18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 106. Yıl Dönümünü Kutladık

18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 106. Yıl dönümünü kutlamak için öğrencilerimizin ve öğretmenlerimizin katılımıyla, Prof. Dr. Sayın Haluk Oral’ı konuk ettiğimiz çevrim içi bir söyleşi gerçekleştirdik.

Söyleşinin moderatörlüğünü üstlenen Tarih öğretmenimiz Berrak Ertosun Sözen, giriş konuşmasında Çanakkale Zaferi’nin öneminden bahsederek zaferin Kurtuluş Savaşı’nın ateşini yakan, bağımsızlık inancını canlı tutan haklı gurumuz olduğunu vurguladı ardından kısaca Prof. Dr. Sayın Haluk Oral’ı tanıttı ve sözü konuğumuza bıraktı.

Matematik profesörü olan Sayın Haluk Oral edebiyata ve tarihe olan derin ilgisi, Çanakkale Savaşları hakkında yaptığı araştırmalar ve bu konuda yazdığı eşsiz kaynaklarla tanınmaktadır.

Prof. Dr. Haluk Oral söyleşi sırasında, Büyük Britanya’nın (Birleşik Krallık / İngiltere) 1908 yılından itibaren boğazlardan geçme planına sahip olduğundan (Yunan General İoannis Metaksas’a yaptırdıkları ön çalışmaya dayalı), Osmanlı’nın I. Dünya Savaşı’na girmeme gibi seçeneğinin olmadığından söz etti. Avusturalyalılar’da bu savaşla beraber bağımsızlık anlayışlarının oluştuğunu; artık kendilerini Birleşik Krallık vatandaşı olarak değil Avusturalyalı olarak görmeye başladıklarını açıkladı. Çanakkale Cephesi’nde Osmanlı Devleti’nin başarılı olma nedenleri olarak Osmanlı ordusunun daha önceki dönemde gençleştirilmesi, Harbiyeli genç subayların aldıkları yerinde kararlar, cephe komutanı Limon Van Sanders’in tutumundan kaynaklandığı konusunda bilgiler verdi. Mustafa Kemal’in Çanakkale Cephesi’ndeki rolüne, aldığı doğru ve hızlı kararların savaşın gidişatındaki etkisine değindi. Öğrencilerimizin Anzak askerlerinin ülkelerinde savaş sonucunda yaşadıkları değişimi sorması, Osmanlı azınlıklarının savaştaki rolü, cephedeki insan kaybının rakamsal boyutları, Yunan General İoannis Metaksas’ın Çanakkale savaşı ile ilgili fikirleri ve Yunanlılar’ın Anadolu’yu işgal planlarına ve hareketlerine karşı olan tavrı ile ilgili sordukları sorular ve aldıkları yanıtlarla gelişen söyleşi , bilgilendirici ve çok keyifli geçti.

Bizlere zaman ayırdığı ve değerli bilgiler paylaştığı için Prof. Dr. Haluk Oral’a çok teşekkür ediyor, kendisini okulumuzda yüz yüze de ağırlamayı ümit ediyoruz.

Prof. Dr. Haluk Oral kimdir?

İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Matematik Bölümü’nü 1978’de bitirdi. Boğaziçi Üniversitesi’nde yüksek lisans yaptı. 1989’da Kanada’da Simon Fraser Üniversitesi’nde doktora öğrenimini tamamladı. Bir yıl ABD’de konuk öğretim üyesi olarak çalıştı. 1990’da Boğaziçi Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak göreve başladı. 1997’de profesör oldu. Emekli olduktan sonra bir süre Bahçeşehir Üniversitesi’nde çalıştı. Matematik profesörü olmasına rağmen tarihe ve edebiyata büyük bir merakı olan araştırmacı Haluk Oral, Türkiye’nin en büyük imzalı kitap koleksiyonlarından birine sahiptir. Yaklaşık 20 yıldır Çanakkale Cephesi’ni araştıran yazarın kitapları şunlardır: “Çanakkale 1915”, “Arıburnu 1915”, “Erol Güney’in Ke(n)disi (M.Şeref Özsoy ile), “Şiir Hikâyeleri”, “Bir İmzanın Peşinden” ve “Bir Roman Kahramanı Orhan Veli”. Haluk Oral 2015’de Avustralya Hükümeti’nin verdiği Onur Madalyasına (OAM) layık görüldü. Orhan Veli kitabıyla da 2016 Sedat Simavi Edebiyat Ödülü’nü kazandı.