2014 Yılı NDS Edebiyat Ödülü

28 Mayıs 2014 19:00

Fransız Sarayı’nda

2014 NDS Edebiyat Ödülü’nün sahibi Atiq Rahimi oldu.

Notre Dame de Sion Fransız Lisesi ile Notre Dame de Sion’lular Derneği tarafından düzenlenen ve dönüşümlü olarak bir yıl Türkçe yazan bir Türk yazarın eserine; bir sonraki yıl ise Fransızca yazan ve eseri Türkçeye çevrilmiş Türk veya yabancı bir yazarın eserine verilen NDS Edebiyat Ödülü’nün yeni sahibi açıklandı.
 
Yazar, gazeteci, öğretim üyesi NDS mezunlarından oluşan dokuz kişilik jüri, bu yıl Atiq Rahimi’nin «Kahrolsun Dostoyevski» adlı romanını 2014 NDS Edebiyat Ödülü’ne layık gördü.

Jüri tarafından bu yılki ödüle layık görülen Atiq Rahimi, 28 Mayıs 2014 Çarşamba akşamı Fransız Sarayı’nda, Fransa’nın Türkiye Büyükelçisi Ekselansları Laurent Bili’nin yüksek himayelerinde yapılacak törenle ödülünü alacak.

NDS Edebiyat Ödülü Jüri Üyeleri:

Tomris Alpay (Jüri Başkanı), 
Yazgülü Aldoğan, Liz Behmoaras, Emel Kefeli, Arzu Öztürkmen, Mayda Saris, Zeynep Sabuncu, Özlem Yüzak, Feyza Zaim

Ödülün Tarihçesi: 

İlk olarak, “2009 yılı NDS Edebiyat Ödülü”ne “Kalenderiye” romanı ile Gürsel Korat layık görülmüştür. Yine “Şehper Dehlizdeki Kuş” adlı öykü kitabıyla Ayşegül Çelik, mansiyon kazanmıştır.
 
2010 yılı NDS Edebiyat Ödülü ise Türkçeye çevirisi Yıldız Ademoğlu Atlan tarafından yapılan “Magnus” adlı romanıyla Fransız yazar Sylvie Germain’e verilmiştir.
 
2011 NDS Edebiyat Ödülü’nü “Anne, Baba ve Diğer Ölümcül Şeyler” adlı kitabıyla Yalçın Tosun kazanmıştır; Gaye Boralıoğlu “Aksak Ritim” adlı kitabıyla mansiyona layık görülmüştür.
 
2012 NDS Edebiyat Ödülü’nü, Aysel Bora’nın Türkçeye çevirdiği ’’Savaşları, Kralları ve Filleri Anlat Onlara’’ adlı romanıyla Mathias Énard kazanmış, Jean-Louis Fournier ise «Nereye Gidiyoruz Baba?» adlı anlatı kitabıyla mansiyon almıştır.

2013 NDS Edebiyat Ödülü’nü “Baba Oğul ve Kutsal Roman” adlı kitabıyla Murat Gülsoy kazanmıştır.