Yaşar Kemal’e Söz’ümüzdür

Bazı yazarlar coğrafyalarının bütün dilleri, inançları, dinleri, halkları ile bütün dereleri, toprakları, çiçekleri, böcekleri, kuşlarını bakışlarında, yüreğinde toplar. Yeryüzünde böylelerinin varlığı toprağın ve suyun, insanın ve varoluşun en güçlü teminatıdır. Onların mürekkepleri adalet, eşitlik, özgürlük, barışla; insanın ve evrenin bütün haklarıdır. Ne bir dile ne bir coğrafyaya ne de bir çağa sığar, sığdırılabilirler. Diller, coğrafyalar, çağlar aşırı; hepsi arasında çizilmeye çalışılan sınırları geçersiz kılan ve herkesi kucaklayan yapıtlarıyla her çeşit ayırmaya, ayrıştırmaya nanik yapar, karşı koyarlar. Hakiki ve sağaltıcı söz buralarda, o yazarlar sayesinde kurulur. Ne mülkiyetleri ne kimliklerinde yazanlar sebebiyle «usta» ya da «büyük»türler. Tüm bu saydıklarımızdan alırlar güçlerini. Yoklukları, elbette boşluktur. Mirasları ise her daim direnmek ve umuttur.

İşte Yaşar Kemal, coğrafyamızın Anadolu’nun ve Mezopotamya’nın, bütün kuşlarının, sularının, çiçeklerinin şenliğine ve direnişine inançla, umutla sarılmayı hepimize miras bırakarak aramızdan ayrıldı. İyi ki vardı, iyi ki hep yazdı.

Biz Notre Dame De Sion Fransız Lisesi olarak, öğrencilerimizin Yaşar Kemal’in eserlerinden yola çıkarak yazdıklarıyla kendisini uğurlamak, varlığımızın ve yaşamamızın en önemli güç kaynağı olan gençlerin dipdiri bakışları, dillerindeki Yaşar Kemal’i okuyup hafızalarımızı da tazelemek istedik.

2012 yılında Saint Pulcherie Fransız Lisesi’nde düzenlenen «Yaşar Kemal’in Eserlerinde Başkaldırı» temalı makale yazma yarışmasında öğrencilerimizin dereceye girmiş girmemiş tüm yazıları sizlerle tekrar paylaşarak bizlere bıraktığı en güçlü mirasa, umuda ve direnişe hep beraber sahip çıkacağımız sözünü bir kez daha veriyoruz. Dileğimiz ve çabamız, kendisinin hep dile getirdiği «dünya denen binbir çiçekli bahçe»nin zenginleşerek, özgürleşerek, güçlenerek yaşamasıdır.
Yasla değil, üzüntüyle ve umutla...

Not: Sainte Pulchérie Fransız Lisesinin düzenlediği Yaşar Kemal’i Okumak, Anlamak ve Anlatmak konulu makale yarışmasında Kaan Gündeş’in yazısı Araştırma Kapsamı Mansiyon Ödülüne layık görümüş, Alara Çakmakçı «Başkaldırı, ama nasıl» başlıklı makalesiyle İstanbul İli genelinde 3. olmuştur.