2014 NDS Edebiyat Ödülü, Okul Müdürü Sayın Yann de Lansalut’nün Konuşması

2014 NDS Edebiyat Ödülü, Okul Müdürü Sayın Yann de Lansalut’nün Teşekkür Konuşması

Lisemizin Türk Müdür Başyardımcısı Sayın Suzan SEVGI ile birlikte, Notre Dame de Sion Edebiyat Ödülü Töreni’nin kapanışında sizlere hitap etmekten büyük bir onur duyuyoruz.

En başta Fransa Büyükelçisi Ekselansları Sayın Laurent BILI’ye büyük bir içtenlikle, teşekkür etmemize izin veriniz. Bu geceyi yüksek himayelerine almayı kabul ettikleri ve Fransız Sarayı’nın saygın ortamının kapılarını bizlere bir kez daha açtıkları için kendilerine şükranlarımızı sunuyoruz.
İzninizle, geçen yaz göreve geldiğinden bu yana kurumlarımızın işleyişini ve gelişimini ilgiyle izleyen Fransa’nın İstanbul Başkonsolosu Sayın Muriel DOMENACH’a da teşekkür etmek isteriz.

Çeşitli etkinliklerimize katılmanız, edebiyata ve yazarlara olan yakın ilginiz, sanat ve kültüre verdiğiniz daimi desteğin bir göstergesidir.

Kapalı oturumlarda bir eser ve bir yazar seçebilmek üzere okuma, inceleme, eleştirme ve karşılaştırma çalışmasını kabul eden ve yıllardır bu çabalarını büyük bir özveriyle sürdüren Jüri Başkanı Sayın Tomris ALPAY’a ve tüm sayın jüri üyelerine (Tomris ALPAY, Liz BEHMOARAS, Yazgülü ALDOĞAN, Mayda SARİS, Zeynep SABUNCU, Feyza ZAİM, Arzu ÖZTÜRKMEN, Emel KEFELİ, Özlem YÜZAK ) teşekkürlerimizi sunarız. Sizler olmasanız kuşkusuz Sayın Atik RAHİMİ’yle tanışmamış, onun edebi eserleriyle karşılaşmamış olacaktık. Sayın Atiq RAHİMİ’nin sinemaya uyarlanan değerli eserlerini de zaman içinde daha yakından tanıyacağımızı umuyoruz.

Edebiyat Ödülü Genel Sekreteri Sayın Mireille SADEGE’e ve tüm ön jüri üyelerine de teşekkür ederiz. Ön jüri, yıl boyu çeşitli yayınevlerinden gelen eserlerin sekreterliğini, seçimini, sınıflandırılmasını üstlenmektedir.

NDS’liler Derneği başkanı Lale MURTEZAOĞLU ve şahsında tüm dernek üyelerine teşekkür ederiz.
Okul ve dernek olarak düzenlediğimiz tüm kültürel etkinliklerde basınla iletişimi güçlendiren değerli mezunumuz Sayın Mukaddes ORÇUN’a içten teşekkürlerimizi sunarız.

Türkiye’deki kitap fuarlarının sponsoru TÜYAP’a ve bu projeye katılan tüm yayıncılara da teşekkür ederiz.

Ödülün sahibi yazar Sayın Atik RAHİMİ’yi, NDS mezunu ve eserin çevirmeni olan Sayın Ebru ERBAŞ’ı ve kitabı basan CAN Yayınlarını tebrik ederiz. Bu gece burada bulunan öğrenci grubu önünde, öğrencilerin bu edebiyat geleneğini büyüklerinin izinde devam ettirme görevleri olduğunu anımsatmak isteriz.

Bu ödülün amacı; Frankofon ülkelerle Türkiye arasındaki kültür alışverişine katkıda bulunmak, ayrıca yeni yetenekleri teşvik etmektir. Ama daha da önemlisi, insanın bilgisini arttırmasını, düşüncelerini yapılandırmasını, başka düşünce tarzlarına açık olmasını sağlayan okuma eylemini, keyif alabileceğimiz rahatlatıcı bir uğraşı hâline getirebilmeyi sağlamaktır.

Biz bu ödülün bir sonraki aşamasında, Liselilerin Goncourt Ödülü gibi, bir “Liseliler Ödülü” düzenlemeyi düşündük. Bu düşüncemizi de yıl içerisinde gerçekleştirdik. Öğrencilerimizin seçtiği esere ödülü, 2014’ün sonbahar aylarında TÜYAP Kitap Fuarı’nda gerçekleştirilecek ödül töreninde verilecektir. Bu pedagoji ve edebiyat projesinin gerçekleşmesi için çalışan edebiyat öğretmenlerimizi bu vesileyle tebrik ediyor ve kendilerine teşekkür ediyoruz.