2024 Notre-Dame de Sion Edebiyat Ödülü 4 Haziran Salı akşamı Fransız Sarayı’nda düzenlenen gecede sahiplerini buldu. Törene Fransa’nın Türkiye Büyükelçisi Ekselansları Sayın Isabelle Dumont, Fransa’nın İstanbul Başkonsolosu Olivier Gauvin, Kültür Etkinlikleri ve İşbirliği Müsteşarı Sylvie Lemasson, Fransız Dili İşbirliği Ataşesi Vincent Brousse, Notre-Dame de Sion Fransız Lisesi Müdürü Alexandre Abellan, Türk Müdür Başyardımcısı Tuna Saïkali, NDS’liler Derneği Başkanı lale Murtezaoğlu ve çok sayıda davetli katıldı.
2008’den bu yana NDS’liler Derneği işbirliği ile düzenlenen Notre-Dame de Sion Edebiyat Ödülü her yıl dönüşümlü olarak Frankofon ve Türk yazarlara verilmektedir. 2024 NDS Edebiyat Ödülü Fransızca yazılmış ve Türkçeye çevrilmiş bir esere verildi.
NDS Edebiyat Ödülü, çevirinin önemini vurgulamak üzere, ödül alan kitabın çevirmenini de ödüllendirmektedir. 2024 NDS Çeviri Ödülünü « Sakar » adlı romanı Türkçeye kazandıran Nesrin Demiryontan aldı.
Jüri Başkanı Lizi Behmoaras bu sene ödül alan eserle ilgili şunları söyledi:
« Uzun incelemeler sonucunda çoğunluk olarak bu yılın ödül sahibinin «SAKAR» adlı eseriyle Alexandre Seurat’ın olmasına karar verdik. Kabul edilemezliğin en kabul edilemez noktasını kaleme alan SAKAR, sert, yürek burkan ve can acıtan bir yapıttır. Ama ne yazık ki hala evrensel ve güncel bir gerçekliği yansıtmaktadır. Sonuçta eser bize toplum olarak üzerinde düşünmemiz gereken pek çok unsur sunuyor. Özellikle de insanların yaşadığı zorlukları ve çaresizlikleri anlamak, onlara destek olmak ve toplumsal farkındalık yaratmak için edebiyatın gücünü kullanmanın büyük önemini hatırlatıyor.»
16. NDS Edebiyat Ödülü Jüri Üyeleri
Liz Behmoaras (Jüri Başkanı)
Yazgülü Aldoğan, Tomris Alpay, Emel Kefeli, Arzu Öztürkmen, Zeynep Sabuncu, Özlem Yüzak, Tara Civelekoğlu ve Zeynep Seza Yılmaz
Alexandre Seurat
1979 yılında Paris’te doğdu. Ecole Normale Supérieure ve Sorbonne Üniversitesinde edebiyat öğrenimi gördü. 2015 yılında ilk romanı Sakar’ı yayımladı, ardından üç roman daha yazdı: L’administrateur provisoire (2016; Kayyum), Un funambule (2018; İp Cambazı) ve Petit frère (2019; Küçük Kardeş). Romanların dördü de aile ilişkilerinin muğlaklığı ve söylenmeden kalan sözlerin ağırlığı üzerine kuruludur. Seurat hâlen Angers Üniversitesinde modern edebiyat dersleri veriyor.
Sakar
Sekiz yaşındaki bir çocuğun ailesi tarafından öldürülmesiyle ilgili güncel bir haberden ilham alan Sakar, onun ölümünün çaresiz tanıklarının, aile üyelerinin, öğretmenlerinin, doktorların, sosyal hizmetlerin, polisin monologlarını kurguyla yeniden oluşturuyor...
Fransa’da yaşanan gerçek bir olaydan yola çıkılarak kaleme alınan roman, aile kurumuna sorgusuz sualsiz kutsallık atfedilmesinin yıkıcı sonuçlarını yalın ve sarsıcı bir anlatımla gözler önüne seriyor.