İSTANBULYATROSU “2016’da Don Bosco ile Genç Bir Iraklı Sığınmacı Olmak”

14 Ocak 2017, Cumartesi günü NDS sahnesinde “2016’da Don Bosco ile Genç Bir Iraklı Sığınmacı Olmak” adlı alışılmamış türde bir tiyatro oyunu gerçekleştirildi.

Yirmi yaşlarında, tümü Don Bosco Yardım Kuruluşundan on beş genç Iraklı sığınmacının ve Evrim Okulunun ve çoğu Irak kökenli olan genç sığınmacıları ağırlama merkezi olan bu kuruluşun sorumlusu olan Jacky Doyen’in rol aldığı oyunda, gençlerin günlük yaşantısı canlandırıldı.

Gösteri toplam dokuz sahneden oluşuyor; ilk beş sahne Irak’ta geçiyor ve gençlerin bombaların ve elektrik kesintisinin onları ülkeyi terk etmelerine neden olmasından önce aileleriyle evde yaşadıklarını, kadın hakları açısından sokakta, kahvede, mağazada yaşadıklarını canlandırıyor. Son dört sahne ise Türkiye’de, yine kahvelerde, İstanbul’daki yeni evinde ve nihayet kuruluştaki yaşantılarını anlatıyor.

Jacky Doyen’in başlattığı bu proje, en genç sığınmacıları ağırlayan Don Bosco Okulunda çalışan ve senaryonun yazarı olan Mohanad Andrios’un işbirliğiyle ve Evrim Okulunda drama öğretmeni olan Kemal Oruç’un yardımıyla şekillendi.

İzleyiciler, gerek tiyatro oyununun canlandırdığı yaşantıdan, gerek bu zorluğun üstesinden gelinmesinden gerekse bu ekip çalışmasının sıcaklığından çok etkilendi. Gençlerin çoğu için bir gösteride izleyicilerin karşısına çıkarak söz almak çok güzel bir deneyim oldu.

Jacky Doyen, geliri Don Bosco Yardım Kuruluşu yararına kullanılacak olan bu gösterinin sonunda kurumumuz müdürü Yann de Lansalut’ye, NDS ekibinin üyelerine, tiyatro öğretmenine, oyunun yazarına ve tüm oyunculara katkıları için teşekkür etti ve kendilerine ufak birer anı hediyesi verdi. Sonra ise aile fotoğrafları çekildi. Ardından herkes bu başarılı paylaşım anının tadını çıkartarak sohbet etti. Bu gençlere ve emeği geçen herkesi tebrik ediyoruz.