Notre-Dame de Sion ve Saint-Michel Fransız Liselerinin Sürdürülebilir Yaşam ve Çevre Kulüpleri 11-12 Mayıs tarihleri arasında Balıkesir, Erdek’e giderek coğrafi işaretli «Mor Soğanın İzinde» araştırma gezisine katıldı.

Mor soğan tarlalarına gitmeden önce yoga eğitmeni Zehra Güler eşliğinde yoga yapan öğrencilerimiz, güneşi ve doğayı selamlayarak doğa ile buluşmanın ilk adımını attılar.

Erdek’in Ballıpınar Köyü’ne 1924 yılında Selanik’ten mübadele ile gelen halkın beraberinde getirdikleri ata tohumları; bu yörede toprak ve iklim koşullarıyla bütünleşerek coğrafi işaret kazanmıştır. Antioksidan değeri çok yüksek olan mor soğanın Ballıpınar Köyü’nde her yıl 1300-1500 ton civarında hasadı yapılmakta ve pazara hazır hale getirilmektedir.

Köy muhtarı eşliğinde tarlayı gezen öğrenciler daha sonra ziraat mühendisi Deniz Kotiloğlu’ndan mor soğanın yetişme koşulları, dikim ve hasat zamanını, ülkemiz için neden önemli olduğunu öğrenerek Tarım Ürünlerinin Yolculuğu projesine bir yeni ürün daha katmış olmanın mutluluğunu yaşadılar.

Ayrıca bu gezimizde birçok coğrafi oluşumu içinde barındıran Kapıdağ Yarımadası’nın kıyı şekilleri, kayaç yapısı ve flora-faunası incelenerek coğrafya dersi saha çalışmaları ile bütünleştirildi.

Öğrencilerimize gösterdikleri misafirperverlikten ötürü Ballıpınar Köyü sakinlerine ve değerli paylaşımları için Sayın Zehra Güler ve Sayın Deniz Kotiloğlu’na içtenlikle teşekkür ederiz. Ayrıca bu gezinin düzenlenmesinde emeği geçen değerli öğretmenlerimiz Seval Erol’a ve İnci Kimyonşen’e yürekten teşekkür ederiz.

En basit en saf haliyle Doğa bizim özümüz, başlangıç noktamız ve enerji kaynağımızdır.