Eğitimsel İlişkilerde Sevgi Geçişimi

11 Nisan 2015 9:00 - 17:00

Belçika İstanbul Başkonsolosluğunun işbirliğiyle;

Fransız liselerinin ve üniversitelerin Fransızca konuşan öğretmenlerinin katılımına öncelik verilecektir.
Film, Fransızca dilinde olup, İngilizce alt yazılıdır

9 Nisan tarihinden önce rezervasyon yaptırmak zorunludur. NDS Fransız Lisesi - Tel: 0212 219 16 97

Eğitimsel İlişkilerde Sevgi Geçişimi

KONFERANS PROGRAMI

• 9.00-9.30 KARŞILAMA
  • 9.30-9.45 AÇILIŞ KONUŞMASI
    Notre Dame de Sion Fransız Lisesi Müdürü Yann de LANSALUT
  • 9.45-10.05 « SANS RANCUNE ! »(Kırgınlık Yok!) Adlı Filmin Tanıtımı
    Filmin yapımcısı Yves HANCHAR
  • 10.05-10.15 GİRİŞ
  • 10.15-12.00 Film Gösterimi

1955’te Belçika’daki bir yatılı okulda, on yedi yaşındaki Laurent Matagne, “Buhar” takma adlı Fransızca öğretmeninin kimliğinde, 2. Dünya Savaşı’ndaki bir hava saldırısı sırasında yok olan babasını bulduğuna inanır. Buhar, tuhaf, gizemli, rahatsız edici ve parlak biridir ve kendi edebiyat tutkusunu Laurent’a da aşılamakta gecikmez. O kadar ki, Laurent’da yazar olma merakı uyanır. Matagne ile dostu Boulette bir araştırma yapmaya karar verirler.
<clear1>

• 12.00-12.30 «Pedagojik ilişkilerde geçişim: arzular ile sevgi ’’karıştığında’’ ». Filmin analizi - Marie LIÉVAIN
  • 12.30-13.00 Tartışma
  • 13.00-14.00 Yemek Molası (serbest)
  • 14.00-14.45 «Eğitim ilişkisinde babanın işlevi»»
    Monique de VILLERS
  • 14.45-15.30 « «Transferden öğrenme arzusuna»»
    Guy de VILLERS
  • 15.30-15.45 Kahve Molası
  • 15.45-16.30 Yves HANCHAR’ın Konuşması ve Tartışma
  • 16.30-16.45 SONUÇ ve KAPANIŞ

YOGRAFİ
    Yves Hanchar, yönetmen :

Yves Hanchar, 1960, Huy (Belçika) doğumlu, Belçikalı bir film yapımcısıdır. Brüksel’e geldikten sonra, on üç yaşlarındayken, John Huston’un yaptığı Moby Dick uyarlamasıyla sinemayı keşfeder. Kendi kendini yetiştirmiş bir tutkun olan Yves Hanchar, yönetmenlik kariyerine 1981 yılında birkaç kısa kurgu film ile başlar. Bunlar arasında Oscar adaylığı ile « Voisinage » (Komşuluk) (1984) ile « Lagune » (Gölcük) (1984), « A vous de jouer » (Oyun Sırası Sizde) (1985) ve « Maîtres du monde » (Dünyanın Hâkimleri) (1989) olmak üzere üç belgesel bulunur. Aralarında özellikle Flandre Uluslararası Film Festivali Büyük Ödülü tarafından seçilen ve ödüllendirilen, Catherine Deneuve, Pierre Richard ve Denis Lavant’ın rol aldığı « La Partie d’échec » (Satranç Oyunu) (1994); « Slogans » (Sloganlar) (2001) ve konferans için oynatılan film olan, Laurent Matagne ( On Yedi Yaşında) rolünde Milan Mauger’nin ve Fransızca öğretmeni rolünde Thierry Lhermitte’in oynadığı « Sans rancune »! (Kırgınlık Yok) (2009) filminin yer aldığı birkaç uzun metrajlı film gerçekleştirir. Yves Hanchar, Lozan’daki Fransız İsviçresi Tiyatro Yüksek Okulunda ve Belçika, Louvain-La-Neuve’deki Yayın Sanatları Enstitüsünde öğretim üyesidir.
    <clear1>

Monique de Villers Grand-Champs, psikanalist :
Monique de Villers Grand-Champs, Freud Davası Okulu ve Dünya Psikanaliz Birliği üyesi bir psikanalist olup, Brüksel Klinik Bölümü’nde öğretmen ve Louvain-La-Neuve Psikanaliz Çalışmaları Semineri sorumlusudur. Psikanaliz dergilerinde sayısız makaleleri yayınlanmıştır. Bunlar arasında: ’’Variété des figures de la honte (Utanç Yüzlerinin Çeşitleri), Passage à l’acte meurtrier (Cinayet Eylemine Geçiş), Un corps immortel (Ölümsüz bir Beden) sayılabilir.
<clear1>

Guy de Villers Grand-Champs, philosophe et psychanalyste :

Guy de Villers Grand-Champs felsefeden doktora sahibidir ve psikanalisttir. Belçika’nın Louvain Katolik Üniversitesi Psikoloji ve Eğitim Bilimleri Fakültesi’nde onursal profesördür. Bernadette Courtois (Paris), Pierre Dominicé (Cenevre) ve Gaston Pineau (Tours) ile birlikte ’’Uluslararası Oluşum Hâlindeki Hayatların Öyküsü Derneği’’’ni (ASIHVIF) kurmuştur. Yetişkinlerin eğitimcisi olarak, öğretmenlere meslekî uygulamaların analizinde eşlik etmekte ve Valonya ile Brüksel’de PMS (psiko-mediko-sosyal) merkezleriyle birlikte, Tıp Pedagoji Enstitüleri ve rehberlik merkezlerinin gözetiminden sorumludur. Birçok kitabı ve çok sayıda makalesi yayınlamıştır. Bunlar arasında: Pour une éthique du désir en formation (...), L’incidence de la psychanalyse sur les pratiques d’enseignement et de recherche (Öğretim ve araştırma uygulamalarında psikanalizin etkisi) sayılabilir.
<clear1>

Marie Liévain-Vantieghem, psikolog :

Marie Liévain-Vantieghem Klinik Psikolojisi mezunudur. Brüksel Marie Haps Özgür Enstitüsü ve Belçika’daki Tıp Pedagoji Enstitüsünde çalışmıştır. Fransa’daki Rouen Üniversitesinde Eğitim Bilimleri doçenti ve araştırmacısı olup, psikanalitik yönelime klinik bir yaklaşım uyarınca eğitim ve formasyon alanında çalışmalar yapmaktadır. Özellikle, pedagoji ilişkisinde transfer olgusu sorunuyla ilgilenmektedir. Ayrıca çeşitli enstitülerde hemşire ve eğitimcilere başlangıç formasyonu çerçevesinde eğitim vermiştir.