars donmuş bir gezegendir; Venüs ise adeta yakıcı ve kuru bir fırındır. Neden bu gezegenler sıvı suya ve bizim bildiğimiz hayata uygun bir ilkim muhafaza edememişlerdir? Mars çok mu küçüktü? Venüs, güneşe çok mu yakındı?

Yakın zamanda yapılan gözlemler, güneş sisteminin ötesinde, başka yıldızların etrafında, galaksimizde Dünyanınkiyle kıyaslanabilir büyüklükte bir milyardan fazla gezegen olduğunu düşündürmektedir. Bunlardan kaçı, yaşamın ortaya çıkması ve gelişmesi için gereken sıvı suyu milyarlarca yıl boyunca yüzeylerinde tutabilmiştir? Kaçı ise Merkür, Venüs ve Mars ile aynı kaderi paylaşmıştır?

Bu sergi ile sizleri, astronomi ve gezegen bilimleri alanındaki son bulgular ışığında, gezegenimizin kendine özgü alın yazısı hakkında düşünmeye davet ediyoruz.

Ayrıca, (5m çapında bir kubbeden oluşan ve merkezinde yıldızların birebir canlandırıldığı bir gökyüzü bulunan) gezici planetaryumu ziyaret ederken galaksimizdeki ve galaksimizin dışındaki, çıplak gözle görülebilen cisimleri de gözlemleyebileceksiniz.

İyi yolculuklar !

Sergi, ilk ve ortaöğretim kurumları ile medyatekler için tasarlanmıştır.
François Forget (LMD-IPSL); Anny-Chantal Levasseur-Regourd (UPMC et LATMOS-IPSL); Muriel Blot ,Patrick Scref (Académie de Versailles); Marc Jamous ve Catherine Senior (IPSL). Grafik Tasarım : Laurie Prévot ve Yannick Waechter (Cubbik).

Sergi süresince öğrencileri gezdirmek ve öğrencilerin sorularına cevap vermek üzere bir eğitimci hazır bulunacaktır.