Gábor Csalog - Itsvan Varga

1. Aralık 2011, 19:30

| Konser , Barok müzik , Herkese açık

Davetiye için buraya tıklayın.

Barok müzik

Adagio

Allegro

Gábor Csalog - piyano

1960’ta doğan Gábor Csalog, 11 yaşında Franz Litszt Akademisi’nin özel yetenekli öğrencilere ayrılan bölümüne kabul edildi.

Burada Macaristan’ın dünyaca meşhur piyanistleri ve bestecileriyle eğitim ama imkânına kavuşan sanatçı; Dezsõ Ránki, Zoltán Kocsis, György Kurtág, András Schiff, Erna Csövek gibi önemli müzisyenlerle çalışmalarına devam etti.

Litszt Akademisinden mezun olduktan sonra Bloomington Indiana Üniversitesinde Amerika’nın en meşhur piyano öğretmenlerinden György Sebõk’ün asistanı oldu.

1980 yılından beri hocası olan dünyaca meşhur Macar çağdaş besteci György Kurtág’ın birçok piyano eserinin ilk seslendirilişini gerçekleştiren sanatçı, ayrıca Miklos Perényi, Andras Keller, Boris Pergamenchikov, Heinz Holliger gibi sanaçılarla konserler verdi.

Avrupa’nın neredeyse bütün ülkelerinde ve Amerika’da resitaller veren Gábor Csalog, geçtiğimiz yıllarda Macar Könemann Nota Yayınevinin piyano editörlüğünü de üstlendi ve Chopin’in bütün eserlerinin yeni edisyonunu hazırladı.

2003 senesinde Franz Liszt Ödülü’ne layık görülen sanatçı, yoğun konser faaliyetlerinin yanı sıra Budapeşte Liszt Müzik Akademisinde piyano ve oda müziği dersleri vermektedir.

İstvan Varga - Çello

1955 yılında Yugoslavya’da doğan İstvan Varga, çello eğitimine çok küçük yaşta başladı ve Viktor Jakovcic’in öğrencisi oldu. Öğrenimini Budapeşte’de sürdüren sanatçı, Bartok Yaylı Çalgılar Dörtlüsü’nün viyolonselcisi Laszlo Mezö ile çalıştı. Varga, daha sonra dünyaca ünlü Fransız viyolonsel sanatçısı Andre Navarra ve Maurice Gendron’la çello; Ferenc Rados ve György Kurtag’la Budapeşte’de oda müziği çalışmalarını sürdürdü. Sanatçı, Novi Sad ve Belgrad Konservatuvarlarında çello ve oda müziği dersleri verdi. Eski Yugoslavya’nın en başarılı triolarından kabul edilen Goldberg Yaylı Çalgılar Üçlüsü’nün de kurucusu olan sanatçı, ülkesinde başarılı müzik festivalleri düzenledi.

1999 yılından beri Macaristan’da yaşayan İstvan Varga, Budapeşte Bela Bartok Konservatuvarında çello ve oda müziği dersleri vermektedir. Piyanist Gabor Csalog’la sık sık başarılı konserlere imza atan sanatçı, 2000 yılından bu yana Hırvatistan, Fransa, Sırbistan ve Macaristan’da ileri düzey müzik dersleri vermekte ve oda müziği konserlerine devam etmektedir.