2016 NDS Edebiyat Ödülü

6 Mayıs 2016 18:30

2016 NDS Edebiyat Ödülü’nü «Yaşayanı Onarmak» adlı romanıyla Maylis de Kerangal kazandı

NDS Edebiyat Ödül Töreni :

Ödül töreni 6 Mayıs Cuma akşamı Fransız Sarayı’nda Büyükelçi Charles Fries’in ev sahipliğinde gerçekleşecektir.
<clear1>

Jüri başkanı Tomris Alpay romanın hikâyesini şöyle özetliyor: «Yaşayanı Onarmak, on dokuz yaşında bitkisel hayata giren Simon’un kalbi, böbrekleri, karaciğeri ve akciğerinin Fransa’nın dört bir yanında organ nakli bekleyen hastalara bir umut ışığı olmasını anlatan bir yeşerme serüveninin romanıdır. Bu eser Simon bitkisel hayata girdikten sonraki yirmi dört saati anlatır. Bu koşu bir sabah güneş doğuşuyla başlar, sonraki günün güneş doğuşuna kadar devam eder.»

«Yaşayanı Onarmak» 2014 yılında Fransa’da büyük övgü topladı ve bugüne kadar on prestijli ödüle layık görüldü. Maylis de Kerangal, âdeta düşünce hızıyla akan benzersiz anlatımıyla bizi kitaptaki her bir karakterin zihnine naklediyor, yaşama -ve ölüme- hiç bakmadığımız bir yerden, hiç sınanmadığımız bir andan bakmamızı sağlıyor.
<clear1>

Maylis de Kerangal

1967’de Fransa, Havre’da doğan Maylis de Kerangal tarih, felsefe ve etnoloji eğitimi almıştır. Bir süre yayınevi editörlüğü yaptıktan sonra 2000 yılında ilk kitabını yayımlamıştır. Çağdaş Fransız edebiyatının en özgün ve güçlü yazarlarından biri olarak görülen de Kerangal, 2010’da « Naissance d’un Pont » ile Médicis Ödülü’nün, 2014’te ise «Réparer les vivants » (Yaşayanı Onarmak) ile France Culture-Télérama, RTL-Lire Büyük Ödülü ve l’Express-BFMTV Okur Ödülü gibi çok sayıda ödülün sahibi olmuştur. 2016 NDS Edebiyat Ödülü ile birlikte « Yaşayanı Onarmak » romanı tam 11 ödüle layık görüldü.

NDS Edebiyat Ödülü Jüri Üyeleri :

Tomris Alpay (Jüri Başkanı)
Yazgülü Aldoğan, Liz Behmoaras, Emel Kefeli, Arzu Öztürkmen, Mayda Saris, Zeynep Sabuncu, Özlem Yüzak, Mine Haksal

NDS Edebiyat Ödülü:

Notre Dame de Sion Fransız Lisesi ile Notre Dame de Sionlular Derneği tarafından düzenlenen NDS Edebiyat Ödüllerinin sekizincisine bu yıl, «Yaşayanı Onarmak» adlı romanıyla Fransız yazar Maylis de Kerangal layık görülmüştür. Türkçeye çevir​isini Duygu Dalgakıran’ın ​yaptığı kitap, Domingo Yayınevi tarafından Şubat 2015’de yayınlandı.

Ödülün Tarihçesi:

İlk olarak, “2009 yılında başlatılan NDS Edebiyat Ödülü”ne “Kalenderiye” romanı ile Gürsel Korat layık görülmüştür. Yine “Şehper Dehlizdeki Kuş” adlı öykü kitabıyla Ayşegül Çelik mansiyon kazanmıştır.
 
2010 yılı NDS Edebiyat Ödülü ise Türkçeye çevirisi Yıldız Ademoğlu Atlan tarafından yapılan “Magnus” adlı romanıyla Fransız yazar Sylvie Germain’e verilmiştir.
 
2011 NDS Edebiyat Ödülü’nü “Anne, Baba ve Diğer Ölümcül Şeyler” adlı kitabıyla Yalçın Tosun kazanmıştır; Gaye Boralıoğlu “Aksak Ritim” adlı kitabıyla mansiyona layık görülmüştür.
 
2012 NDS Edebiyat Ödülü’nü, Aysel Bora’nın Türkçeye çevirdiği ’’Savaşları, Kralları ve Filleri Anlat Onlara’’ adlı romanıyla Mathias Énard kazanmış, Jean-Louis Fournier ise ’’Nereye Gidiyoruz Baba? ” adlı anlatı kitabıyla mansiyon almıştır.

2013 NDS Edebiyat Ödülü’nü “Baba Oğul ve Kutsal Roman” adlı kitabıyla Murat Gülsoy kazanmıştır.

2014 NDS Edebiyat Ödülü’nü, Türkçeye çevirisi Ebru Erbaş tarafından yapılan «Kahrolsun Dostoyevski» adlı romanıyla Atiq Rahimi almıştır.

2015 NDS Edebiyat Ödülü’nü «Venüs» adlı romanıyla Şebnem İşigüzel alırken ve «Musa’nın Uykusu» adlı romanıyla Tuğba Doğan mansiyon kazanmıştır.